ALBANCI PRITISKAJU PAPU TRAŽEĆI PRIZNANJE LAŽNE DRŽAVE! Lobiraju širom sveta! Predsednik Albanije Bajram Begaj ove nedelje prosio pomoć od Svete stolice
Bajram Begaj i Papa - EPA

Begaj je rekao da bi priznanje Vatikana „pomoglo da se u pregovorima Prištine i Beograda pronađe konačno rešenje“.

- Ovo priznanje bi još više pomoglo naporima u dijalogu Beograda i Prištine koje danas vode Evropska unija i SAD - rekao je Begaj za italijanski list „Il tempo“ posle sastanka sa papom u Vatikanu.

On je naveo da „nas naše balkansko iskustvo uči da se ratne igre ne mogu igrati u regionu sa problematičnom prošlošću i sadašnjošću“.

- Iz tog razloga nam je potreban kontinuiran dijalog, ekonomski prosperitet, pozitivna energija za naše građane - naveo je Begaj i dodao da bi širenje EU na Zapadni Balkan trebalo da bude jedini način da se ceo Balkan udalji od, kako kaže, uticaja rastućih trećih sila.

- To je razlog zbog kojeg sam od pape tražio priznanje Кosova, kako bi se obezbedila mirna budućnost balkanskog regiona - rekao je Begaj, koji je ocenio „veoma dobre kanonske odnose između Vatikana i katoličke zajednice Kosova“.

ALBANCI PRITISKAJU PAPU TRAŽEĆI PRIZNANJE LAŽNE DRŽAVE! Lobiraju širom sveta! Predsednik Albanije Bajram Begaj ove nedelje prosio pomoć od Svete stolice

Foto: Printscreen

 

Lažnoj državi Kosovo veoma je stalo do priznanja od Vatikana, ali do toga sigurno neće doći. Verski analitičar Željko Injac za Alo! kaže da Vatikan nema političku moć kao nekada ali, kako je rekao, ima simbolički značaj.

- Vatikan iza sebe ima preko milijardu vernika, što znači da je on, pored toga što je država, u stvari i religija i velika je stvar što nije priznao takozvano Kosovo. Vatikan ima stotinu argumenata da ne prizna tu kvazidržavu. Pre svega, ne želi da pokvari odnose sa SPC. Priznanjem takozvanog Kosova, Vatikan bi izazvao reakciju i povredio osećanja zapadnih hrišćana jer je poznato šta su Albanci uradili hrišćanskim svetinjama na takozvanom Kosovu - rekao je Injac.

Dodao je da petina Albanaca na takozvanom Kosovu pripada katoličkoj religiji i da Priština, pokušavajući da odobrovolji Vatikan, zato gradi katoličke hramove širom pokrajine, čak i tamo gde uopšte nema katolika.

- Albanci imaju veoma jak lobi i ne žale milijarde evra koje ulažu u lobiranje. Njima je svako priznanje značajno, čak i nekih malih ostrvskih država - rekao je Injac.

I glavni muftija Albanije, Bujar Spahiu, pre nekoliko meseci sastao se u Vatikanu sa papom Franjom od kojeg je zatražio podršku za nezavisnost takozvanog Kosova.

Predsednica lažne države Kosovo Vjosa Osmani svake godine putem socijalnih mreža papi čestita rođendan, pokušavajući da odobrovolji Svetu stolicu da promeni svoj stav.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading