Gradonačelnik Subotice Bakić primio ambasadora Alžira Fataha Mahraza (FOTO)
Foto: Grad Subotica

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas, u Gradskoj kući, sa ambasadorom Narodne Demokratske Republike Alžir u Republici Srbiji, Fatahom Mahrazom.

Uz podsećanje da je Njegova ekselencija i ambasador Alžira u Crnoj Gori, sa sedištem u Beogradu, gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da je u srdačnom i otvorenom razgovoru sa ambasadorom Mahrazom konstatovano da su tradicionalno prijateljstvo i razumevanje koje povezuje Srbiju i Alžir dobra osnova za proširivanje saradnje i na lokalnom nivou.

Gradonačelnik Subotice Bakić primio ambasadora Alžira Fataha Mahraza (FOTO)

Foto: Grad Subotica

 

U Subotici zaključen ugovor o izgradnji hotela „Holiday Inn Ekspress Subotica“ (FOTO)

„Njegovoj ekselenciji sam predstavio privredne, investicione, turističke i kulturno-istorijske potencijale Subotice. Pričali smo i o saradnji preduzeća koja posluju na području našeg grada i ovog regiona sa Alžirom. Ukupna robna razmena Regionalne privredne komore Severnobačkog upravnog okruga i Alžira u 2021. godini iznosila nešto više od 172.000 dolara, što je, nažalost, za 13,4 odsto manje od ukupne robne razmene u 2020. godini. Saglasili smo se da ima potencijala za intenziviranje spoljnotrgovinske saradnje i konstatovali da moramo da se potrudimo da dođe i do jačanja saradnje na lokalnom nivou povezivanjem Subotice i jednog alžirskog grada kojeg odabere ambasador Mahraz. Očekujemo taj predlog kako bismo konkretizovali saradnju“, istakao je gradonačelnik Bakić.

Gradonačelnik Subotice Bakić primio ambasadora Alžira Fataha Mahraza (FOTO)

Foto: Grad Subotica

 

Naveo je da su tema bili i odnosi između naše dve zemlje i napomenuo da su diplomatski odnosi Srbije i Alžira uspostavljeni neposredno posle referenduma o nezavisnosti Alžira, 1. jula 1962. godine, i da su i dan-danas prijateljski i u najvećoj mogućoj meri dobronamerni.

„To je bila i prilika da izrazim veliku zahvalnost Alžiru na doslednom zalaganju za poštovanje međunarodnog prava i čvrstom i principijelnom stavu o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova, kao i na kontinuiranoj podršci koju pruža Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Na kraju bih se još jednom zahvalio ambasadoru Mahrazu na današnjoj poseti i poželeo mu srdačnu dobrodošlicu i prijatan boravak u našem gradu“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Gradonačelnik Subotice Bakić primio ambasadora Alžira Fataha Mahraza (FOTO)

Foto: Grad Subotica

 

Ambasador Fatah Mahraz se zahvalio gradonačelniku Stevanu Bakiću na pozivu i na, kako je rekao, mogućnosti da poseti prelep grad kakav je Subotica.

„Uskoro ćemo vas obavestiti sa kojim alžirskim gradom bi Subotica mogla da potpiše sporazum o bratimljenju. Na taj način bi se produbila saradnja između ta dva grada na, primera radi, polju kulture i turizma. Ne mogu da ne izrazim veliku zahvalnost za istorijsku podršku Srbije Alžiru, čak i pre sticanja naše nezavisnosti'', istakao je ambasador Mahraz.

Gradonačelnik Subotice Bakić primio ambasadora Alžira Fataha Mahraza (FOTO)

Foto: Grad Subotica

 

On je naglasio da je Jugoslavija bila jedna od prvih država koja je priznala privremenu Vladu Alžira u to teško vreme kada se država i narod Alžira borio za svoju nezavisnost.

''Potpuno je prirodno da imamo sjajne odnose zasnovane na prijateljstvu, solidarnosti i saradnji i da Alžir podržava Srbiju u nastojanjima da održi svoj teritorijali integritet“, istakao je ambasador Alžira Fatah Mahraz..

On je naveo da će, dve godine nakon pandemije virusa korona, Srbija i Alžir nastojati da poboljšaju spoljnotrgovinsku razmenu i da je Alžir, u smislu obima trgovine, prvi trgovinski partner Srbije u Africi.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading