LAVROV RASKRINKAO FRANCUSKO-NEMAČKI PREDLOG ZA KOSOVO Berlin i Pariz predlažu sporazum koji ne daje nikakva prava Srbima
EPA

Ruski ministar je posetio na reči šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da Rusi nema šta da traže na Balkanu i da treba u potpunosti prekinuti sve kontakte Moskve sa Srbijom i drugim balkanskim državama.

On je podsetio da su 2013. godine u Briselu, uz posredništvo EU, lideri Srbije i Prištine potpisali dokument o formiranju Zajednice srpskih opština.

"I dalje niko to ne želi da realizuje. EU je već shvatila da Albanci u Prištini, o tome su već javno i saopštili, neće to da urade. EU je već pokazala nemoć i Francuska i Nemačka su progutale uvredu i predlažu novu inicijativu koja ne daje nikakva prava Srbima na Kosovu, ali zahteva od Beograda: Ne želite da priznajete nezavisnost Kosova, ne morate, samo prihvatite da Kosovo kojeg niste priznali uđe u međunarodne organizaicje, uključujući UN, Savet Evrope itd. U tom dokumentu o Zajednici srpskih opština govori se isto što i u Minskim sporazumima, samo što je u kosovskom slučaju bilo reči o pravima Srba, a u Minskim sporazumima o pravima Rusa u Donbasu. I za jedne i za druge su bila propisana ista prava: pravo na jezik, rusko obrazovanje, prava da se formiraju svoja policija, prava glasa prilikom imenovanja sudija, prava na povlašćene ekonomske veze sa susednim regionima", zaključio je Lavrov.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Komentari (2)

Loading
Miki

05.12.2022 13:37

Braćo Rusi udružimo se kao nekad i postavimo fašiste gde im je mesto 👍

srbija

06.12.2022 09:04

rusija i zemlje bivse SRJ su braca i po veri i naciji zajednocemo do slobode da fasizmu stanemo na put