ANA BRNABIĆ ZA ALO! Premijerka otkriva kako njen sin reaguje kada je ugleda na televiziji (VIDEO)
Foto: Alo/Foto: ALO / Aleksandar Nalbantjan

Na razgovor s nama došla je nakon samo par sati sna zbog niza maratonskih sastanaka, a na prvo pitanje kako ste, Ana, odgovorila je sa evo, nije loše, hvala. Sa njom smo sumirali godinu za nama, koja je, kaže, bila izuzetno teška i privatno, govorili smo o očekivanjima i izazovima koji nam predstoje u sledećoj godini, a najveći je sačuvati mir, što je ujedno bila i njena novogodišnje želja jer, jasna je, sve ostalo ćemo lako.

Premijerka je ekskluzivno za „Alo!“ otkrila u kojim trenucima tokom prethodne godine je bila najsrećnija, govorila o sinu Igoru, njegovim rekcijama kada je ugleda na TV-u...

Čini se da je pitanje svih pitanja tokom cele godine bilo da li ćemo i kako sačuvati narod na Kosovu?

- Predsednik Vučić je bio potpuno jasan, rekao je da je to crvena linija i da ćemo čuvati mir po svaku cenu. To su te dve važne poruke, prva da ćemo učiniti sve da sačuvamo mir i da ne nasedamo na provokacije. Mi smo sačuvali prisebnost samo zahvaljujući predsedniku, niko ne bi bio toliko trpeljiv i imao toliko političke mudrosti da uradi ono što je uradio on. Mogu da krenem od sebe kao

predsednice Vlade, verujem da bih nasela na neke provokacije. Aleksandar Vučić je toliko pametan i politički mudar da ne odgovori na njih i da pokaže da Srbi jesu žrtve i do koje mere je Kurti ekstremista koji nipodaštava i kao gumicom briše ljudska prava Srba na KiM i teroriše ih. Dobro je što imamo takvog predsednika u ovom trenutku, inače bismo imali sukobe.

U avgustu ste po treći put izabrani za predsednicu Vlade, šta je ono što vas izdvaja od svih drugih, pa je Vučić opet predložio vas?

- Ne znam, to je pitanje za predsednika. Meni je najveća čast da služim svojoj zemlji. Zaista je ogromna čast što sam predsednica Vlade u trećem mandatu, ali opet u teškim vremenima. Nijedna godina mi nije bila laka, ali nekako se pogodilo da nijedna godina od kako je Vučić postao predsednik Vlade nije bila laka. Morao je da spasava zemlju od bankrota, bili smo na nekoliko meseci od toga, da zapošljava ljude, nezaposlenost je bila 25,9 odsto, kod mladih preko 51 odsto, plate najniže u regionu, bez ikakvih investicija. A ove godine koja je bila jako izazovna mi ćemo imati preko četiri milijarde evra investicija. Onda su bile istorijske poplave, pa je krenula migrantska kriza, zatim smo imali godine koronavirusa, pa rat na istoku Evrope. Ali mi smo uspeli da svake godine Srbija dodatno raste i 2020, kada je svetska ekonomija opala, pa i u dvocifrenom procentu, mi smo zadržali isti nivo kao 2019. Pad je bio 0,9 odsto. Evo, i sumirajući 2022, želim da kažem našim ljudima da je po analizama Svetske banke Srbija bila samo jedna od 10 zemalja u svetu koja je tokom pandemije korone podigla broj zaposlenih. Sve druge zemlje u svetu imale su skok nezaposlenih. U teškim okolnostima našli smo snage i znanja da se izborimo s tim.

Vi ste pet i po godina na poziciji premijerke, koliko vas je to promenilo?

- Mnogo.

U kom smislu?

- Kada sam dobila prvi mandat da oformim Vladu i kada sam zahvaljujući većini u parlamentu, gde mi je okosnica SNS, stranka čiji sam ponosni član, dala poverenje, Vučić mi je dao jedan od mnogih njegovih dobrih saveta: „U ovaj kabinet koji nasleđuješ od mene niko ne dolazi sa dobrim vestima, ovde dolaze ljudi s problemima koje niko nije uspeo da reši, pa su morali da dođu do predsednika Vlade.“ Tako da je to pet i po godina svakodnevnog rešavanja problema. Zaista sam presrećna što radim rame uz rame s Aleksandrom Vučićem, koji je veliki deo tih problema preuzeo na sebe, pre svega kada se radi o KiM i o dovođenju investicija i time je ne samo meni nego i svim ljudima u Vladi dao prostora da se bavimo drugim stvarima značajnim za kvalitet života građana.

Kakva vam je ova godina bila privatno? Jeste li češće plakali ili ste se smejali?

- Nisam imala privatan život niti vreme za porodicu, i u tom smislu je bila jako teška godina zato što je nemoguće da deo tog teškog bremena ne ponesete sa sobom kući. U ovoj godini je bila i teška borba protiv organizovanog kriminala u Republici Srbiji.

Jeste li se tada plašili za svoju bezbednost?

- Ne, plašila sam se u svakom trenutku i danas se plašim za bezbednost predsednika Aleksandra Vučića. Volela bih da sam mogla i da mogu na drugačiji način malo više da preuzmem to breme. Ali iskreno mislim i verujem da to znaju i naši građani, da je svakome ko želi da naudi Srbiji i da je oslabi na listi neprijatelja broj jedan Aleksandar Vučić. Kada je objavio rat mafiji, stavio je glavu u torbu. Tokom 2022. dobijali smo dojave o ozbiljnim pretnjama po njegov život, od Evropola, naših evropskih partnera, ali i od drugih. I tokom cele godine to je bio dodatni stres. Kada pogledate s čime smo se sve borili, bila je ovo zaista teška godina. A sve to na nas koji se bavimo ovim poslom mora da se odrazi i na lično raspoloženje, zdravlje...

Kada je reč o najvećim izazovima u 2023, da li će to biti Kosovo, energetika ili nešto treće?

- Ne znam, mislim da će biti mnogo izazova. Kosovo će biti ogroman izazov, veliki je pritisak da se dođe do finalnog sporazuma...

Bili ste na Kosovu ove godine, kakav vam je bio osećaj?

- Kada sam bila na Kosovu, iz srca sam to i tada rekla, osećala sam se kao svoj na svome. Bila sam beskrajno zahvalna našem narodu kada sam i lično videla koliko čuvaju Srbiju na Kosovu i Metohiji, koliko su posvećeni srpstvu i miru i stabilnosti. I na poslednjem skupu su to rekli i oduševili me: Mi nemamo nijedan problem s Albancima. Imamo problem samo s Kurtijem, koji nam uskraćuje ljudska prava.

Šta želite u 2023.?

- Mir. Volela bih da imamo mir koji se ni u jednom trenutku ne dovodi u pitanje, to mi je najveća želja. Sve ostalo možemo sami, to smo pokazali. Da možemo da radimo mnogo, da smo posvećeni zemlji, narodu, da imamo dobre ideje i da možemo da ih sprovodimo u teškim vremenima. Ali mir ne zavisi samo od nas, za mir je potrebno dvoje.

A šta biste poželeli građanima?

- Mnogo zdravlja, sreće, uspeha i vere u svoju zemlju i u sebe, jer je zemlja jaka onoliko koliko smo mi svi zajedno kao pojedinci jaki i koliko verujemo u sebe. U tom smislu smo došli na stepen razvoja gde je zaista svakim danom u ovoj konkurenciji s drugim zemljama Evrope i sveta važna i vera svakog od nas u naše sposobnosti. Tako da želim da verujemo u sebe i da svako zna da u ovoj zemlji ima budućnost i prosperitet.

Sve češće na Tviteru ulazite u polemike koje su sve oštrije ne samo sa opozicionarima u Srbiji nego i sa diplomatama, kako vidite taj vid političke borbe?

- Postoji momenat u kom više ne možete da ćutite i u kom ni politička korektnost nije važna jer taj sagovornik kome odgovaram već davno je zaboravio na političku korektnost. Onda morate da odgovorite istom merom da bi vas neko čuo i razumeo šta govorite.

Upečatljive su slike nastale u Skupštini kada je vaš sin dotrčao do vas nakon što ste položili zakletvu, kako ste se vi tada osećali?

- To mi je jedan od najlepših trenutaka u 2022. godini, to je moja snaga.

Je li on znao šta se dešava?

- Suviše je mali, ali razumeo je. On nekada gleda vesti sa mnom.

Često gostujete na raznim televizijama, kako na to reaguje?

- Pokušava da me dozove, i dalje ne razume da ga ne čujem. Vreme brzo prolazi, on će sada četiri godine. I zato svaki dan pokušavate nešto da sva deca u Srbiji žive u zemlji na koju mogu da budu ponosni. Čvrsto verujem da danas mladi mogu da budu ponosniji na svoju zemlju nego što su bili pre 10 godina. Sada se na nas u regionu gleda kao na zemlju koja je mnogo napredovala i jasno ide napred.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dina

07.01.2023 08:03

Bravo Ana! Divna si! Jaka, odlučna, čvrsta kao stena! Samo napred. Želim ti sve najlepše u životu.