"SLEDI POVEĆANJE PLATA" Ministar Mali o budžetu i ključnim temama u Jutarnjem programu
Printscreen

Ministar Mali gostuje od 10.10 časova.

- Sutra u @jutronaprvoj pričamo o budžetu za 2023. godinu, koji će se sledeće nedelje naći pred narodnim poslanicima. - napisao je ministar Mali na svom Instagram nalogu.

 

Prijava za pomoć za mlade

- 607 hiljada mladih se prijavilo za dva dana da dobije jednokratnu pomoć od Srbije. Ispunjavamo obećanje, već smo isplatili dva puta po 100 evra u želji da pomognemo mladoima, da im damo jednu vrstu podrške u ovim teškim vremenima. Uprkos velikoj krizi mi smo pomogli naše građane, privredu i mlade. Od 16. decembra ćemo isplaćivati pomoć, računam do 19. decembra da ćemo svima isplatiti - rekao je ministar. 

Kako kaže, na Instagramu je napravio anketu gde će mladi ovaj novac potrošiti i rekacije su sjajne. 

- Pomogli smo mladima i odžavamo nivo ekonomske aktvnosti. Pokazujemo da najveći teret ove krize država ume i može da preuzme na sebe - rekao je ministar Mali. 

- Kraj prijavljivanja je 15. u ponoć. 

Pomoć je namenjena mladima od 16 do punih 29 godina. 

- Prijava traje minut. Imamo novca u budžetu, stabilni smo i ovim pomažemo našim mladima - rekao jeministar i još jednom pozvao mlade da se prijave. 

Ne prijavljuju se samo mladi koji primaju socijalnu pomoć i oni koji su na izdržavanju kazne, oni novac dobijaju automatski, a svi ostali moraju da se prijave. 

Ministar je istakao da je srećan što se godina završava upravo sa ovom pomoći za mlade, a podsetio je i na sve oblike kako je država ove godine uprkos krizi pomagala građanima - pomoć od 10 hiljada zaposleni u zdravstu, prosveti, pomoć mladima, 20 hiljada jednokratne pomoći za penzionere. 

- I ove godine smo pokazali da smo stabilni, da imamo dovoljno novca i da pomažemo svakome kako bismo zaštitili životni standard. U ovoj godini Srbija stoji mnogo bolje nego neke mnogo veće i razvijenije zemlje - naveo je ministar. 

Navodi da je ispunjeno još jedno obećanje koje je dato - povećane su penzije. 

- Kumulativno to će biti povećanje od 20,8%, što je najveće povećanje procentualno za naše najstarije sugrađane što je još jedna potvrda da država de fakto brine o njima - rekao je ministar. 

- U ponedeljak u parlamentu branimo budžet za 2023. godinu. Velika stvar za nas. Za nas je najvažnije da zaštitimo životni standard građana Srbije. Od prvog januara idemo na povećanje minimalne cene rada, 14,3 %, na preko 40 hiljada dinara, što će dodatno da podigne nivo prosečnih plata u Srbiji. Narednog decembra prosečna zarada u Srbiji biće 820 evra. Do kraja mandata ove vlade prosećna plata će biti 1000 evra, a prosečna penzija 420/430. U dinamici smo. Od prvog januara idemo i sa povećanjem plata u javnom sektoru 12,5%, za vojsku 25%, što će dodatno podići nivo prosečnih zarada u Srbiji - rekao je Mali. 

Kako kaže, građani su shvatili da su za nama teške reforme. 

- U junu 2012. imali smo osam i po milijardi dinara na računu, a tog meseca nam je samo za isplatu meseca bilo potrebno 40 milijardi, država je bila u bankrotu. Danas na računu imamo milijardi dinara. Potpuno smo likvidni, reforme i uštede koje smo napravili dovele su do toga da imamo dovoljno prostora da država preuzme teret krize na sebe. Pored toga mi smo skoro 9 milijardi evra potrošili kako bismo umanjili negativne posledice kovida 19. Ogroman je novac koji smo za to izdvojili, uprkos tome smo potpuno stabilni. Javni dug nam je daleko ispod nivoa Mastrihta. Ekonomska politika je nešto čime morate da se bavite svakodnevno i morate da vodite računa o svakom dinaru - rekao je Mali. 

Sa druge strane država ima jasno definisane prioritete. 

Najavio je da se od prvog januara ide za privredu sa povećanjem neoporezivog dela dohotka na 21.712 dinara, a umanjuju se i doprinosi za PIO font za 1 posto na teret poslodavca, kako bismo stimulisali zapošljavanje  otvaranje novih radnih mesta. 

Stopa nezaposlenosti u Srbiji je najnižem nivou ikada - 8,9%. 

- I dalje se borimo i za nove fabrike i radna mesta. I ove godine ćemo imati rekordan iznos stranih direktnih investicija preko 4 milijarde. Pokazali smo da smo kredibilni i da svako obećanje ispunjavamo u dinar i dan. Nismo zaustavili nijednu veliku investiciju u Srbiji - naveo je ministar. 

- Ne zaboravite da se ceo svet suočava sa najvećom krizom od Drugog svetskog rata. Mi nastavljamo naše kapitalne investicije. Nas očekuju ogromne investicije u naš energetski sektor sa željom da do 2050. budemo potpuno nezavisni od uglja - istakao je Mali. 

Nove investicije

Nastavlja se izgradnja bolnica, kliničkih centara. Ne odustajemo od zelene agende. Svet se suočava sa najvećom ekonomskom krizom od Drugog svetskog rata.

Rast kamatnih stopa za kredite

- Postoji veliki broj inicijativa oko toga. Pitanje je koliko država može tereta na sebe da preuzme. Povećanje kamatnih stopa događa se zbog čvršće monetarne politike koja se sporvodi u svim zemljama sveta. Mi kroz rast plata i penzija pokušavamo da učinomo životni standard građana takvim da mogu da se nekako izbore sa tim troškovima.

Ministar je istakao da država kontroliže cene goriva, nafte, osnovnih životnih namirnica. 

- Cena gasa i struje kod nas je gotovo najniža u Evropi. Tu neku razliku neko mora da plati - reako je on. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Bokicaaa

03.12.2022 10:13

Kad ce povecanje primaocima Privremene Novcane Naknade koji primaju sa biroa 8500 din mesecno nikad niko ih ne pominje. Oni ne postoje

Jovo

03.12.2022 10:48

Šta je nama koji imamo pedeset godina mi ne trebamo da živimo bruka

Vera

03.12.2022 11:19

PITAM DALI CE BITI POMOCI ZA STARIJE 67 GODINA NEMAMO NIKAKVA PRIMANJA NI ZA LEKOVE