OTKRIVENO ŠTA DEO OPOZICIJE ZAISTA MISLI I HOĆE: Traže izbore, a mole boga da ih ne bude
Foto: Ilustracija

Naime, kako se može pročitati u mnogim komentarima na Tviteru, ali i čuti od samih opozicionih političara, anonimno ili pod imenom, mada većina njih neprestano ponavlja zahtev da se što pre ide na glasanje, njima se pred birače zapravo ne izlazi.

POLITIČKI BUĆKURIŠ

Tako, na primer, jedan od najbližih saradnika Vuka Jeremića, funkcioner Narodne stranke advokat Vladimir Gajić, poziva kolege iz opozicije koje traže izbore da se „otkurče“.

OTKRIVENO ŠTA DEO OPOZICIJE ZAISTA MISLI I HOĆE: Traže izbore, a mole boga da ih ne bude

Printscreen

 

„Ovi iz ’opozicije’ koji hoće odmah na izbore, bolje da se, kao što bi rekao knjaz Miloš Obrenović, ’otkurče’... Neki su se građanima smučili, drugi ne postoje kao organizacija, mnogo je providno ovo izazivanje Vučića u stilu ’ajde ako smeš’“, naveo je Gajić na Tviteru.

Da od ujedinjenja opozicije i zajedničkog izlaska na eventualne beogradske izbore nema ništa, stav je i Pavla Grbovića, predsednika PSG i jednog od saradnika lidera SSP Dragana Đilasa.

OTKRIVENO ŠTA DEO OPOZICIJE ZAISTA MISLI I HOĆE: Traže izbore, a mole boga da ih ne bude

Foto: Twitter/printscreen

 

- Ujedinjenje opozicije jedna je od najodvratnijih tema, to se neće desiti nikada, jer šta je sve opozicija danas u Srbiji. U slučaju eventualnih beogradskih izbora, ako se ujedinimo svi na jednu listu, dobijamo politički bućkuriš - poručio je Grbović.

Svađa da li cenzus da bude
tri ili pet odsto

Da je unutar opozicije u toku svojevrsni rat svih sa svima, pokazuju i svađe oko toga koliki bi trebalo da bude cenzus. Dok Đilasova Stranka slobode i pravde (SSP) traži da se vrati stari cenzus od pet odsto, i te kako svestna da bi to potopilo dobar broj opozicionih stranaka, oni koji su po podršci u međuprostoru između tri odsto, koliko je sada cenzus, i tih famoznih pet odsto, protiv su bilo kakve promene. Podsetimo, na prethodnim izborima između tri i pet odsto, ako govorimo o parlamentarnim izborima, bili su Zavetnici, koalicija Moramo, Dveri...

 

S druge strane, predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić poručio je opoziciji da prethodno dobro razmisli ako želi nove izbore jer onda sledi utakmica, kao i da su za njega izbori zadnja rupa na svirali, ali i da vladajuća koalicija nikada neće bežati od volje naroda.

- Mnogi se, vidim, raduju velikim promenama i kako valjda narod samo čeka opoziciju da vidi na vlasti. Kao stari vuk u politici, mogu samo da kažem: Polako s tim rezultatima. Nagledao sam se i naslušao toga već 11 godina i svaki put biste me pobeđivali i u svih 10 izbornih ciklusa sam ih sve pregazio. Razmislite dobro da li hoćete ili ne pre nego što donesete odluku da hoćete. A ako hoćete, onda utakmica i nemojte da se žalite, te kriv je sudija, publika, Sveti Petar, jer rezultati nisu dovoljno dobri.

NE RAZUMEM

Da su i opozicionari potpuno svesni da im se izbori na proleće ne bi isplatili, čak ni u Beogradu, za Alo! potvrđuje jedan od istaknutih članova koalicije okupljene oko „Ne davimo Beograd“ Aleksandra Jovanovića Ćute i Nebojše Zelenovića, koji je, naravno, insistirao na anonimnosti. Kako kaže naš sagovornik, jasno je da se na neki način izduvala energija koja je u glavnom gradu postojala odmah posle izbora.

- Sve ono što se izdešavalo i te kako je uticalo na naše potencijalne birače. Što se nas tiče, mislimo da je ključnu ulogu u tome odigrao sastanak Dragana Đilasa sa Vučićem. Ne znam šta je iz Đilasovog ugla bio cilj tog susreta, međutim, energija koja je postojala svakako je izgubljena, ako ne nepovratno, ono na duži period. Zato, iskreno, ne razumem ovo što radi Zelenović i ta njegova ekipa - ističe sagovornik Alo!, aludirajući na projekat predizbora unutar opozicije koji gura Zelenović (ideja je da se prvo održe predizbori unutar opozicije po uzoru na Mađarsku, te da se vlastima suprotstave kandidat/kandidati koji na tim predizborima najbolje prođu) i traženje izbora što pre.

Oprezni i stranci

Kako Alo! saznaje, i stranci koji podržavaju deo srpske opozicije savetovali su im da malo ohlade sa stalnim potenciranjem izbora. Procena je, naime, ukoliko bi se glasalo na proleće da bi, recimo, u Skupštini Beograda sadašnja opozicija imala manje odbornika nego što ih ima sada.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading