pogačar
Foto: Printscreen/Printscreen

Neverovatno je dokle ide licemerje i bahatost tog čoveka, koji smatra da ne treba poštovati donete zakone, čak ni one sa kojima su se predstavnici udruženja frilensera saglasili tokom sednica radne grupe u kojoj su učestvovali.

Pogačar se iščuđava što su frilenserima stigla poreska rešenja za 2017. godinu, prema kojima mogu da plate zaostala dugovanja prema državi kroz 120 rata, i to bez ikakve kamate. Da će dobiti ta poreska rešenja poznato im je više od godinu dana. Zakonom o porezu na dohodak građana i Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje je tada definisano i da poreze i doprinose ne plaćaju frilenseri koji su u kalendarskoj godini zaradili do 768.000 dinara, što odgovora redovnoj mesečnoj zaradi od 64.000 dinara.

Kaže i da novi, nedavno usvojeni Zakon o porezu na dohodak građana i Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje nisu dovoljno dobri, iako su predstavnici relevantnih udruženja frilensera učestovali u radu nadležne radne grupe i saglasili se sa predloženim zakonskim rešenjima. O predlozima i primedbama frilensera se, kako nam je rekao izvor Aloa, diskutovalo na radnoj grupi i sva opravdana rešenja su usvojena i stavljena u zakon.

Najzanimljivije od svega je što, čak i kad je objavljen Nacrt zakona o porezu na dohodak građana, u novembru 2022. godine, nijedno udruženje frilensera nije podnelo nijednu jedinu primedbu na predložena zakonska rešenja, prema informacijama kojima raspolažemo. Što Pogačar, ako mu već zakon toliko ne valja, nije podneo neku primedbu na isti? Možda nije stigao od gostovanja po medijima i pričanja okolo šta bi trebalo da se uradi kako bi se zakoni ove države zaobišli.

Dakle, jasno je da aktivista Milan Pogačar ima jedan jedini cilj, da zaobilazi zakone zemlje u kojoj živi, da priča protiv države u medijima i da stalno bude nezadovoljan, a zašto to samo on zna.

Zakonom o porezu na dohodak građana i Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, čije su izmene usvojene u decembru u parlamentu, predviđena su dva modela oporezivanja frilensera. Ova dva modela su osmišljena tako da zadovolje interese frilensera kojima je frilensing osnovni izvor prihoda i osnov za ostvarivanje prava na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i onih frilensera kojima je frilensing sporedna aktivnost od koje povremeno ostvaruju prihode. Frilenseri podnose poresku prijavu i plaćaju poreze i doprinose za prihode koje su ostvarili u kalendarskom kvartalu u roku od 30 dana od isteka kvartala, s tim da prilikom podnošenja poreske prijave biraju i model oporezivanja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading