Ko je Derek Šole, američki zvaničnik koji dolazi u četvrtak -  Bajdenov moćnik stiže u Beograd!
Foto: EPA/EPA-EFE/STR

Kako kažu, on maltene ne odgovara nikome u hijerarhiji i na dnevnoj je vezi sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom. I za nas možda i najvažnije, Šole je neko ko se u ovom trenutku primarno bavi našim regionom.

Kako je najavljeno, Derek Šole dolazi na čelo možda najjače američke bezbednosno-političke delegacije u poslednjih ko zna koliko godina. U njegovom timu tokom posete biće zvaničnici Pentagona (vojska SAD i ministarstvo odbrane), Saveta za nacionalnu bezbednost, kao i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ocenio je ovu posetu kao izuzetno značajnu.

- Šole je veoma visoko pozicioniran u američkoj administraciji. On je jedan od samo četiri čoveka koje u Stejt department svojom odlukom postavlja direktno predsednik Bajden bez odobrenja Senata. On nadzire kompletan rad američkih službi kada je reč o nama - objasnio je Đurić.

Dodao je da poseta Šolea i drugih visokorangiranih zvaničnika otvara nove šanse.

- Njihova poseta Beogradu, Prištini i Skoplju je dobra prilika da se stvari poguraju napred, da se prikaže da ciklusi eskalacije koje gura Kurtijev režim, rukovodeći se svojim ciljevima, nisu prihvatljivi. To je za nas prilika da tražimo povratak na stanje pre februara 2022. godine - poručio je Đurić.

Šole će, kako je saopšteno iz Stejt departmenta, 11. januara boraviti u Skoplju. Nakon toga će otputovati u Prištinu, gde će razgovarati s predstavnicima privremenih institucija i civilnog društva. Potom će 12. januara boraviti u Beogradu i razgovarati s rukovodstvom Srbije.

Vučić: Veoma važan čovek

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Derek Šole veoma važan čovek i da će razgovori s njim biti izuzetno važni.

- On nema nikoga ko mu naređuje u Stejt departmentu, možda samo Džejk Saliven. Reč je o veoma važnom čoveku - kazao je Vučić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Pera

10.01.2023 07:18

Istina je Božija sila kojoj se ništa nemože suprotstaviti a mi smo vlasnici istine zastrasujuće snage dakle JEVREI SU UBILI KENEDIJA ODTADA JE AMERIKA OBIČNA JEVREJSKA KOLONIJA POTPUNO U FUNKCIJI IZRAELA I JEVREJA A SVI AMERUCKI OREDSEDNICI KAO NASONI SU JEVRDJSKI BATLERI! JEVRDI SU OFORMILI AL KAIDU ISIS PREKO ALBANACA KOJE SU ONI STVORILI 1912 KOIMA ONI JEVREI KOMANDUJU I DANAS! JEVREI SU BOMBARDOVALI ANERIKU 11 SEOTEMBRA DA BI AMERIČKU SILU USNERILI NS SVOJE NEPRIJATELJE ARAPE MUSLIMANE HRUŠĆANE...!

Slaven

10.01.2023 07:52

I Paja patak da dodje iz SAD je "veoma vazan" za americke interese.Sta su americki interesi po svetu?Sta su ovde kod.nas? Koje.resurse korporacija SAD zeli.da kontrolise kod nas.Samo onaj u pecini moze da veruje u suprotno. Ovaj.lik ima ugradjen softver i samo otvara usta i tako svi oni 200 godina i vise.