SVETSKA BANKA: SRBIJA JE NA SAMOM VRHU Naša zemlja postigla ogroman uspeh u digitalizaciji državne uprave
Foto: Alo

Srbija je četvrta u Evropi, a 11. na svetu po GovTech indeksu zrelosti tehnologija u javnoj upravi koji utvrđuje Svetska banka, a to je ogroman uspeh, saopštili su juče premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

- To pokazuje drugačije lice naše zemlje, da možemo da se takmičimo sa najboljima, da budemo u svetskom vrhu i da imamo još mnogo potencijala i prilika za budućnost - rekla je premijerka.

Dodala je da je Srbija među govtek liderima u svetu kao zemlja sa najvećim indeksom, da smo u Evropi četvrti, a u široj jugoistočnoj Evropi apsolutni lideri.

 Rangirano je 198 država, svetski lider je Južna Koreja, Brazil je na drugom mestu, Saudijska Arabija treća, Francuska šesta, Indija sedma, Mongolija na 9. a Rusija na 10. mestu.

Indeks meri unapređenje svih aspekata državne uprave kroz digitalizaciju.

Sa 89,5 posto zrelosti Srbija je četvrta u Evropi posle Estonije, Francuske i Litvanije.

Daleko je najbolja u regionu, a za dve godine Srbija je napredovala 40 pozicija, što je svrstava u najbrže i najagilnije digitalne vlade u svetu.

Indeks meri državne IT sisteme, dostupnost elektronskih usluga, interakciju države sa građanima i kapacitet za dalju digitalnu transformaciju.          Brnabićeva je istakla da je Srbija treća u svetu po digitalnoj interakciji sa građanima.

- To je zbog naše upotrebe portala javnih podataka. Jedinstveni smo po tome što građani mogu da tamo pogledaju, na primer, čitav sistem prosvete, kao i zbog portala eKonsultacije, koji radi od marta i gde omogućavamo svima da učestvuju u konsultacijama o propisima - rekla je ona. 

Po kapacitetima za dalju digitalnu transformaciju, Srbija je napredovala za 59 mesta. Premijerka je istakla da je ovo pokazatelj uspeha koji je Srbija ostvarila od 2016. godine, i dodala da zna da nema nijednog građanina koji ne zna koliko je u fokusu Vlade Srbije digitalna transformacija.

Dodala je da ovakvi uspesi pomažu da se privuče više investitora, i jeftiniji kapital, te da se Srbija brendira kao zemlja dobra za život i investicije.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali ocenio je da je reč o ogromnom rezultatu i uspehu svih građana.

SVETSKA BANKA: SRBIJA JE NA SAMOM VRHU Naša zemlja postigla ogroman uspeh u digitalizaciji državne uprave

 

 

 

- Pobeđujemo u onome u čemu nikad ranije nismo pobeđivali - poručio je on, i dodao da je digitalizacija verovatno najvažnija oblast.

Kao doprinose ministarstva ovom uspehu naveo je uvođenje e-fiskalizacije, e-faktura, sistema „Iskra“ za umrežavanje podataka o platama u javnom sektoru, te reorganizaciju Poreske uprave.

Rekao je da se e-fiskalizacija trenutno primenjuje na 240.000 lokacija, odnosno kod 160.000 privrednih društava, te da je zbog toga znatno veća naplata prihoda.

Građane je pozvao da se ponovo priključe borbi protiv sive ekonomije kroz nagradnu igru „Uzmi račun i pobedi“, koja po prvi put ima digitalni oblik, računi se skeniraju i šalju na aplikaciju.

 

Jovanović: Spremamo nove usluge za građane

SVETSKA BANKA: SRBIJA JE NA SAMOM VRHU Naša zemlja postigla ogroman uspeh u digitalizaciji državne uprave

 

 

 

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović podsetio je na više najpoznatijih digitalnih usluga razvijenih za građane koje su se u Srbiji odomaćile u poslednjih šest godina. Govoreći o aktuelnim projektima, istakao je elektronsko dobijanje izvoda iz matičnih knjiga i uverenja u državljanstvu, te da će sve s matičnim knjigama od 1. januara biti besplatno.

- Motivisani smo i spremni da dalje digitalizujemo i uvodimo usluge za građane. Od 1. februara sa Ministarstvom spoljnih poslova svima u dijaspori omogućićemo da u ambasadama i konzulatima mogu da registruju nalog na e-upravi i koriste servise - rekao je on.

        

Tijago Pijeksoto: Imate razloge za slavlje

SVETSKA BANKA: SRBIJA JE NA SAMOM VRHU Naša zemlja postigla ogroman uspeh u digitalizaciji državne uprave

 

 

 

 Koordinator Svetske banke za digitalne vlade i GovTech za Zapadni Balkan Tijago Pijeksoto rekao je da daju podršku daljem napredovanju Srbije u digitalizaciji, odnosno kroz digitalne projekte .

Posebno je istakao značaj projekata koje vode Ministarstvo finansija i Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

- Srbija ima razlog za slavlje, a i da bude svesna da mora dalje da se napreduje -  poručio je on.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading