ZBOG TERORA ALJBINA KURTIJA SRPSKI NAROD ĆE I SVETOG NIKOLU PROVESTI POD OTVORENIM NEBOM: Na barikadama i na krsnu slavu!
Foto: Alo.rs

Ovim rečima za Alo! govori Dejan Simić sa severa Kosova i Metohije, koji dane i noći provodi na barikadama u Rudaru kod Zvečana. Ne padaju mu teško niske temperature i noći pod šatorom, ali priznaje, nije mu svejedno što će krsnu slavu obeležiti na barikadi.

- Ako ništa drugo, slavu ću proslaviti kod ovog velikog krsta, zapaliću sveću zajedno sa svojim sunarodnicima, sapatnicima, sa svojom braćom, sa sestrama koje hrabro istrajavaju. I decu ću da dovedem, da vide i zapamte te slike - kaže Simić.

ZBOG TERORA ALJBINA KURTIJA SRPSKI NAROD ĆE I SVETOG NIKOLU PROVESTI POD OTVORENIM NEBOM: Na barikadama i na krsnu slavu!

Foto: Alo.rs

 

Dane i noći na barikadi provodi samohrana majka Snežana Mladenović, koja je primorana da napusti svoje ognjište u Uroševcu. Sa dvoje dece živi u Severnoj Mitrovici.

- Iz rodne kuće su me isterali 1999. godine, a sada neko ponovo želi da me protera dok ja zahtevam da naša deca žive kao i sva druga u Evropi u dvadeset prvom veku. Pitam one koji odlučuju o sudbini Srba u Prištini čime i zašto smo sve ovo zaslužili, zašto nam ovo rade? Muka naša - kazala je ona.

Slavu će, zajedno sa svojim komšijama, na barikadi proslaviti i majka četvoro dece Maja Ivanović, zaposlena u prosveti. 

- Ovde smo po ko zna koji put i ko zna koji dan, mi smo samo pošten narod koji pošteno živi i ovde ćemo ostati da bismo našoj deci pružili bolje sutra - kaže ona.

ZBOG TERORA ALJBINA KURTIJA SRPSKI NAROD ĆE I SVETOG NIKOLU PROVESTI POD OTVORENIM NEBOM: Na barikadama i na krsnu slavu!

Foto: Alo!

 

I dok srpski narod pasivnim buntom brani pravo na svoj život i pravo na slobodu, dok svoje slave proslavlja pod šatorima na barikadama, iz Prištine svakodnevno stižu optužbe da su puteve navodno blokirali naoružani kriminalci.

Ratomir Milojević, otac četvoro dece, poslovođa u rudniku Trepča, traži pravo da sa porodicom mirno živi u rodnoj Sočanici.

- Ovde su mi živeli deda i pradeda, želim da i ja i moja deca ostanemo ovde. Želimo da svet vidi da nismo kriminalci, već goloruki narod koji ne želi da ratuje, već samo brani živote i slobodu - rekao je Milojević i poručio da protesti nisu protiv Albanaca, već da Srbi zahtevaju da mirno žive jedni pored drugih ako već ne mogu zajedno.

Najzastupljeniju slavu u Srbiji, ali na barikadi kod Zubinog Potoka, proslaviće i Milutin Aksentijević. 

- Nije mi prva koju obeležavam u vanrednim uslovima. Bog će dati da sledeću podignem u kući sa porodicom, u slobodi - kazao je on.

I srpska omladina vreme provodi na vetrometini, podižući svoj glas protiv nepravde.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading