VESIĆ ČESTITAO JUBILEJ ETF je ponos Srbije
Foto: Vlada Srbije

Čestitajući jubilej, poručio da je ETF jedan od najznačajnijih fakulteta u akademskoj zajednici, čiji je doprinos veoma važan za dalji razvoj zemlje.

“Živimo u vreme multidisciplinarnosti nemoguće je sprovoditi naučme projekte samo kroz jednu naučnu disciplinu, niti sprovoditi moderne projekte ako u njih nisu uključeni različiti aspekti nauke. Za nas, u oblasti transporta i za veoma je važan doprinos ETF, da učinimo našu zemlju boljom”, poručio je ministar Vesić na svečanosti.

VESIĆ ČESTITAO JUBILEJ ETF je ponos Srbije

Foto: Vlada Srbije

 

Ukazao je da trendovi rasta urbane populacije i eskalacije krize, uz razvoj tehnike i tehnologije i digitalizaciju u svim sferama, za posledicu imaju razvoj koncepta pametnih gradova, čija je jedna komponenta i pametna mobilnost – koja omogućava efikasno, fleksibilno i ekološki prihvatljivo putovanje raznim vidovima transporta, korišćenjem pametnih transportnih sistema, infrastrukture i tehnologija.

Zato je, realno očekivati da će koncept razvoja pametnih gradova i transporta imati dramatičan uticaj na savremeni život u smislu različitih pogodnosti projektovanja pametnih kuća, automobila, transportnih sistema.

Ministar je istakao i da će jedan od najvažnijih projekata biti izgradnja novog Muzeja Nikole Tesle, na Dorćolu, koji će, osim muzeja uključivati i Naučno-istraživački centar, koji bi trebalo da vodi Univerzitet u Beogradu.

VESIĆ ČESTITAO JUBILEJ ETF je ponos Srbije

Foto: Vlada Srbije

 

“Tu će se nalaziti sve o Tesli, jer je naš blagoslov, iako čuveni naučnik nije živeo u Srbiji, to što se sve što je iza njega ostalo, nalazi u Beogradu. Ono što će moći da se vidi isključivo u Beogradu i nigde više u svetu je zaostavština Nikole Tesle i sve ćemo učiniti da taj Muzej i naučno-istraživački centar postane dostupan nauci, ali i građanima naše zemlje i celog sveta, jer je to ono po čemu se naša zemlja i narod razlikuju”, poručio je ministar.

Takođe, najavio je da će u Ministarstvu koje vode biti pokrenut program koji će, kroz sporazume sa Univerzitetom i svim relevantnim fakultetima - Saobraćajnim, Građevinskim, Arhitektonskim, Mašinskim, Tehnološkim, Rudarsko-geološkim…, omogućiti studentima da imaju praksu u Ministarstvu ili preduzećima iz tog resora.

“To će biti dobro za studnete, a za nas itekako korisno, a omogućićemo i stipendije”, rekao je Vesić.

VESIĆ ČESTITAO JUBILEJ ETF je ponos Srbije

Foto: Vlada Srbije

 

Napomenuo je da će se, kao ministar, truditi da i ETF i drugi fakulteti budu uključeni u sve porojekte, jer u našim projektima mora biti naših stručnjaka i pameti, jer nema razloga da uvozimo znanje, kada ga imamo više nego dovoljno.

“Trudićemo da se da vodimo brigu o pojedincima i njihovom napretku, da promovišemo i uvažavamo eksperte različitih profila, jer verujemo da interdisciplinaran pristup donosi velike ideje, novu energiju i najbolja rešenja”, poručio je ministar Vesić.

Naveo je i da će se raditi na konstantnom stvaranju sve boljih uslova za studente i profesore, kako bi ostajali i radili u svojoj zemlji, za njen razvoj.

“Hvala svim profesorima i asistentima na posvećenosti. Znam da za vaš posao, kolike god da su plate velike, nikada nije dovoljno, jer se ovaj posao radi iz ljubavi. Hvala vam na svemu što činite za ovu zemlju, a mi ćmo se truditi da to vrednujemo i da vam bar donekle vratimo”, rekao je ministar Vesić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading