VUČEVIĆ: "Mi nikome ne pretimo, ne zveckamo oružjem, ali smo vrlo odlučni da štitimo Srbiju"
Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Vučević je istakao da je Vojska Srbije danas mnogostruko snažnija nego što je ikada bila i da je naš garant slobode i neutralnosti.

"Mi nikome ne pretimo, ne zveckamo oružjem, ali smo vrlo odlučni da štitimo Srbiju i njenu nezavisnost i slobodu. Jasno tražimo poštovanje za sve što ulažemo u razvoj dobrosusedskih odnosa, smirivanje tenzija na Balkanu, poštovanje međunarodnog prava i prava drugih", rekao je Vučević u intervjuu za decembarsko izdanje magazina "Odbrana".

Vučević je rekao da postoje i naša prava i da je normalno očekivati da ona budu poštovana, ali i zaštićena ukoliko budu ugrožena.

"Zato je jedna od mojih prvih poruka i bila da je Vojska Srbije sposobna da izvrši svaku naredbu predsednika republike. To i jeste njena osnovna uloga – da štiti zemlju", dodao je Vučević.

Naveo je da je Vojska Srbije jedan od stubova i elemenata državnosti naše zemlje i čvrst oslonac našeg naroda koji, dodao je, prema njoj gaji ogromno poverenje.

"Iako je Vojska Srbije danas u odnosu na situaciju od pre jedne decenije, neuporedivo snažnija, opremljenija, sposobnija i bolje plaćena, strateški cilj mog mandata ostaje isti – da ona bude još jača, brojnija, savremenija, obučenija, a socijalni položaj njenih pripadnika bolji", rekao je Vučević.

Govoreći o opremanju Vojske Srbije, nabavci savremenih borbenih sredstava i šta u tom pogledu možemo očekivati u budućnosti, Vučević je naveo da proces osavremenjivanja naše vojske traje već nekoliko godina i da su u tom pogledu napravljeni značajni tehnološki iskoraci.

"Decenijama unazad u naše naoružanje nisu ulazila sredstva poput 'pancira' ili FK-3, od kraja devedesetih godina nismo imali ovu brojnost i stanje lovačke avijacije", rekao je Vučević i dodao da je i u naoružanje Kopnene vojske uvršteno dosta novih sredstava. Istakao je da se naša vojska u znatnoj meri oprema proizvodima naše odbrambene industrije, iz domaćeg razvoja, te da među njima ima onih veoma složenih i tehnološki naprednih.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading