MARIO SPASIĆ Zahtevana kontrola objavljivanja podataka o pratnji člana porodice predsednika Srbije
Transparntnost

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta, za medije pojašnjava:

- U skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH, Zakona o zaštitini osbnih (ličnih) podataka u BiH, kao i odredabama Uredbe (EU) 2016/679 Evropskog parlamenta i Saveta od 27. aprila 2016. godine o zaštiti fizičkih lica u odnosu na obradu podataka o ličnosti, i o slobodnom kretanju takvih podataka i o stavljanju Direktive 95/46/EZ van snage (Opšta uredba o zaštiti podataka),od Tužilašva BiH i nadležne Agencije zatražili smo da izvrše istrage kod nadležnih organa nad objavljivanjem zvaničnog dokumenta Ambasade Republike Srbije u BiH, kojim se Ministarstvo vanjskih (spoljnih) poslova BiH obaveštava o dolasku člana porodice predsednika Republike Srbije na teritoriju BiH, što je dana 10.01.2023. godine učinio medijski sajt: "Istraga.ba" - rekao je Spasić i dodao:

- Predmetnim dopisom Ambasade Srbije u BiH navedena su lična imena petorice pripadnika službi bezbednosti Republike Srbije, broj mobilnog telefona jednog od pripadnika, njihovi brojevi pasoša, kao i registarske oznake vozila u kojima se nalazi štićena ličnost, što znači da je neko iz institucija BiH ovaj dokument zkoupotrebio i učinio ga dostupnim - naveo je Spasić.

- Shodno napred navedenom, od Tužilašva BiH i Agencije za zaštitu osobnih (ličnih) podataka zahtevali smo istragu u konretnom slučaju i preduzimanje mera iz nadležnosti Tužilaštva zbog osnova sumnje da je izvršeno krivično delo Nedozvoljeno korištenje ličnih podataka iz čl. 149. Krivičnog zakona BiH, , gde posebno treba utvrditi ko je dokument sa ličnim podacima neovlašćeno stavio na uvid neovlašćenim licima, o čemu zahtevamo da budemo obavešteni pisanim putem - zaključio je Spasić.

O ovome je obavešten i visoki predstavnik u BiH Krisijan Šmit.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading