"KINA NE DAJE PRAZNA OBEĆANJA" Peking vodi žestoku borbu za dominaciju nad drugim najvećim kontinentom na svetu
Foto: Shutterstock

Peking želi da kontinent bude pozornica za međunarodnu saradnju, a ne rivalstvo velikih sila, izjavio je Ćin Gang

Dok je bio u Adis Abebi, sastao se sa etiopskim rukovodstvom i posetio sedište Afričke unije.

Planirano je da poseti Egipat, Angolu, Benin i Gabon pre nego što se vrati u Kinu.

„Afrika bi trebalo da bude velika pozornica za međunarodnu saradnju, a ne arena za takmičenje između velikih zemalja“, rekao je Ćin na konferenciji za novinare sa predsednikom Komisije AU Musom Fakijem.

Ćin, bivši kineski ambasador u SAD, prošlog meseca je postao ministar spoljnih poslova. Nastavio je tradiciju putovanja u Afriku kao prvu inostranu destinaciju u novoj godini, koja, kako je naveo, traje već 33 godine bez prekida. Govoreći na otvaranju Afričkog CDC-a, on je izneo viziju Pekinga za odnose sa Afrikom, rekavši da će Kina i Afrika uvek imati zajedničku budućnost „bez obzira na to kako se menja međunarodno okruženje“.

„Danas se naš svet, naše vreme i istorija menjaju na načine kao nikada ranije. Kolektivni uspon zemalja u razvoju je nepovratan“, rekao je Ćin, dodajući da bi Kina i Afrika trebalo da se „suprotstave hegemoniji, maltretiranju, bezobrazluku i rasnoj diskriminaciji i zajednički čuvaju pravi multilateralizam i promovišu veću demokratiju u međunarodnim odnosima“.

Ćin je insistirao na tome da je politika Pekinga zasnovana na principima „iskrenosti, stvarnih rezultata, prijateljstva i dobre vere, kao i težnji ka većem dobru i zajedničkim interesima“.

Kina „ne daje prazna obećanja, a još manje pritiska druge protiv sopstvene volje“, rekao je on u govoru u Afričkom CDC-u. „Kada bude predato našim afričkim prijateljima, sedište Afričkog CDC-a će u potpunosti voditi i njime upravljati Afrička unija, bez ikakvog mešanja Kine.

SAD i njihovi evropski saveznici – od kojih su mnogi nekada bili kolonijalne sile u Africi – dugo su optuživali Kinu da praktikuje diplomatiju „zamke duga“.

Nakon sastanka sa etiopskim premijerom Abijem Ahmedom, Ćin je najavio da će Kina otpisati deo duga Adis Abebe. Peking je prošle godine oprostio 23 kredita za 17 afričkih zemalja. Etiopija je od 2000. od Kine pozajmila skoro 14 milijardi dolara, a pomoć je tražila od 2021. navodeći kao razlog razaranja izazvana sukobom u Tigreju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading