SVAKO OBEĆANJE ĆE BITI ISPUNJENO Mali: Najniža stopa nezaposlenosti u istoriji!
Foto: Printscreen

- Danas će pred poslancima biti predlog budžeta za 2023. godinu. Od 2020. svetska kriza je nikad veća od Drugog svetskog rata, zbog pandemije kovida, energetska kriza, konflikt u Ukrajini... U svim tim uslovima, Srbija se bolje snašla nego mnogo razvijenije i veće zemlje od nas. Imate sada situaciju, kada pogledate izveštaj od prošle nedelje, da nam je rekordno niska stopa nezaposlenosti, istorijski nikad niža, od 8,9 odsto. Pre 10 godina bila je 25, 9 odsto. U prva tri kvartala ove godine imamo pozitivan rast BDP, iako veliki broj razvijenijih zemalja od nas ulazi u recesiju. Nama je javni dug u odnosu na BDP danas oko 54 odsto, dakle daleko ispod nivoa mastrikta. Prosek EU je 94,5 odsto. Decembar je 5. imate tople domove, grejanje radi, obezbedili smo dovoljno gasa, borimo se da obezbedimo i dovoljne količine struje... Sada, a i u protekle tri godine, država je pokazala svoju snagu, stabilnost. Teret krize u najvećoj meri preuzela na sebe. I ovo povećanje struje i gasa, kada pogledate, je minimalno kada pogledate u svetu. Ovog septembra u odnosu na prošli cena struje je 10 puta veća. Kod nas, od februara, to su minimalna povećanja - ističe Mali.

Foto: Printscreen

 

 

- Nama su prihodi projektovani - 7, 8 odsto veći za narednu godinu, a to je najkonzervativniji pristup koji smo mogli da napravimo. Upravo politika koju sprovodimo i u dogovoru sa predsednikom, da gledamo da budemo najkonzervativniji, pa da nas iznenade prihodi. Bolje da smo pesimisti, konzervativni, da vodimo računa o svakom dinaru, pa ako nas iznenadi veći prihod, onda ćemo znati u šta da uložimo - kaže ministar i dodaje da svi znaju da će svako obećanje biti ispunjeno.

Tri stuba budžeta

- Tri stuba su na kojima se budžet zasniva. Prvi je poboljšanje životnog standarda građana, povećanje penzija 12, 1 odsto od 1. januara. Pokazujemo koliko nam je stalo do naših najstarijih sugrađana. Povećanje plata 12, 5 odsto za sve zaposlene u javnoj upravi, za vojnike 25 odsto. Od 1. januara ide i povećanje minimalne zarade 14,3 odsto, idemo preko 40.000 dinara. Apsolutno smo usmereni ka tome da održimo životni standard građana, čak i da ga povećamo - politika brige o svakom pojedincu.

Ministar kao drugi stub budžeta ističe ulaganja u kapitalne investicije.

- U budžetu imate 6,8 odsto BDP novca za kapitalne investicije. Vozimo se brzim vozovima, u Srbiji se trenutno gradi 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica, zdravstvo, klinički centri - navodi Mali.

Treći stub je energetika.

- Borimo se da svakog dana imamo dovoljne količine struje. Imate veliki broj izazova, od nas malo šta zavisi kada je svetska kriza u pitanju. Mi danas na računu imamo 285 milijardi dinara, potupuno smo likvidni, što znači da možemo odmah da reagujemo ako se pojavi neki problem - kaže Mali.

O izdvajanju za obrazovanje

- Budžet za narednu godinu predviđa 265 milijardi dinara izdvajanja za prosvetu i nauku. Pre 10 godina bio je 161 milijardu - navodi ministar.

Prijava za 5.000 dinara

- 715.000 mladih se već prijavilo za 5.000 dinara. Od 16. decembra ispunićemo obećanje koje smo dali - kazao je Mali, pozivajući mlade, koji to nisu učinili, da se prijave.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (1)

Loading