HUSEIN MEMIĆ, MINISTAR TURIZMA I OMLADINE, ZA ALO! PORUČUJE: U turističku infrastrukturu ćemo uložiti 830 miliona!
Husein Memić - Alo! - A. Nalbantjan

On ja za naš list rekao da država kontinuirano i na više frontova radi u cilju obezbeđivanja što boljih uslova za život mladih, govorio je i o pobedi na izborima za Bošnjačko nacionalno veće, i otkrio šta ga savetuje Rasim Ljajić, lider SDPS-a i nekadašnji ministar turizma.  

Završeni su izbori za Bošnjačko nacionalno veće, da li ste zadovoljni rezultatima?

- Lista Sandžačke demokratske partije je pobednica izbora za Bošnjačko nacionalno veće i ja sam prezadovoljan. U Novom Pazaru sam pobedio ubedljivo, sa blizu 4.000 glasova razlike u odnosu na drugoplasiranog, a u mom naselju Lug sam osvojio više glasova nego liste koje su zauzele drugo i treće mesto zajedno. Drago mi je i da smo na nivou Sandžaka osvojili najveći broj glasova, što mi sve ukupno daje za pravo da se smatram legitimnim pobednikom izbora.

Rekli ste da od ovih izbora zavisi vaš legitimitet. Da li biste se zaista povukli iz Vlade da vaša lista nije pobedila?

- Sigurno je da bih preispitao svoj položaj i da bih se povukao.  Što se mene lično tiče, legitimitet sam stekao pobedom u mestu gde sam rođen, Novom Pazaru, tako da je tek s tim rezultatom pobeda liste Sandžačke demokratske partije dobila svoj pun smisao.

HUSEIN MEMIĆ, MINISTAR TURIZMA I OMLADINE, ZA ALO! PORUČUJE: U turističku infrastrukturu ćemo uložiti 830 miliona!

Husein Memić - Alo! - A. Nalbantjan

 

Na čelo Ministarstva turizma i omladine dolazite na predlog lidera vaše stranke Rasima Ljajića. Šta vam je on savetovao?

- S liderom stranke Rasimom Ljajićem sam u svakodnevnoj komunikaciji. Vrlo dobro sam svestan šta od mene očekuje na ovoj poziciji. Trudim se da ga ne opterećujem bespotrebnim pitanjima, već pokušavam da sa saradnicima dođem do najboljih rešenja.

Kako povećati broj turista usred ekonomske krize u kojoj se svet trenutno nalazi?

- Već se barata procenama da ni u 2023. godini neće doći do oporavka međunarodnih dolazaka, na šta se u prethodnom periodu računalo, a sve to pod uticajem aktuelne krize. U Srbiji su pokazatelji nadmašili očekivanja jer će ove godine turistički promet prevazići rekordnu 2019. godinu. Naravno, to nikako ne sme da nas zavara jer je dosta posla pred nama. Prvo, pandemija je promenila okolnosti na svetskom turističkom tržištu, kojima se moramo prilagođavati u cilju povećanja konkurentnosti. Drugo, ekonomska kriza svakako smanjuje kupovnu moć građana, što će uticati i na odluke ljudi da putuju. Srbija mora da nastavi da obogaćuje turističku ponudu i stoga ohrabruje opredeljenje Vlade da pojačano investira u sektor turizma. Štaviše, 2023. godina će biti godina izgradnje turističke infrastrukture za koju će biti izdvojeno najviše sredstava do sada - 830 miliona dinara ili 20 odsto više u odnosu na 2022. godinu.

HUSEIN MEMIĆ, MINISTAR TURIZMA I OMLADINE, ZA ALO! PORUČUJE: U turističku infrastrukturu ćemo uložiti 830 miliona!

Husein Memić - Alo! - A. Nalbantjan

 

Najavili ste i donošenje strategije za mlade i novog zakona o mladima, pa kada to možemo očekivati?

- Predlog strategije za mlade će do kraja godine biti poslat nadležnim institucijama na mišljenje, a u toku prvog kvartala sledeće godine očekujemo da bude usvojena na Vladi. Pored toga, uskoro ćemo formirati radnu grupu koja će nastaviti rad na izmenama i dopunama Zakona o mladima, tako da ćemo u toku 2023. godine ozbiljno raditi na tom zakonu.

Kad gledam neku utakmicu,
reagujem oštrije

Rekli ste da imate eksplozivan karakter, pa u kojim to situacijama reagujete burno?

- Pošto se i dalje bavim sportom, teško mi padaju porazi, i u tim momentima, kada gubim ili gledam neku važnu utakmicu, reagujem oštrije. U komunikaciji sa saradnicima se trudim da budem maksimalno tolerantan, pogotovo kada za sagovornika imam osobu koja daje sve od sebe da uradi posao najbolje moguće.

HUSEIN MEMIĆ, MINISTAR TURIZMA I OMLADINE, ZA ALO! PORUČUJE: U turističku infrastrukturu ćemo uložiti 830 miliona!

Husein Memić - Alo! - A. Nalbantjan

 

Koji su to problemi s kojima se mladi danas najčešće suočavaju?

- Kao i u mnogim drugim zemljama, i mladima u Srbiji je najveći izazov nezaposlenost, ali je po mom mišljenju podjednako veliki problem što svaki šesti mladi čovek uzrasta od 15 do 24 godine u našoj zemlji niti se školuje niti negde radi. Moramo naći način da te ljude probudimo i objasnimo im da su upravo te godine ključne u ranoj fazi ličnog razvoja i da moraju da razmišljaju proaktivno kako ne bi trajno bili isključeni sa tržišta rada. Takođe, prema godišnjim istraživanjima položaja i potreba mladih u Srbiji koje sprovode istraživačke agencije za potrebe Ministarstva, kao jedan od izazova navode da nemaju dovoljno prostora u svojim lokalnim zajednicama za kvalitetno provođenje slobodnog vremena. Sve ove teme zahtevaju koordinisan pristup na svim nivoima odlučivanja i moraćemo se ozbiljno posvetiti pronalasku rešenja u komunikaciji s mladima.

Kako komentarišete to što će mladi od države pred Novu godinu dobiti pomoć od 5.000 dinara?

- To je dobar gest kojim ova vlada pokazuje da misli i dela prema mladima kao što to čini i prema ostalom delu populacije. Međutim, vrlo je važno da shvatimo da država kontinuirano i na više frontova radi u cilju obezbeđivanja što boljih uslova za život mladih u zemlji. U krajnjem, šta je borba za svaku novu investiciju, u svaki deo zemlje, izgradnja auto-puteva, vrtića i bolnica, nego direktan podsticaj za kvalitetniji život svakog mladog čoveka u Srbiji?

HUSEIN MEMIĆ, MINISTAR TURIZMA I OMLADINE, ZA ALO! PORUČUJE: U turističku infrastrukturu ćemo uložiti 830 miliona!

Husein Memić - Alo! - A. Nalbantjan

 

U novoj vladi imate dva Bošnjaka. Kako to komentarišete?

- To je potvrda da Vlada Srbije u Bošnjacima vidi isključivo partnere, a na nama je da damo pun doprinos u resorima za koje smo dobili mandat.

Rad premijerke je za svaku pohvalu

Kako komentarišete rad Ane Brnabić. Kakav utisak je ostavila na vas?

- Premijerku sam upoznao na sednici Skupštine Srbije prilikom izbora nove vlade i vrlo pažljivo sam slušao njen ekspoze. U nekoliko navrata do sada je pohvalno reagovala na stvari koje se dešavaju u Sandžaku i nagovestila da će se u taj kraj dosta ulagati u narednom periodu. Sve što je urađeno za vreme njenog mandata je za svaku pohvalu i očekujem da će se u tom smeru nastaviti i ubuduće.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading