"UVEK JE BOLJE BITI ZA STOLOM" Vučić se obratio po dolasku u Tiranu (VIDEO)
Tanjug/Jadranka Ilić

Samit lidera EU - Zapadni Balkan održava se u Tirani, prvi put u regionu, a pored najvišnih zvaničnika EU, na ovom skupu učestvuje i lideri 27 zemalja članica, kao i regiona, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić po dolasku u Tiranu obratio se medijima.

- Ovde smo da bismo razgovarali. Uvek je bolje biti za stolom i razgovarati, jer ako niste za stolom onda ste na meniju. Dobro je razgovarati - rekao je predsednik Vučić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Na pitanje stranih medija Vučić je rekao da je odluka o dolasku doneta posle konsultacija.

- Nakon konsultacija odlučili smo da dođemo i da razgovaramo. Ovde ćemo imati priliku da kažemo šta mislimo. Ostajemo posvećeni pregovorima i putu ka EU, ali i očuvanju naših interesa - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija nezavisna džava.

- Ako im je lakše da nas kritikuju tvrdeći da smo bliski sa Rusijom, onda je to jer nemaju šta da nam zamere pa moraju da kažu nešto - rekao je Vučić.

Predsednik imao srdačan sastanak sa predsednikom Vlade Kralјevine Holandije Markom Ruteom 


 - Odličan i srdačan sastanak sa @minpres kojem sam zahvalio na podršci #EU putu Srbije i istakao našu posvećenost društvenim i ekonomskim reformama. Naglasio sam da je za Srbiju od ključnog interesa stabilizacija prilika u regionu, kao i da sam uveren da će Holandija biti snažan partner u našim nastojanjima da se sva regionalna otvorena pitanja rešavaju putem dijaloga.

Razgovarali smo i o rastućem interesu potencijalnih holandskih investitora za poslovanje u našoj zemlji, a saglasili smo se da će dobri bilateralni odnosi naših zemalja posebno ojačati kroz ekonomsku saradnju. Jedna od tema bili su i prvi dobri rezultati koje je donelo usklađivanje našeg viznog režima sa EU, čime je već vidljivo smanjen talas ilegalnih migracija - objavio je predsednik na svom Instagram profilu.

 


 

 

Vučić razgovao sa Makronom

Predsednik Aleksandar Vučić susreo se sa predsednikom Republike Francuske Emanuelom Makronom na marginama samita.

- Srdačan susret sa Emanuelom Makronom sa kojim sam razmenio mišljenja o aktuelnim globalnim pitanjima, ali i o povezivanju Zapadnog Balkana sa EU i evropskom putu naše zemlje. Razgovarali smo i o regionalnoj stabilnosti, a ja sam ponovio doslednu posvećenost Srbije očuvanju mira i dijalogu, kao jedinom načinu za rešavanje svih pitanja - objavio je predsednik na svom Instagram profilu.

 

 

 

"Razgovor sa prijateljem"

Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom na marginama samita.

 

 

- Odličan razgovor sa prijateljem Viktorom Orbanom o zajedničkim planovima i projektima, globalnim kretanjima i o razvoju situacije u regionu, uz dogovor da se što pre ponovo sastanemo - naveo je Vučić.

Susret sa Željkom Cvijanović

- Najdraži razgovor. Naravno, sa Željkom Cvijanović - objavio je predsednik Vučić posle susreta sa predsedavajućom i srpskim članom Predsedništva BiH.

 

 

Razgovori sa Šarlom Mišelom

Vučić je u Tirani razgovarao i sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

 

 

- Razgovarali smo o svim pitanjima od interesa za Beograd i Brisel - navodi se na instagram profilu buducnostsrbije.

Razgovor Vučića i Rame

Predsednik Vučić razgovarao je sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

 

 

- Sa prijateljem Edijem Ramom razgovarao sam o inicijativi Otvoreni Balkan i našim zajedničkim pitanjima - objavio je predsednik.

Vučić sa Fon Der Lajen

Predsednik Vučić sastao se sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

 

 

- Vrlo dobar razgovor sa Ursulom Fon Der Lajen. Zahvalio sam na 165 miliona evra pomoći srpskom energetskom sektoru i razgovarao o svim aktuelnim pitanjima između Srbije i EU - istakao je Vučić.

Potpisivanje Roming deklaracije

Aleksandar Vučić prisustvovao je potpisivanju Roming deklaracije između mobilnih operatera EU i Zapadnog Balkana.

 

 

- Hvala za pomoć RCC i Majlindi Bregu na podršci za dobijanje jeftinijih usluga u sistemu roaminga između mobilnih operatera EU i Zapadnog Balkana - objavio je Vučić na Instagramu.

Vučić sa De Kroom

Iskren, koristan i direktan razgovor o svim pitanjima od značaja za jačanje bilateralne saradnje, ali i za mesto Srbije u evropskoj porodici.

- Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa predsednikom Vlade Kralјevine Belgije Aleksandrom De Kroom na marginama

 

 

Teme samita

Glavne teme samita u Tirani su zajedničko rešavanje posledica rata u Ukrajini, intenziviranje političkog angažmana, jačanje bezbednosti i izgradnja otpornosti na strano mešanja, suočavanje sa izazovima migracije, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.

"Samit je prilika da se ponovo potvrdi ključni značaj strateškog partnerstva između EU i ZB, regiona sa jasnom perspektivom EU", saopštila je EU.

Prema zvaničnoj agendi samita u Tirani pre podne predviđeno je potpisivanje sporazuma EU i zemalja Zapadnog Balkana o smanjenju cena rominga, posle čega će biti održane plenarne sesije.

Učesnici samita treba da usvoje i deklaraciju kojom se potvrđuje posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU za zemlje ZB i ubrzanje tog procesa. 

Na kraju je predviđena i zajednička konferencija za medije na kojoj će govoriti predsednik Savet EU Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Albanije Edi Rama.

Samitom predsedava predsednik Savet EU Šarl Mišel, a prisustvuje i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Vučić čestitao Meloni

Čestitao sam @giorgiameloni na izbornoj pobedi i preuzimanju odgovorne dužnosti i iskoristio priliku da je pozovem da poseti Srbiju.

Naglasio sam i da bi održavanje Četvrte zajedničke sednice dveju vlada predstavljalo odličan kontinuitet bliske saradnje naših zemalja, kao i dodatni podstrek unapređenju sveobuhvatnih odnosa.

Srbija ceni partnerstvo sa Italijom i njenu snažnu podršku #EU putu Srbije kao i zemljama Zapadnog Balkana. Saglasili smo se da je integracija regiona od velikog značaja za očuvanje mira, ali i za ekonomski napredak ovog dela Evrope.

- Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sa predsednicom Vlade Republike Italije Đorđom Meloni na marginama #euwbsummit u Tirani.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Veliša

06.12.2022 13:34

Tu nema prijatelja sem Orbana i Cvijanović