Vesić: Minimalna cena rada u železnici veća 12,5 odsto
Foto: Alo/Monistarstvo geađevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je danas sa predstavnnicima sindikata i direktorima četiri železnička preduzeća - Železnice Srbije a.d, Infratsruktura železnice Srbije, Srbijvoz i Srbija kargo, potpisao aneks Kolektivnog ugovora, kojim su plate zaposlenih u tom sektoru povećane 12,5 odsto.

DOBRE VESTI ZA PANČEVCE I BEOGRAĐANE Vozovi ponovo saobraćaju između Beograda i Pančeva - evo kada je prvi polazak!

Aneksom Kolektivnog ugovora predviđeno je da se vrednost jednog časa rada, za obračun i isplatu zarada sa 201,22 dinara poveća na 230 dinara.

Na taj način, plate 11.000 zaposlenih u sistemu železnice povećane su linearno za 12,5 odsto.

„Tako smo sproveli u delo ono što je Vlada Srbije usvojila - da se poveća minimalna zarada na 40.022 dinara. Niko u železnicama neće imati platu manju od minimalne zarade. To znači da će više od 5.000 zaposlenih koji su do sada imali platu ispod minimalne zarade, konačno imati platu koju su zaslužili i zaradili“, poručio je ministar Vesić nakon potpisivanja ugovora u Vladi Srbije.

On se zahvalio svima koji su učestvovali u pregovorima, a pre svega sindikatima, čiji su predstavnici pokazali veliko razumevanje za tešku finansijsku situaciju države i nisu insistirali na drugim zahtevima, osim na povećanju cene zarade.

Vesić: Minimalna cena rada u železnici veća 12,5 odsto

Monistarstvo geađevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

 

Vesić je rekao da su sindikati, menadžment železničkih preduzeća i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na isotm  zadatku – da železnička preduzeća posluju još bolje, da usluge koje nude budu bolje, a oni koji rade u železnici budu dobro i adekvatno plaćeni.

„Što se država bude bolje razvijala, a razvija se dobro pod predsednikom Aleksandrom Vučićem, i ekonomski je sve snažnija, biće bolje i našim železničkim preduzećima, odnosno svima koji rade u njima“, poručio je ministar.

Vesić: Minimalna cena rada u železnici veća 12,5 odsto

Monistarstvo geađevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

 

Najavio je da sledi period velikuh ulaganja u železnicu, u izgradnju novih i obnovu postojećih pruga, nakon deceijana u kojima su investicije u taj sektor izostajale, zbog čega železnička infrastruktura nije na nivou na kojem bi trebalo da bude u jednoj evropskoj zemlji u 21. veku.

„Narednih godina ćemo se truditi da to dostignemo i železnica će biti sve konkurentija. Imaće sve više posla, prevoza robe i putnika. Železnica dobija mesto u transportu koje zaslužuje. Ovo je prvi korak kojim smo pokazali koliko cenimo rad zaposlenih u železnici“, rekao je Vesić.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Sila

29.12.2022 17:35

Kada je Đinđić video da je Vesić veći lopov od njega ekspresno ga je najurio iz kabineta.