EU GAZI SOPSTVENI USTAV ZBOG ŠIPTARA? Tri ključna argumenta Srbije koja će Kurtiju izmaći stolicu
Alo! Ilustracija /J.V.

Argumentacija Srbije da bi prihvatanje ove aplikacije bio nezapamćen presedan temelji se na tri ključne stvari.

Prva je Ugovor o EU, odnosno Lisabonski ugovor iz 2007, koji predviđa da članice mogu postati samo države, što Kosovo defakto i de jure nije. Kada bi kandidatura bila prihvaćena, EU bi praktično pogazila sopstveni ustav.

Druga je činjenica da pet zemalja EU - Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija - ne priznaju nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova, a za prihvatanje kandidature Prištine potrebna je saglasnost svih u Uniji.

Propao i poslednji Kurtijev pokušaj da izbegne formiranje ZSO - Alo.rs

Treća je da Kosovo ne samo da nije članica Ujedinjenih nacija, nego u krovnoj međunarodnoj organizacije ne može da "prebaci" ni polovinu, a kamoli dvotrećinsku većinu koja je potrebna da bi dobilo stolicu na Ist Riveru. Jer, od 193 članice UN, lažna država mogla bi da računa na maksimum 83 glasa.

Kurti je juče potvrdio da će aplikacija biti podneta do kraja nedelje, a Priština tempira da to bude sutra, kada se u Briselu na Evropskom savetu budu okupili lideri 27 članica. Zdušno računaju i na pomoć Češke, koja trenutno predsedava EU, i koja taj zahtev treba da prosledi Evropskom savetu, a koji aplikaciju treba da pošalje na dalje razmatranje u institucije i tela EU.

Tačnije, o zahtevu Prištine, po pravilima, trebalo bi da bude obavešten Evropski parlament, kao i skupštine zemalja članica. Konačnu reč da li će zahtev biti odbačen ili prihvaćen, treba da da Evropski savet, i to jednoglasno, a posle konsultovanja sa Evropskom komisijom i nakon dobijanja saglasnosti Evropskog parlamenta, koji odlučuje većinom svojih članova. Sve i da aplikacija Prištine dobije zeleno svetlo od EK i EP, pitanje je kako će za prihvatanje njihove kandidature na Evropskom savetu ruke podići lideri evropske petorke koja ne priznaje Kosovo.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading