"ZA NAS SE TO NE DOVODI U PITANJE!" Kiparski ministar odbrane o stavu prema Kosovu i Metohiji!
MIP Kipra

Uoči dvodnevne posete Srbiji, od koje se očekuje da još jednom naviše pomeri lestvicu prijateljstva dve države i njihovih naroda, ovo, u intervjuu za "Novosti", poručuje ministar odbrane Kipra Haralambos Petridis. NJegov dolazak u Beograd prilika je da se produbi izuzetno uspešna vojna saradnja Srbije i Kipra, ali i da se definišu i druge oblasti u kojima bi dve države mogle da jačaju uzajamne veze.

- Posebno sam počastvovan što sam prvi ministar odbrane pozvan u zvaničnu posetu Beogradu nakon stupanja na dužnost nove vlade Srbije.To je velika čast koja potvrđuje saradnju i prijateljstvo između Kipra i Srbije - ističe Petridis.

Petridis ističe da Srbija i Kipar imaju odlične odnose.

- Kipar i Srbija imaju odlične bilateralne odnose koji pokrivaju širok spektar oblasti, uključujući, naravno, i saradnju u oblasti odbrane.Naše bilateralne odnose karakterišu stabilnost, visok stepen međusobnog poverenja i razumevanja, kao i obostrana posvećenost njihovom jačanju. Pored toga, naši narodi imaju duboke istorijske veze, što upotpunjuje i bilateralnu saradnju.

Važno je dodaje i što Srbija učestvuje u mirovnoj misiji UN na Kipru.

- Kao što sam pomenuo, imamo dugogodišnju bilateralnu saradnju, pa i na terenu odbrane. Ona traje duže od decenije, i kontinuirano se razvija i napreduje. Važan aspekt je učešće Srbije u mirovnim snagama Ujedinjenih nacija na Kipru, (UNFICYP), sa vojnim osobljem i osobljem policije UN.Vlada i narod Kipra su zahvalni na važnom doprinosu miru vaše zemlje i njenih oružanih snaga. Pored toga, imamo godišnji program saradnje u oblasti odbrane koji sadrži brojne aktivnosti - vežbe, obuke i razmenu osoblja - koje se odvijaju u Srbiji i na Kipru.

Kipar kupuje naše oružje

- Odbrambena industrija Srbije pružila je dragocenu podršku našim oružanim snagama i zahvalni smo što se ova saradnja zasniva na međusobnom poverenju i nadovezuje se na naše sveukupno odlične bilateralne odnose. Poslednjih godina, a u okviru naših nastojanja da osavremenimo sposobnosti naših oružanih snaga, od Srbije smo nabavili artiljerijski sistem NORA i višecevne bacače raketa.Ovom saradnjom unapređujemo našu odbranu i vojnu saradnju i negujemo bliže veze između naših oružanih snaga.

Prijateljstvo sa Vučićem

Resor odbrane u novoj vladi Srbije preuzeo je Miloš Vučević, sa kojim ćete se sresti u Beogradu. Kakav lični podsticaj uzajamnoj saradnji očekujete od srpskog kolege?

- Na ličnom planu, imao sam priliku da uspostavim čvrst poslovni odnos i iskreno prijateljstvo sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem. To datira u vreme kada smo radili u domenu lokalne samouprave - kada smo bili gradonačelnici opštine Aglandžja na Kipru i Novog Sada u Srbiji. Otuda je moja poseta Beogradu dvostruka, poseta dragom prijatelju i kolegi sa kojim ćemo unaprediti našu dugogodišnju saradnju u oblasti odbrane i razgovarati o pitanjima od zajedničkog interesa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading