KOMŠIJSKA ZEMLJA SE NE ODRIČE NACIZMA, ŠAKOM I KAPOM DELE PARE KONTROVERZNOJ ORGANIZACIJI: Hrvati obnavljaju ustaški spomenik u Blajburgu
Blajburg - EPA

U odluci stoji da je Počasni blajburši vod - u čijem su rukovodstvu ražalovani HDZ-ovci starije generacije Vladimir Šeks, Milan Kovač i Vice Vukojević - dobio 200.000 kuna za sanaciju oštećenja na spomen-području na Blajburškom polju.

Oštećenje koje se spominje, podseća portal, zapravo je intervencija austrijske države na spornom spomeniku likvidiranim ustašama na Blajburgu, na kojem se nalazio ustaški grb.

Austrija je godinama bila frustrirana jer se na njenoj teritoriji održava ono što su evropski mediji opisivali kao „najveći neonacistički skup u Evropi“, pa je čak promenila Zakon o zabrani isticanja fašističkih simbola da bi u njega uključila i poznata ustaška obeležja.

Nakon toga Austrija je zabranila ustaški dernek na Blajburgu, koji se godinama održavao u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije, Počasnog blajburškog voda, a pod pokroviteljstvom Sabora.

Letos su, pak, austrijske vlasti naredile da se s neuglednog i umetnički bezvrednog spomenika, nastalog na inicijativu Pavelićevog intimusa i katoličkog sveštenika Vilima Cecelje, ukloni grb s prvim belim poljem, koji Austrijanci u ovom kontekstu definišu kao fašistički simbol.

Zbog toga je hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman protestovao kod austrijskog kolege Aleksandra Šalenberga tražeći da se ustaški grb vrati na spomenik.

MVEP je, podseća portal, reagovao protestnom notom, u kojoj je istakao da je „sam grb vekovima bio sastavni deo heraldike Habsburške monarhije i kao takav često je istican na raznim istorijskim građevinama i u raznim istorijskim spisima, te stoga nema i ne može imati protivustavne konotacije“.

Navedeno je i da je „proglašenje istorijskog hrvatskog grba fašističkim simbolom nepotrebno naštetilo ugledu Republike Hrvatske“ te da takvo tumačenje Hrvatska „najoštrije odbacuje“.

Austrija nije pokazala razumevanje za protestnu notu Hrvatske, ali se čini, piše Indeks, da Hrvatska sada preko Počasnog blajburškog voda planira da stvori još jedan diplomatski skandal.

Milanović o EU:
Tretiraju nas kao budale

KOMŠIJSKA ZEMLJA SE NE ODRIČE NACIZMA, ŠAKOM I KAPOM DELE PARE KONTROVERZNOJ ORGANIZACIJI: Hrvati obnavljaju ustaški spomenik u Blajburgu

Alo

 

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da se EU nedopustivo odnosi prema Hrvatskoj - naveo je kao primer „bezobrazno i skandalozno pismo“ šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja hrvatskom ministru Gordanu Grliću Radmanu.

Sadržaj pisma nije otkrio, ali je dao do znanja da se odnosi na hrvatski zahtev da učestvuje u misiji Altea u BiH.

- Tretiraju nas kao luzere, kao gluvoslepe budale - naveo je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading