INTERVJU NEDELJE Ministarka Dubravka Đedović za Alo!: Borićemo se da ne dođe do velikog poskupljenja struje
Foto: Promo/Nebojša Babić

Građani Srbije nemaju razloga da strahuju jer restrikcija struje neće biti, poručila je u razgovoru za Alo! ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović odgovarajući na pitanje imamo li razloga za strah sada kada je pao sneg, a temperature idu polako u minus. 

- Svega ima dovoljno i već radimo na nabavci energenata za sledeću zimu. Međutim, građani moraju da znaju da je situacija u Evropi i svetu teška i stoga velika zahvalnost svima na razumevanju i štednji energije.

Od 1. januara električna energija u Srbiji je poskupela za osam odsto, a gas za 11 odsto. Da li će biti još nekog poskupljenja energenata ove godine?

- Ponosna sam što smo obezbedili dovoljno svih energenata za zimsku grejnu sezonu. Građani mogu da budu spokojni jer do sada nismo imali restrikcije struje niti će ih uopšte biti. Energetska kriza uticala je na rast cena energije i energenata i predstavlja veliki finansijski izazov za sve države. Cene struje i gasa u Srbiji su među najjeftinijim u regionu i Evropi. Pritisak je ogroman i naša javna preduzeća moraju da budu održiva. Zahvaljujući podršci i subvencijama države, trudimo se da zaštitimo građane od svih negativnih uticaja i borićemo se da ne dođe do velikih poskupljenja.

Koliko je država uštedela prethodnih meseci i da li su građani poslušali apel za štednju?

- Građani su prepoznali pozive za štednju energije, ali smo postigli velike uštede i u državnoj upravi. Ne zaboravite da ukoliko štedite struju, tj. ne rasipate je bespotrebno, možete smanjiti potrošnju i steći znatne popuste na računima za električnu energiju, čak do 30 odsto. Građani i privreda su se pridržavali ovih preporuka i nastavićemo da ih na to podsećamo mnogim akcijama u budućnosti.

Predsednik je najavio da će sledeća zima biti još teža, da li je država počela da se sprema?

- Da, završavamo gasni interkonektor Srbija-Bugarska i sa Azerbejdžanom pregovaramo o količinama gasa koje bismo mogli da dobijamo iz te zemlje, kako bismo diversifikovali snabdevanje gasom. Ove godine na mreži će se naći novi blok termoelektrane Kostolac B3, koji će činiti oko pet odsto ukupne proizvodnje EPS-a, što je veoma značajno jer gradimo nove proizvodne kapacitete posle više od 30 godina. Otpočeli smo pripreme projekta za izgradnju novog gasnog interkonektora sa Severnom Makedonijom, koji bi nam omogućio snabdevanje gasom preko LNG terminala u Grčkoj. Radimo na izmenama regulative za OIE i jačanju mreže, kao i na obezbeđivanju većih rezervi naftnih derivata.

Dosta se pričalo o uvođenju profesionalnog menadžmenta u EPS, dokle se stiglo sa tim?

- Naša javna preduzeća moraju pod hitno da se reformišu. Trenutno, partneri iz norveške konsultantske kompanije „Rystad Energy“ analiziraju stanje u našem energetskom sektoru sa ciljem unapređenja procesa odlučivanja i definisanja smernica koje će nam pomoći u strateškim opredeljenjima za budući način funkcionisanja javnih preduzeća. Želimo da postignemo efikasnije upravljanje nadzornih i izvršnih odbora. Javnost ćemo obavestiti kada postignemo konkretne pomake.

Poručili ste da Srbija treba da teži da bude energetski nezavisna, da li je to moguće?

- I te kako jeste. Naš zadatak je da obezbedimo energetsku bezbednost za građane i privredu i nabavljaćemo energente iz različitih izvora uz neminovno jačanje sopstvenih proizvodnih kapaciteta. Kroz bolju proizvodnju, obezbedićemo da nam treba manje uvoza struje. Stabilna proizvodnja nam je neophodna za efikasnu privredu Srbije.

Skoro tri meseca ste na čelu ovog resora, šta ste uspeli da promenite, a šta tek planirate?

- Najvažnije je da smo do sada imali stabilno snabdevanje i dovoljno energenata. Otpočeli smo dugo odlaganu, a neophodnu reformu javnih preduzeća. Zatim, usvojena je Uredba o energetski ugroženom kupcu i budžetom su predviđena sredstva za 190.000 domaćinstava koja mogu da ostvare ovaj status, što je čak tri puta više nego što je bilo predviđeno prethodnom uredbom. Pozivam građane koji ispunjavaju kriterijume po Uredbi da se prijave u svojim lokalnim samoupravama i obezbede sebi popuste na električnu, toplotnu energiju ili gas. Pripremljen je Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, javna rasprava je u toku. Ispunili smo preduslove za realizaciju donacije od 165 miliona evra od EU donošenjem Mape puta za podršku energetici. Ova sredstva će se koristiti za pomoć najranjivijim građanima i malim preduzećima da lakše prezime. Rezerve naftnih derivata uvećane su za 54 % u odnosu na 2021. i radimo na obezbeđivanju dodatnih količina, imajući u vidu nastupajuće promene u odnosima EU i Rusije. S partnerima iz SAD, Kine, ali i iz UAE radimo na ostvarivanju strateške saradnje za realizaciju velikih projekata, koji su generacijski važni za naš energetski sektor. Naši glavni ciljevi su reforme u javnim preduzećima, izgradnja novih postrojenja, jačanje naše mreže i obezbeđivanje energetske sigurnosti za građane po najnižoj ceni.

Tokom posete Abu Dabiju dogovorili ste potpisivanje memoranduma o vodoniku, šta to znači?

- Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati, na temeljima prijateljskih odnosa lidera predsednika Aleksandra Vučića i šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, godinama razvijaju uspešnu saradnju u oblasti energetike. Vodonik je energent budućnosti koji će omogućiti čistiju energiju s manjim uticajem na životnu sredinu. UAE imaju znanje, tehnologiju i kompanije koje već posluju u oblasti OIE u mogu nam biti značajni partneri u razvoju OIE, ali i zelenog i plavog vodonika kao novog energenta u našem energetskom sistemu.

S kim od kolega u Vladi Srbije imate najbolju saradnju?

- Zahvalna sam na podršci i odličnoj saradnji koju imam sa svim kolegama ministrima iz Vlade, posebno zbog toga što mi je ovo prvi mandat. Po prirodi posla Ministarstvo rudarstva i energetike najviše sarađuje s kabinetom predsednice Vlade, Ministarstvom finansija, Ministarstvom za evropske integracije i Ministarstvom za zaštitu životne sredine. Rezultati koje smo zajedno postigli u ovom kratkom periodu su najbolji pokazatelj naše saradnje. Odličnu saradnju imamo i s kabinetom predsednika Vučića, sa kojim aktivno radimo na realizaciji svih nacionalno važnih projekata.

Budući da ste s izuzetno plaćenog posla prešli u Vladu Srbije, gde Vam je plata mnogo manja, kako se snalazite sa ovim primanjima?

- Već sam govorila da ovaj posao ne radite zbog novca, već zbog želje da donesete promenu, to je ono sto mi daje podstrek. Novac sam zaradila na prethodnim poslovima i sebe sam profesionalno ostvarila. Sve što sam poželela u poslovnom smislu sam i ostvarila, a pozicija ministra je za mene najveća čast koja mi je ukazana tokom moje karijere i moja odgovornost je da dam sve od sebe da naš energetski sektor napreduje.

Šta vam kažu porodica i prijatelji, da li vas je nova funkcija promenila?

- Moraćete da pitate njih, ali lično mislim da me nova funkcija nije promenila. Žao mi je što ne mogu više vremena da provedem sa svojom decom, ali mi je najvažnije da imam njihovu podršku. Verujem da me sve zaposlene mame mogu razumeti, jer tu grižu savesti dok se balansira između posla i porodice teško da može da razume onaj ko nije bio u toj koži. Kada na stolu imate sastanak sa predstavnicima institucija koje finansiraju naš energetski sektor i rođendan sina, a vi ne možete da budete na dva mesta u isto vreme, sva dobra organizacija pada u vodu. Posao ministra zahteva mnoga odricanja i ja sam svesno preuzela ovu poziciju, jer sam svesna koliko je ovo istorijski trenutak, ali i šta možemo da uradimo u ne tako dugom periodu.

 

 

Dobar i profesionalan odnos s Bajatovićem

INTERVJU NEDELJE Ministarka Dubravka Đedović za Alo!: Borićemo se da ne dođe do velikog poskupljenja struje

Medija centar

 

 

Kako sarađujete sa direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem, vaša prethodnica ga je jednom izbacila sa sastanka?

- Imamo veoma dobar i profesionalan odnos. Srbijagas je značajno javno preduzeće, od kojeg zavisi snabdevanje gasom u našoj zemlji i moja odgovornost je da dobro sarađujem sa čelnim ljudima svih javnih preduzeća, uključujući Srbijagas. Srbijagas mora da bude profitabilan i održiv, a to je odgovornost rukovodstva.

 

 

Nezahvalno je komentarisati prethodnike

Kako komentarišete rad Zorane Mihajlović, nju ste nasledili u resoru rudarstva i energetike?

- Energetika je veoma kompleksan resor, pa je nezahvalno komentarisati prethodnike. I sama sam učestvovala u energetskim projektima dok su gospođa Mihajlović i njeni prethodnici vodili resor, budući da sam u prethodnom periodu bila uključena u finansiranje dosta projekata čiju realizaciju nastavljam da vodim.

 

Volim teretanu i jogu

INTERVJU NEDELJE Ministarka Dubravka Đedović za Alo!: Borićemo se da ne dođe do velikog poskupljenja struje

Nebojša Babić

 

 

Prvog januara ste na Instagramu objavili sliku iz teretane, koliko često trenirate?

- Koliko god mogu. Volim i jogu, ali nažalost imam sve manje vremena budući da na poslu ostajem i po 12 sati dnevno.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading