"NEMAMO PLAN B" Bilčik otvoreno priznao!
Jutjub/ TEPSA - Trans European Policy Studies Association

On je u intervjuu za Glas Amerike izneo lično mišljenje da u rezoluciji Evropskog parlamenta nije moralo da se nađe uslovljanje evrointegracija Srbije uvođenjem sankcija Rusiji i priznanjem nezavisnosti Kosova, ali je primetio kako to nije novost u pregovorima.

Bilčik, koji je poslanik Evropske narodne partije, smatra da ni Srbija, a ni EU nemaju plan B kada je reč o integracijama i da ne postoji rizik od zaustavljanja pregovora.

On je naveo da je sagovornike u Beogradu ohrabrivao da razmišljaju o postepenom uvođenju sankcija Rusiji, što je ocenio kao važan politički signal svim državama članicama EU da je Srbija sa njima.

O insistiranju većine u Evropskom parlanmentu na priznanju Kosova on je rekao kako nije srećan zbog te formulacije, jer smatra da treba da se ohrabruje dijalog Beograda i Prištine koji bi rezultirao rešenjima  prihvatljivim za obe strane.

"Međusobno priznanje, ako i dođe do toga, bi trebalo da proizađe iz dijaloga Beograda i Prištine. Ali, vidite, kada je reč o rešavanju praktičnih problema, kao što su bile lične karte, princip međusobnog priznavanja se tu primenjuje, to je već deo dijaloga Beograda i Prištine", ocenio je Bilčik.

On smatra da ne postoji opasnost od prekida pregovora Srbije i EU i da Srbiji treba članstvo. 

"Srbiji je potrebna evropska budućnost i zaslužuje je. Ali, mora da se odluči. Ova godina je prelomna, kao što je bila 1989. I nadam se da će Srbija ostati na pravoj strani istorije i odabrati Evropu i evropsku budućnost. Zato mislim da su reforme, napredak u pregovorima Beograda i Prištine i usklađivanje sa spoljnom politikom ključne. A ako se to ne desi, šta će se desiti? Za EU nema drugog izbora, ne postoji plan B. Plan A je da se Srbija integriše u EU. Ali, potrebno je dvoje za tango. Ako nema napretka, stvari će ići teže, sporije i imaće posledice", rekao je Bilčik.

Komentari (0)

Loading