TIRANI HOĆE U EVROPSKU UNIJU! Evropa bi prihavatanjem zahteva Prištine pogazila svoj ustav
EPA

„Jednostavno pitanje za naše zapadne partnere“, naveo je Vučić na Instagramu uz video-prilog u kome se obraća građanima i zapadnim partnerima.

- Poštovani građani Srbije, već znate da sam zamolio naše zapadne partnere da mi kažu koji od pet važnih dokumenata žele da poštuju: Kumanovski sporazum, Povelju UN, Rezoluciju 1244 , Briselski sporazum ili Vašingtonski sporazum. Došli smo do šestog veoma značajnog dokumenta EU iz 2003. godine, čuvenog Solunskog dokumenta o proširenju EU na ZB. I upravo u svetlu podnošenja aplikacije za članstvo u EU tzv. Kosova, moje pitanje je hoće li poštovati dokumenta koja su sami donosili, čak i istorijska iz Soluna. Jer, u tački 5 Solunskog dokumenta se kaže da u potpunosti podržava implementaciju Rezolucije 1244 - naveo je Vučić u video-poruci.

- Tako da je moje pitanje danas - koji od ovih šest dokumenta želite da poštujete i mi ćemo biti apsolutno saglasni - poručio je Vučić.

Zvaničnici privremenih prištinskih institucija potpisali su zahtev za prijem tzv. Kosova u Evropsku uniju. Potpisivanju su prisustvovali predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, predsednik tzv. parlamenta Glauk Konjufca i lažni premijer Aljbin Kurti, koji je nedavno rekao da će tzv. Kosovo ove sedmice podneti aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.

Ukoliko bi prihvatila zahtev lažne države Kosovo, Evropska unija bi pogazila sopstveni ustav. S druge strane, Albanci svakodnevno gaze osnovna ljudska prava Srbima u južnoj pokrajini.

 

TIRANI HOĆE U EVROPSKU UNIJU! Evropa bi prihavatanjem zahteva Prištine pogazila svoj ustav

Foto: Printscreen

 

 

Premijerka Ana Brnabić je početkom decembra govorila o etnički motivisanim incidentima na Kosovu i Metohiji.

Ona je rekla da je samo ove godine ona zabeležila najmanje šest stvari koje su urađene suprotno Briselskom sporazumu i međunarodnim principima, na šta je EU ostala gotovo nema.

Na pitanje da li je potrebno EU naglašavati šta se na terenu dešava, Brnabićeva je podsetila da je u 2021. godini bilo 128 etnički motivisanih napada na Srbe na Kosovu, do 2. decembra 2022. godine 126, a za koje niko nije odgovarao.

- Na Kosovu je pod Kurtijem otvoren lov na Srbe. Kada pogledate sve njihove izveštaje o vladavini prava, u njima piše da „sve pršti“. Kurti i da vas u Mesnoj zajednici vodi, ne možete da se nadate nekom putu, bolnici, školi, već da će da napravi rat. To ne žele ni Srbi, sigurna sam ni Albanci - rekla je Brnabićeva.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading