PREMIJERKA SRBIJE: Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na nove pravosudne zakone
Tanjug

Brnabić je na predstavljaju projekta "EU za vladavinu prava" podsetila da je u petak 16. decembra počela javna rasprava o zakonima i dodala da je cilj da oni budu usvojeni u Narodnoj skupštini u februaru, a da Srbiju posle toga očekuje puna implementacija ovih zakona.

Istakla je da je ubeđena da će ova Vlada u ovom mandatu obezbediti punu nezavisnost sudstva i samostalnost tužilaštva.

PREMIJERKA SRBIJE: Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na nove pravosudne zakone

Tanjug

 

Premijerka je najavila donošenje nove strategije za sprečavanje korupcije istakavši da je radna grupa formirana i da počinje sa radom u januaru 2023. godine, te da se nada da će Srbija do juna imati novu gotovu strategiju.

Istakla je da je vladavina prava jedan od osnovnih uslova na putu evropskih integracija Srbije i da je zemlja postigla značajne rezultate na tom planu, te da će u cilju postizanja još boljih rezultata nastaviti rad uz podršku evropskih partnera.

PREMIJERKA SRBIJE: Venecijanska komisija dala pozitivno mišljenje na nove pravosudne zakone

Tanjug

 

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da srpsko pristupanje EU zavisi od normalizacije odnosa sa Prištinom, ali i od vladavine prava koja je jedan od glavnih uslova integracije. Dodao je da je EU prepoznala napore Srbije na sprovođenju reformi iz oblasti vladavine prava, kroz jačanje nezavisnosti sudstva i tužilaštva, naglasivši da je Srbija na ovom polju pohvaljena u poslednjem izveštaju EU. Pozdravio je najavljeno usvajanje antikorupcijske strategije i istakao da je značajan nastavak borbe protiv organizovanog kriminala u Srbiji.

Evropska unija izdvojila je 20,8 miliona evra za podršku reformama u oblasti vladavine prava. Pomoć je namenjena ispunjavanju ciljeva u okviru poglavlja 23 i 23, a u okviru pregovora Srbije o članstvu u EU.

Paket podrške sastoji se od četiri komponente, a u njihovom sprovodjenju učestvuju članice EU i medjunarodne organizacije.

Teme koje su obuhvaćene programom uključuju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, unapređenje osnovnih prava i jačanje tehničkih kapaciteta za poglavlja 23 i 24, ali i unapređenje nezavisnosti pravosuđa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading