Petković: Gervalina izjava pokazuje suštinu Kurtijeve militantne politike
Alo

- Kako to je da je za Kurtija Briselski sporazum mrtav, a nije mrtva fašistička ideja velike Albanije. Ovakav pristup Prištine, pitanje je isključivo za Evropsku uniju i SAD, jer je jasno kao dan da je Kurti izvor svih problema na Kosovu, jer je on taj koji govori da je dijalog mrtav - rekao je Petković, saopštila je Kancelarija.

Kako je dodao prištinski političari uporno odbijaju da shvate da Zajednica srpskih opština nije tema za retoričke vežbe i razmatranja, već da je reč o jasnoj i nedvosmislenoj obavezi koju je Priština preuzela u dijalogu sa Beogradom.

Dodaje da je Priština sama sebi namerno stvorila navodne prepreke za sprovođenje obaveza iz Briselskog sporazuma i da zato treba i sama da ih otkloni, jer, smatra on, proces dijaloga i normalizacije odnosa ne može da napreduje ukoliko prištinski političari tvrdoglavo nastave da odbijaju da sprovedu potpisano i da se pri tome još i hvale sopstvenom nekredibilnošću.

- Donika Gervala Švarc nastoji da objasni da je ZSO nekakav kapric, a ne nasušna potreba jednog ugroženog naroda, iako svakodnevno nasilje koje Kurtijev režim sprovodi, upravo potvrđuje da je stvaranje efikasnog političkog i institucionalnog zaštitnog mehanizma uslov opstanka srpskog naroda i zaštite njegovih kolektivnih prava - rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, nije ZSO devetnaestovekovni koncept, kako tvrdi Gervala Švarc.

- Ali zato Kurtijeva politika podjarmljivanja Srba i nametanja apsolutne albanske dominacije na Kosovu i Metohiji jeste nešto što pripada najmračnijim istorijskim epohama - ističe Petković.

Prema njegovim rečima, ZSO sa svim nadležnostima koje joj pripadaju prema dokumentima usaglašenim uz posredovanje EU, mora da bude formirana.

- Što pre usijane glave u Prištini prihvate tu činjenicu, pre ćemo moći da nastavimo produktivan dijalog - a dijalog i kompromis su jedini način da višedecenijski i viševekovni problemi između Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji budu rešeni - zaključio je Petković.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading