ZORAN ĐORĐEVIĆ, NEKADAŠNJI MINISTAR, ZA ALO! O NEDAVNO PREMINULOM NASTAVNIKU: Jovan Knežević je bio gospodin profesor!
Foto: Alo/Zoran Đorđević i Jovan Knežević - V. Marković

Političar je za naš list istakao da mu je čuveni Joca Ubica, kako je Kneževiću bio nadimak, bio omiljeni profesor, te nam otkrio i po čemu će ga pamtiti.

- Moj profesor Jovan Knežević, koji mi je, sada već daleke 1986. godine, bio profesor matematičke analize u Šestoj beogradskoj gimnaziji, ostaje mi u sećanju kao neko ko je bio istinski pedagog, pravedan i strog, ali svakom učeniku maksimalno posvećen vaspitač. Bez obzira na to što je svoj čuveni nadimak - Joca Ubica - još tada bio stekao, uporno insistirajući kod svakog učenika na tome da ovaj pruži svoj maksimum i tražeći od svakog od nas da matematiku ne samo znamo već i razumemo - navodi Đorđević, i dodaje da je profesor od učenika tražio znanje, a ne da uče napamet.

- Tražio je da shvatimo i trajno usvojimo ono što je predavao - smatrajući, s pravom, da je to što smo izabrali baš matematički smer pred nas stavilo i dodatnu obavezu - da razumemo matematiku, da spoznamo njenu, da se tako izrazim, unutrašnju lepotu. Oni koji matematiku vole znaju tačno o čemu pričam i siguran sam da dele moje mišljenje - istakao je on.

ZORAN ĐORĐEVIĆ, NEKADAŠNJI MINISTAR, ZA ALO! O NEDAVNO PREMINULOM NASTAVNIKU: Jovan Knežević je bio gospodin profesor!

Zoran Đorđević i Jovan Knežević - V. Marković

 

Đorđević nam je rekao i da je decenijama nakon završetka školovanja ostao u kontaktu sa profesorom, a otkrio nam je i da su se nedavno poslednji put čuli. 

- Dugo smo razgovarali telefonom, u vreme postupka njegove suspenzije koju je inicirala grupa roditelja. Ne ulazeći u njihove razloge, niti sudeći o navodima i eventualnim okolnostima koje su do toga dovele, ono što sa sigurnošću mogu reći jeste da je Jovan Knežević bio - gospodin profesor - pedagog i vaspitač koji je svoju ulogu shvatao ozbiljno i odgovorno, koji je uvažavao ličnost svojih učenika, ali nije prihvatao neznanje i nerad. Neko ko je svom poslu, svojoj ulozi u formiranju sistema vrednosti kod jedne mlade osobe bio tako i toliko posvećen da je vrlo verovatno predstavljao svojevrsnu smetnju nerealnim roditeljskim ambicijama i pogrešnim predstavama o tome koji su stvarni dometi znanja njihove dece. Moguće je, doduše, i da ja imam pogrešnu sliku o celokupnoj situaciji, jer - promenila su se vremena - i danas se drugačije sve vrednuje i procenjuje, drugim se aršinima sudi i o ljudima i o njihovom radu, ali svejedno - Jovan Knežević, gospodin profesor, ostaje u mom sećanju kao neko od koga sam mnogo naučio ne samo o matematici - zaključio je on.

Alo! ispratio njihov susret
re tri godine

Zoran Đorđević je 2019. obišao bivšu školu i profesora. On je tada za naš list ispričao da mu je Knežević bio omiljeni profesor, da su u njegovo vreme profesori načelno bili mnogo stroži, kao i da znanja stečena u gimnaziji koristi i dan-danas. Profesor je tada rekao da se dobro seća Đorđevića, čak i mesta na kome je sedeo, kao i da je pripadao njegovoj omiljenoj generaciji đaka.

- Ja sam bio začuđen odakle ti šiljci na glavi, jer u to vreme nisam znao šta je gel za kosu - uz osmeh je ispričao Knežević, koji se tada izgrlio s Đorđevićem.

​Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading