KNEŽEVIČ SE NE OSEĆA BEZBEDNO Sud u Podgorici pustio na slobodu osumnjičenog za napad na lidera DNP-a
EPA/BORIS PEJOVIC

U saopštenju suda navedeno je da je istražni sudija „uvidom u video-snimak utvrdio da ne postoji sumnja da je Gardašević pretio Kneževiću”.

Gardaševiću, kao jednom od trojice osumnjičenih za napad na Milana Kneževića – predsednika Odbora za bezbednost i odbranu Skupštine Crne Gore, lidera Demokratske narodne partije i jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) – prethodno je bilo određeno policijsko zadržavanje do 72 sata.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je krivični predmet protiv osumnjičenog Gardaševića, „zbog krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti izvršenog na štetu Kneževića”. Gardašević je zaposlen u kockarnici hotela „Splendid” u Bečićima. Samo nekoliko sati nakon napada na Kneževića, na „Tviteru” je pokrenuta kampanja opravdavanja napada na Kneževića, ali i pozivanja da se to desi i drugim poslanicima DF: Andriji Mandiću, Milunu Zogoviću, Slavenu Radunoviću i Jovanu Vučuroviću. Napad na Kneževića osudila je većina parlamentarnih partija i jedan broj nevladinih organizacija izuzimajući one koje decenijama brane tridesetpetogodišnju vlast Mila Đukanovića i Ranka Krivokapića.

Knežević je juče za beogradski medij ispričao da je na aerodrom u Golubovcima došao da bi sačekao suprugu po povratku iz Beograda. Na aerodrom je stigao sa vozačem i jednim članom obezbeđenja.

„Nisam se nadao bilo kakvim nesporazumima. No, dok sam sedeo u automobilu, prišao je jedan mladić iz vozila cetinjskih registracija i počeo sa salvom uvreda i negativnih komentara na moj račun. Začudio sam se, jer tog mladića nikad u životu nisam video, niti imao kontakt s njim. Odlučio sam da nakon verbalnog napada na mene spustim staklo i pitam ga kakav je problem, a onda je on sve žešće počeo da me vređa”, rekao nam je Knežević.

„Uz kratku konsultaciju s vozačem”, nastavlja Knežević, „procenili smo da bi moglo da dođe do fizičkog kontakta i da bih mogao da budem fizički ugrožen. Takva procena bila je utemeljena, imajući u vidu da sam dan ranije na ’Fejsbuku’ dobio pretnju – da je prava sreća što sam sam još živ, jer sam neprijatelj Crne Gore i zbog toga što sam na raznim portalima targetiran kao neprijatelj Crne Gore i saradnik raznih službi, moj vozač je reagovao pravovremeno i zaustavio fizički napad na mene i ja mu se zahvaljujem, jer ne znam kako se to moglo završiti.”

Za Kneževića nema sumnje da je reč o politički motivisanom napadu, jer tog mladića nikad ranije nije video.

„Važno da javnost zna da ničim nisam isprovocirao incident, nego sam maksimalno pokušao da ga izbegnem, jer je to verbalno vređanje i dobacivanje trajalo mnogo duže nego što sam ja reagovao”, svedoči Knežević, poručujući svima u Crnoj Gori: „Moje obezbeđenje i ja nosićemo od sada oružje jer se osećamo ugroženo”.

Nova srpska demokratija (NSD) najoštrije je osudila napad na Kneževića, uz ocenu da je reč o „teškom incidentu koji je motivisan mržnjom prema srpskom narodu i Demokratskom frontu (DF)”.

„Mesecima, a i godinama, u Crnoj Gori se nesmetano promoviše antisrpsko raspoloženje, koje je poslednjih meseci eskaliralo u otvoreni ekstremizam koji evidentiramo na svakom koraku, od izliva netrpeljivosti i besa na ulicama do otvorenih pretnji u medijima i na društvenim mrežama”, navodi se u saopštenju NSD.

Ova partija je poručila da DF „niko neće pokolebati u borbi za vrednosti tradicionalne Crne Gore”.

Predsednica NVO „Grupa građana BU2” Milica Mitrović rekla je da očekuje da nadležni organi „utvrde sve okolnosti gnusnog napada i provokacija i počinioce sankcionišu u skladu sa zakonom”.

„Od ostalih ’udruženja’ očekujemo reakciju i solidarnost kad je o ovom i sličnim slučajevima nasilja reč, jer smo do sada bili svedoci brutalnog saučesništva raznih nevladinih organizacija koje su često maskirane pod firmom neprofitnih organizacija radile u službi pojedinih stranih multinacionalnih kompanija i nedobronamernih stranih vlada, koje imaju konkretan plan, a to je destabilizacija političke scene i stvaranje mržnje među narodom Crne Gore”, reči su Milice Mitrović.

Lider Pokreta za promene Nebojša Medojević za jedan beogradski medij kaže da raspad starog režima prate i ekstremizam, jezik mržnje i nasilje.

„Državni tužilac mora najoštrije da reaguje na svaki vid nasilja koji je politički ili nacionalno motivisan. Napadi na poslanika su atak na državu i građanski mir i stabilnost zemlje”, kaže Medojević i dodaje: „Sudije prilikom postupanja u ovom predmetu moraju voditi računa o društvenoj opasnosti ovakvih napada i odrediti adekvatnu kaznu koja će preventivno delovati na sprečavanje nasilja i ekstremizma na političkoj i nacionalnoj osnovi”.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading