DEBAKL! Godinu dana od ulaska Dragana Šolaka u fudbalski biznis: Bežanija iz Sautemptona!
Alo/Promo

Kada je Dragan Šolak iz kase kompanije Junajted grupa zagrabio 125 miliona evra kako bi finansirao kupovinu Sautemptona, verovatno nije ni slutio da će prvu godišnjicu na čelu engleskog premijerligaša dočekati sa katastrofalnim rezultatima - klub je u zoni ispadanja i napuštaju ga svi najvažniji ljudi. 

Medijski tajkun Šolak se vođenjem fudbalskih klubova nikada u životu nije bavio, niti o tome ima pojma. Na osnivanje firme Sport Republik i kupovinu FK Sautempton decembra 2021. odlučio se zbog inata i frustracije, nakon što su TV Arena Sport i Telekom Srbija pobedili njegov Sport klub i Junajted grupu u borbi za kupovinu prava na prenose utakmica Premijer lige. Usledio je pravi debakl.

Ko je hteo mogao je odmah da vidi kojim putem ide Sautempton sa Šolakom na čelu. Ovaj do tada sasvim solidni član najbolje engleske lige je drugi deo prošle sezone, tačno otkad je dobio novog vlasnika, završio sa samo jednom pobedom iz 12 utakmica i sa svega pet bodova iznad zone ispadanja. 
Navijači i fudbalska javnost na Ostrvu počeli su da brinu za sudbinu kluba, ali su se nadali da je kriza prolazna i da će u novoj sezoni Sautempton početi ponovo da briljira. Teško su se prevarili.

U prvom delu sezone 2022/2023. klub sa juga Engleske prošao je kao bos po trnju - iz 15 utakmica ima tri pobede, tri nerešena rezultata i devet poraza, ukupno mršavih 12 bodova i pretposlednji je na tabeli!

Nimalo čudno, rezultatski debakl izazvao je u Sautemptonu teške potrese.
Prvo je usred sezone u oktobru iz kluba otišao Džo Šilds, glavni za regrutovanje novih igrača, a zamena mu do današnjeg dana još nije nađena.
Ubrzo, u novembru, iz kluba je najuren legendarni trener Ralf Hazenhatl, koji je prethodnih godina slavljen kao čovek koji je napravio čudo sa realno jedva osrednjom ekipom. Umesto njega je za male pare doveden slabo poznati Nejtan Džons iz drugoligaša Lutona kako bi vadio ulje iz vatre ili, verovatnije, bio proglašen za žrtvenog jarca u slučaju loših rezultata.

Međutim, kako je ovih dana objavio jedan od najuglednijih svetskih sportskih portala Atletik, to je samo početak. Odluku da u toku sledeće godine napuste Sautempton donela su dva ključna čoveka iz vrha kluba - sportski direktor Met Kroker i glavni komercijalni direktor Dejvid Tomas.

“Odlasci Krokera i Tomasa znače da Sautempton u isto vreme ostaje bez sportskog i komercijalnog direktora, a nemaju ni direktora regrutovanja, s obzirom na to da ih je Šilds već napustio. Tri najvažnije senior pozicije ostaju upražnjene i moraće da ih nekako popune”, upozorio je Atletik u prilogu o prvih godinu dana Sautemptona sa novim vlasnicima.

U debati ovim povodom na navijačkom internet forumu “svetaca”, postavilo se logično pitanje: “Da li svi oni zapravo iskaču iz broda koji je na putu da potone?!”.

A šta za to vreme radi Dragan Šolak? 

Dok se na početku gazdovanja Sautemptonom nije skidao iz svečane lože na utakmicama i svakog dana se ponosno slikao za novine i televizije, kako su krenuli loši rezultati tako kao da je u zemlju propao! Nema ga nigde, trudi se i da ga što manje pominju u prilozima o Sautemptonu, a najviše ga zanima da skriven iz senke naručuje i skupo plaća tekstove u engleskim medijima u kojima se iz sve snage pljuju glavne mete njegovih nikad prežaljenih frustracija: država Srbija i srpski Telekom.

Šolak se farba, a Junajted grupa propada

Podsetimo, Dragan Šolak je preuzimanje Sautemptona obeležio jednom masnom laži - tvrdio je da je engleski klub kupio svojim ličnim parama i da to nema bilo kakve veze sa Junajted grupom. Potom se ispostavilo da mu je baš Junajted grupa, čiji je suvlasnik zajedno sa fondom BC Partners, dala novac za taj posao, i to 110 miliona funti u decembru 2021. godine, sa opcijom da uzme još 50 miliona funti do 15. decembra ove godine! 

Šolak bukvalno kompanijskim novcem finansira svoja lična iživljavanja, a za to vreme Junajted grupa beleži ogromna dugovanja (po proceni banke JP Morgan astronomskih 5,4 milijarde evra), svi najveći biznisi kompanije imaju minuse u poslovanju, prinuđeni su da se zadužuju na tržištu pod najnepovoljnijim kamatnim stopama, a u Srbiji su na korak do potpune poslovne propasti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Gaga

17.12.2022 12:49

Tamo mora da se ulaže,nema šta da se ukrade.