SRPSKI NAROD NA SEVERU KIM JE SAD MALO SPOKOJNIJI, ALI JOŠ NA OPREZU: Uklonili smo barikade, sad nek stranci ispune obećano!
Foto: Alo/Alo

 

Srpski narod na severu KiM juče ujutro počeo je s uklanjanjem barikada u Zvečanu, Severnoj Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku. Razgovor s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Raški ulio je snagu i hrabrost Miljanu V. iz Zvečana.

- Ohrabrile su nas poruke od predsednika, još jednom smo na delu videli da je naša država uz nas, da imamo na koga da se oslonimo - rekao je on.

Svitanje je donelo novu energiju srpskom narodu. Nebo tmurno, na licima ljudi nema onog teškog grča.

- Lakše nam je, stranci su čvrsto garantovali - rekao je jedan od nastavnika koji je skoro tri nedelje bio na barikadi kod Rudara.

Najpre je uklonjena barikada kod Merdara, a onda redom i ostale. Magistralni putevi od juče posle podne su prohodni.

- Bili smo spremni da ostanemo i do Božića, i do proleća, cele godine... Nikad odlučniji nismo bili, nikad spremniji i nikad istrajniji. Videli ste ovih dana, bili ste s nama. Mnogi su danas teškog srca otišli sa barikade - kazao je jedan od Srba s barikade kod Rudara.

Najpre su uklonjeni šatori, stolovi i stolice koji su srpskom narodu koristili tokom ledenih noći kada je temperatura padala i sedam stepeni ispod nule.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je ponovio da je za njega Kosovo i Metohija Srbija i da nikada neće biti ništa drugo. Vučić je na svom Instagram profilu objavio video svoje jučerašnje izjave da je po prvi put srpska strana dobila nešto što je „izvor prava“ da KBS ne mogu na sever Kosova bez saglasnosti komandanta KFOR-a.

SRPSKI NAROD NA SEVERU KIM JE SAD MALO SPOKOJNIJI, ALI JOŠ NA OPREZU: Uklonili smo barikade, sad nek stranci ispune obećano!

TV Pink

 

 

- Za mene je Kosovo i Metohija Srbija i nikada neće biti ništa drugo. Borim se i boriću se za našu braću i naše sestre - poručio je predsednik Srbije.

Narod veruje u ove reči i u obećanje da će država Srbija biti tu kao i do sada, kada je najteže. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je Srbija uspela da se izbori i donese dobre vesti.

- Koliko god da nam je teško, dobili smo dobre vesti, uspeli smo da se izborimo za dobre stvari - naveo je Petković, i dodao da je ogromna lista napada i incidenata na Srbe od kada je Kurti došao na vlast.

Kako je naveo, SAD i EU garantuju da neće biti hapšenja Srba na Kosovu.

- Garancije SAD i EU se odnose na to da ne postoje nikakvi spiskovi za hapšenje Srba sa Kosova zbog učešća na mirnim protestima, odnosno barikadama. Ovaj deo je jako važan i Vučić se silno borio da sve na tom papiru bude jasno definisano. Srbi su otvoreno rekli da ne veruju garancijama SAD i EU, ali smo mi sa druge strane dali garancije da ćemo stati uz naš narod. Ne možemo da verujemo Kurtiju, bolje je da imamo jedan ovakav papir za koji možemo da se držimo. Garancije se odnose i na to da KBS na sever Kosova ne može bez odobrenja komandanta KFOR-a i političkih predstavnika Srba sa Kosova - rekao je Petković.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić kaže da smo ovim dogovorom otišli korak dalje u pogledu pravne zaštite položaja Srba na severu KiM, kao i da je Priština izgubila blanko ček i SAD i međunarodne zajednice zbog svog ponašanja. 

Ukinuto stanje povišene borbene gotovosti u Vojsci Srbije

Stanje povišene borbene gotovosti u Vojsci Srbije ukinuto je odlukom predsednika i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, potvrđeno je juče u Predsedništvu.

Borbena gotovost proglašena je 26. decembra zbog situacije na severu Kosova.

Tada je Vučić, kao vrhovni komandant Vojske Srbije, naredio da vojska i sve jedinice MUP-a budu u najvišem stepenu borbene gotovosti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Ja

30.12.2022 07:10

Srpski narod na severu KiM juče ujutro počeo je s uklanjanjem barikada u Zvečanu, Severnoj Mitrovici, Leposaviću i Zubinom Potoku. Razgovor s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Raški ulio je snagu i hrabrost Miljanu V. iz Zvečana.

Ja

30.12.2022 07:14

Ohrabrile su nas poruke od predsednika, još jednom smo na delu videli da je naša država uz nas, da imamo na koga da se oslonimo - rekao je on.