Dvorak: Zemlje Zapadnog Balkana treba da postanu deo Evropske unije
Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

Ministar spoljnih poslova Češke Martin Dvorak rekao je danas da zemlje Zapadnog Balkana treba da postanu deo evropske porodice i istakao da je Evropa svesna koliko je jedinstvo važno u vreme kompleksne geopolitičke situacije izazvane ratom u Ukrajini.

20 OPERATIVNIH MERA EU predložila Akcioni plan saradnje sa Zapadnim Balkanom oko nelegalne migracije

On je to poručio na panelu "Rat u Ukrajni: Uticaj na region jugoistočne Evrope", koji je održan u okviru 22. Beogradskog ekonomskog foruma. Dvorak je istakao da je rat u Ukrajni promenio čitav svet i da je jedna rečenica predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog - "Ne trebaju mi prava, treba mi municija", potpuno promenila narativ i politiku zemalja EU.

"Očekivalo se da će Kijev nakon 72 sata pasti, ali danas se ne zna koliko će trajati sukob", rekao je Dvorak.

Kazao je da je fokus EU i spoljne politike Češke - Ukrajina i Savet Evrope, jer, kako je naveo, ne sme se dozvoliti da Rusija pobedi, kao ni da Evropa izgubi zemlje Zapadnog Balkana.

Kazao je da je EU ozbiljno shvata zahteve zemalja ZB za deljenje zajedničkih vrednosti i trudi se da te procese ubrza i pojednostavi.

"Želimo da pomognemo Zapadnom Balkanu da uđe u EU. Mislim da će sve ove zemlje biti deo evropske porodice", ocenio je Dvorak.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading