PREKARDAŠIO Pevačica Seka Aleksić žestoko odbrusila lideru Dveri zbog skandaloznog stava o VTO
Foto: Printscreen/Pritnscreen

Dveri su, naime, objavile da vantelesna oplodnja s doniranim materijalom iz drugih zemalja, poput Španije i Danske, može uticati na promenu genoma budućih naraštaja.

- Ako znamo da se prilikom svake oplodnje meša genetički materijal oca i majke, postavlja se pitanje genetičkog materijala uvezenog od nepoznatog donora, što može uticati na promenu genoma budućih naraštaja - saopštile su Dveri, da bi zatim usledile mnogobrojne i više nego žestoke reakcije. 

LOŠA ODBRANA

Među najogorčenijima ovakvim stavom Obradovićevog pokreta bila je Seka Aleksić, koja je godinama vodila grčevitu bitku za potomstvo.

- Uvrediste sve ljude koji se na ovaj način bore za potomstvo, sram vas bilo. Ko ste vi da odlučujete i donosite mišljenja? Bog je taj koji će da da potomstvo, bilo prirodnim putem, VTO ili donacijom jajnih ćelija i usreći hiljade porodica. Znate li koliko se parova bori na ovaj način? - nije krila pevačica koliko je iznervirana.

PREKARDAŠIO Pevačica Seka Aleksić žestoko odbrusila lideru Dveri zbog skandaloznog stava o VTO

Foto: Printscreen

 

Boško Obradović probao je da odgovori pevačici.

- Ne mogu da verujem da ste naseli na ove medijske spinove. Mi smo pokret porodičnih ljudi i godinama se borimo za podršku rađanju mladih bračnih parova, porodica sa decom, kao i onih koji nemaju dece da se ostvare kao roditelji, među kojima su i naši najbliži. To nam je glavno - napisao je on i dodao:

- Ali imamo pravo da postavimo pitanje zašto nemamo domaću banku reproduktivnog materijala, nego ga uvozimo iz inostranstva - naveo je on.

Usledila je nova Sekina poruka:

- Ovo je sramotno. Zamislite vapaje parova koji bi da imaju potomstvo i koji bi zadnju kap krvi dali za to. Zamislite njih kada pročitaju ovako nešto. Umesto da smo im podrška, pa šta bog da.

PREKARDAŠIO Pevačica Seka Aleksić žestoko odbrusila lideru Dveri zbog skandaloznog stava o VTO

Foto: Printskrin

 

VEĆ VIĐENO

Reagovala je i ministarka nauke Jelena Begović, koja je ocenila da je sam naslov teksta objavljenog u listu „Danas“, u kojem se prenosi saopštenje pokreta Dveri o vantelesnoj oplodnji, pre svega rezultat neznanja ili osmišljene zloupotrebe znanja.

- Prvo, ne vidim dobru nameru u ovakvoj izjavi jer ona predstavlja pre svega pritisak na žene koje iz različitih medicinskih razloga, na primer usled nedostatka zdrave jajne ćelije nakon primene hemioterapije, ne mogu bez donorske jajne ćelije da ostanu u drugom stanju. Niko nema pravo da sprečava ličnu sreću tih žena, a uz to, one doprinose povećanju nataliteta u Srbiji. Država im na ovaj način samo olakšava, umesto da same traže po svetu banke donora, da se bave lokalnim pravnim regulativama i troše lična sredstva na ovo, sada mogu o trošku države u svojoj zemlji da obave ovu proceduru. Takođe, ovakva razmišljanja vode na ozbiljnu stranputicu na kojoj je ova planeta već bila, a zove se fašizam. Mislila sam da makar u ovoj zemlji toga više nema - kazala je Begovićeva i naglasila da bi volela da joj autori teksta kažu kako izgleda čist srpski genom. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading