AMBASADOR HIL PORUČIO: Ono što je dogovoreno mora da se primeni
Tanjug

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas da je veoma bitno da Srbi na Kosovu znaju da će se poštovati njihova prava i da sklopljeni dogovori moraju biti primenjeni.

Hil je u izjavi Tanjugu podsetio da Srbi na Kosovu žive vekovima i da imaju pravo da znaju kako će izgledati njihova budućnost.

IMAO SAM DOBAR RAZGOVOR SA PREDSEDNIKOM SRBIJE Evo šta je poručio Hil nakon susreta sa Vučićem

„Fer je reći da Srbi na Kosovu, ali i svi drugi, treba da znaju da će prava Srba na KiM biti zaštićena", rekao je on, i napomenuo da jedini način da se to učini preko kosovskog ustava.

Ambasador Hil je odgovorio i na pitanje koje se tiče poslednjeg poteza Aljbina Kurtija, i blage reakcije Brisela na imenovanje Nenada Rašića na mesto ministra u kosovskoj vladi, da li će to izazvati novi krizu i da li SAD kao najveći prijatelj Kosova, mogu tu nešto da učine? 

On je istakao da je Evropska unija izrazila zabrinutost kako se tumačio kosovski ustav u poslednjem slučaju.

„Srbi bi želeli da vide formiranje Zajednice srpskih opština, a to je, inače, nešto što su dogovorile kosovske i srpske vlasti i deo je Briselskog sporazuma. To što je dogovoreno, kao što je rekao i Gabrijel Eskobar, je obaveza“, istakao je Hil.

Takođe je naglasio da je međunarodna obaveza da se nešto što se dogovori mora i primeniti.

„Veoma je važno za srpsku zajednicu na Kosovu, i za sve Srbe da vide im prava neće biti uskraćena, već zakonom štićena. To važi i za ZSO“, istakao je on.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading