STIGLI SA TURISTIMA! Strane službe preplavile Beograd, stručnjaci otkrili šta su tražili u Srbiji!
Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Ulice i beogradski hoteli puni su gostiju za praznike. Za ugostitelje pune ruke posla, ali i za obaveštajne službe. Takva ocena bezbednosne situacije stiže direktno sa državnog vrha.

"To nikada tako nije bilo, rekord smo postigli pred Novu godinu i posle Nove godine, upravo zbog svega što se zbivalo i na Kosovu i Metohiji itd. To je u privatnim smeštajima, hotelima, kućama, zgradama, vilama, u svemu drugom. Takav broj špijuna tamo od 20. decembra do 5. januara u Beogradu nije zabeležen mislim od Drugog svetskog rata pa do danas, očigledno da su mnogi spremali svašta", izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Šta su tačno spremali, znaju tri stuba srpske bezbednosti: Bezbednosno-informativna agencija, Vojnoobaveštajna i Vojnobezbednosna agencija, ali ne i javnost.

Stručni deo javnosti ne nagađa – upozorenje je ozbiljno. Daju dva odgovora na pitanje zašto su baš u Beogradu u ovom trenutku pojačane aktivnosti stranih službi.

"Treba imati u vidu da je Beograd centar Zapadnog Balkana, da je Zapadni Balkan jedina oblast neintegrisana u Evropsku uniju i da se zapravo ovde sučeljavaju interesi velikih sila, pre svega Ruska Federacija pokušava da napravi konflikt na Balkanu koji bi odgovarao zbog skretanja pažnje sa Ukrajine, i ne samo pažnje nego sa skretanja ogromne vojne pomoći koju Ukrajina dobija", smatra prof. dr Zoran Dragišić, narodni poslanik i profesor Fakulteta bezbednosti.

Prof. dr Radojica Lazić, dekan Fakulteta za diplomatiju i bezbednost, ukazuje da je ovaj period specifičan zato što se rešava jedno ozbiljno pitanje za nas, goruće pitanje – pitanje naše južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

"U tom smislu, imajući u vidu najavljene posete različitih posrednika i zvaničnika, svakako da bi obaveštajnim podacima mogli na neki način naoružati, pod znacima navoda, te svoje predstavnike kako bi se ponašali u ovim pregovorima", smatra Lazić.

Aktivne sve službe i sve informacije sakupljaju 

Stručnjaci ocenjuju da su aktivni predstavnici svih službi – američki, ruski, nemački, britanski, pa i hrvatski. Njihov cilj je, kažu, da prikupe sve informacije do kojih se ne može doći legalnim putem i preko diplomata. A prikupljaju sve informacije – političkog i bezbednosnog, ali i ekonomskog i kulturnog karaktera.

"To su, recimo, informacije o načinu na koji će se naša delegacija ponašati u tim pregovorima, informacije o tome kako ćemo reagovati u slučaju nekih oružanih napada, oružanih incidenata na KiM i sve ono ostalo što se tiče naše pozicije kada je u pitanju ne samo rešavanje kosovskometohijskog problema nego i generalno nekih drugih regionalnih problema koji su sada aktuelni", napominje prof. dr Radojica Lazić.

Delovanje domaćih službi usmereno je na presecanje i neutralisanje rada stranih subjekata. Načini su tajni, a rezultati, ocenjuju upućeni – očigledni.

Na pitanje na osnovu čega izvodi tvrdnju da su naše službe obavile dobar posao, prof. dr Zoran Dragišić odgovara: "Zbog toga što sukoba još nije bilo."

"Činjenica da je politička i bezbednosna situacija u Srbiji stabilna govori o tome da naše službe i naše državno rukovodstvo rade dobar posao", navodi Dragišić.

Posla za obaveštajce na Balkanu, saglasni su naši sagovornici, bilo je mnogo u poslednjih stotinak godina. Naročito pred Prvi i Drugi svetski rat, tokom raskola sa Rusima '48, studentskih demonstracija '68.

Uvek kada su, kažu, kao i danas bili veliki sukobi na relaciji Istok–Zapad.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
pera kalenić

10.01.2023 13:38

Da se ne pretvaramo...zar ne uživamo kada smo centar ako ne sveta a ono barem zap. Balkana ?

Solo

10.01.2023 13:59

Nema potrebe da sakrivamo nista jer mi neumemo to da radimo zato sto sve kao "tajne" izbacimo u novinama..Koliko vojnika imamo,koliko specijalaca imamo,Koliko tenkova imamo,Koliko zlata imamo,koliki nam je prirastaj itd itd..Sve im dajemo na tacnu jedino ako dodju dodju da se najedu,napiju i da poslusaju muziku to je to..