INTERVJU NEDELJE Goran Vesić: VUČIĆEV ŽIVOT JE UGROŽEN KAO ŠTO JE BIO ĐINĐIĆEV
Tanjug

- Prijatelji me zovu radoholičarem, a ja samo želim da efikasno i temeljno izvršim zadatke koji su mi povereni. A kada ste ministar i radite za narod i državu koju najviše volite, onda ste posebno motivisani da se borite za najbolje rezultate. Dakle, moje slobodno vreme je uveče. To vreme provodim sa prijateljima, gledamo fudbal, slušamo ploče, idemo u pozorište. Recimo, naredne nedelje je u Narodnom pozorištu premijera meni posebno dragog Šekspirovog dela „Magbet”. Noću pišem, i to me odmаrа.

Da li ste zadovoljni stanjem koje ste zatekli u Ministarstvu saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture?

- Nikada nijedna institucija ne počinje od čoveka koji dolazi na njeno čelo, tako da će ono što ja uradim biti zasluga mojih prethodnika, kao što će neko ko će doći posle mene sprovoditi projekte započete tokom mog mandata. Svi mi koji smo na čelu ovog resora od 2012. godine sprovodimo viziju jake Srbije koju je zacrtao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Zahvaljujući toj viziji i naporima koje su u njeno ostvarenje zajedno uložili predsednik Vučić i Vlada Srbije, završena je obilaznica oko Čačka, brza pruga Beograd - Novi Sad, dve deonice obilaznice oko Beograda, a započeti su moravski, fruškogorski i dunavski koridor, obilaznica oko Gornjeg Milanovca i Užica, saobraćajnica od Novog Beograda do Surčina. Izgrađeno je hiljade stanova za pripadnike snaga bezbednosti širom Srbije. To je politika kontinuiteta koju ću nastaviti da sprovodim.

S kim od kolega imate najbolju saradnju i kako ocenjujete rad premijerke Ane Brnabić?

- Vlada funkcioniše kao tim. Na čelu tog tima nalazi se premijerka Brnabić, koja je do sada pokazala izuzetnu spretnost, vodeći uspešno vladu već šest godina, i to u veoma teškim uslovima. Obe vlade premijerke Brnabić formirane su u teškim vremenima. Prva u vremenu pandemije koronavirusa, a druga u uslovima rata u Ukrajini. Premijerka Brnabić je zajedno s predsednikom Vučićem uspešno vodila i vodi Srbiju kroz ove krize i mi kao ministri imamo puno poverenje u nju.

INTERVJU NEDELJE Goran Vesić: VUČIĆEV ŽIVOT JE UGROŽEN KAO ŠTO JE BIO ĐINĐIĆEV

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

 

Jasno je da će dok traje svetska ekonomska kriza, koja je izazvana ratom u Ukrajini, biti manje novca za infrastrukturne projekte. Koji su to prioritetni projekti koje moramo nastaviti uprkos krizi?

 

- Srbija će nastaviti da realizuje najvažnije infrastrukturne projekte jer je završetak ovih projekata garant daljeg ekonomskog razvoja naše zemlje. Zahvaljujući razvoju infrastrukture u poslednjih osam godina, u vreme mandata predsednika Vučića, otvoreno je više od 250 fabrika u Srbiji. Što se tiče izgradnje brze saobraćajnice od Šapca do Loznice, u ovom trenutku se izvode radovi na teritoriji Loznice, na oko 18 kilometara, a očekuje nas uskoro početak radova i na teritoriji Šapca. Na Fruškogorskom koridoru postoje dva ključna objekta - tunel Iriški venac, koji prolazi kroz Frušku goru, koji će biti dugačak oko 3.550 metara i most preko Dunava dužine oko 1.800 metara, koji će povezivati kaćku stranu sa Petrovaradinom. Sa obe strane tunela na ulaznom i izlaznom portalu osigurane su sve kosine, pripremljeni ulazni portali i do sada je izbušeno 25 metara desne tunelske cevi. Kada je u pitanju most preko Dunava u okviru fruškogorskog koridora, do sada je urađeno 140 od 387 šipova mosta. Završetak obilaznice oko Beograda do Bubanj potoka očekujemo do juna 2023. godine, a završetak deonice Surčin – Novi Beograd do marta sledeće godine. U toku je izrada projektne dokumentacije za auto-put „Vožd Karađorđe“, takozvani šumadijski koridor ukupne dužine oko 220 kilometara, koji će povezati istočnu sa centralnom i zapadnom Srbijom. Ovaj projekat će se graditi u fazama. Ubrzano radimo na projektu za brzu saobraćajnicu Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, kao i za tzv. smajli saobraćajnicu, od Bačkog Brega do Nakova.

Najavili ste da će nova zgrada Aerodroma „Nikola Tesla“ biti završena do kraja godine, da li je to realno?

- Očekujemo da do kraja godine imamo nov terminal na Aerodromu „Nikola Tesla“, koji će biti najmoderniji u Evropi. Površina novoizgrađenog terminala biće 50.000 kvadratnih metara. Time ćemo ispuniti uslov da do 2030. aerodrom može da primi deset miliona putnika. Važno je da će koncesionar, francuski „Vansi“, izvršiti obavezu i za prvih pet godina investirati 732 miliona evra, čime dobijamo aerodrom koji prima veći broj putnika jer mu je kapacitet pre koncesije bio do pet i po miliona putnika. Ovo je velika šansa za razvoj naše nacionalne avio-kompanije „Er Srbija“, ali i šansa da Srbija postane glavni hab u ovom delu Evrope za avionski kargo saobraćaj. 

INTERVJU NEDELJE Goran Vesić: VUČIĆEV ŽIVOT JE UGROŽEN KAO ŠTO JE BIO ĐINĐIĆEV

Foto: Printscreen

 

Rasprava o rebalansu budžeta u parlamentu je bila više nego burna, da li je moguće da vlast i opozicija postignu konsenzus o bilo kojoj temi?

- Srbija je demokratska zemlja, tako da je parlament mesto za žive političke rasprave. Dobro je da je to opozicija shvatila i da se vratila u Skupštinu umesto da pokušavaju da dođu na vlast na ulici. Nije dobro da pojedini opozicioni poslanici tu raspravu spuštaju na nivo ličnih uvreda. Takve rasprave ne priliče najvišem zakonodavnom telu jedne države. Podsetiću vas da je Srpska napredna stranka bila četiri godine u opoziciji pre nego što je došla na vlast. Ali poslanici SNS nikada u parlamentu nisu vređali svoje političke protivnike, već su nudili konkretna rešenja kako da pomognu Srbiji i njenim građanima u periodu najgore autokratske vlasti Borisa Tadića. Građani su to prepoznali i glasali su za SNS na izborima. Naša partija se nije uzdala u strance da će da je dovedu na vlast, već smo vredno radili, učili i predlagali rešenja koja smo posle i primenili kada smo došli u priliku, da kreiramo politiku i put kojim će se Srbija dalje razvijati. Voleo bih i da sadašnja opozicija razmišlja na taj način jer to bi doprinelo podizanju kvaliteta rasprave u parlamentu i podstaklo bi poslanike opozicije da se bolje pripremaju za sednice.

Srđan Lalić, koji svedoči na suđenju kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, priznao je da su pričali i planirali ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako to komentarišete?

- Na suđenju klanu Belivuk-Miljković potvrđeno je ono što smo svi znali, da je život predsednika Vučića ugrožen. Žele da ubiju Vučića, jer je stao na put mafiji i nije dozvolio da Srbijom gospodari kriminal. Zabrinut sam za predsednika jer sam već jednom, a ovo me sada podseća na taj period, svedočio tome kada je veliki deo javnosti umanjivao pretnje Zoranu Đinđiću pred atentat. Isto danas rade Vučiću. To je opasno i prosto mi je neverovatno da ljudi mogu da budu toliko neodgovorni. Čuli smo da je za Vučićevu glavu nuđeno pet miliona evra, a ja pozivam nadležne organe da hitno utvrde ko je plaćao organizovanje atentata na predsednika Vučića i ko je politički podržavao taj klan jer je jasno da pokušaj ubistva šefa jedne države ne može da se sprovede bez političke podrške.

Premijerka je rekla da opasnost po život predsednika nije prošla i da su nalogodavci na slobodi i van domašaja službi. Šta vi kažete na to?

- Opasnost sigurno nije prošla. Verujem da će naše službe bezbednosti i naše Ministarstvo unutrašnjih poslova, s ministrom Bratislavom Gašićem na čelu, uspeti da privedu pravdi one koji je trebalo da budu neposredni izvršioci ubistva predsednika, kao i njihove političke inspiratore. Zaštita života predsednika mora da bude prioritet za državu jer je to zaštita našeg ustavnog poretka i garant daljeg očuvanja nezavisnosti u odlučivanju i vođenju države, za šta je simbol Aleksandar Vučić.

USKORO NOVA KNJIGA O DRUŠTVENIM MREŽAMA

Bićete prvi političar koji će objaviti knjigu o društvenim mrežama?

- Društvene mreže i njihova primena u političkom radu postale su predmet mog velikog interesovanja u prethodnom periodu. One su na neki način moja strast, kao i moje knjige. Završio sam pisanje udžbenika o političkim komunikacijama na društvenim mrežama. Uskoro ću ga objaviti i to će biti prva knjiga na srpskom jeziku iz te oblasti u regionu i Evropi.

 MORAVSKI KORIDOR NAJVEĆE GRADILIŠTE U SRBIJI

- Moravski koridor dužine 112 km, gde je svakog dana angažovano gotovo 3.900 radnika sa oko 1.700 jedinica mehanizacije i transportnih sredstava, predstavlja najveće gradilište u Srbiji. Radovi se izvode na oko 90 kilometara trase. Deonica moravskog koridora od Pojata do Makrešana biće puštena do aprila naredne godine, a do Koševa odmah posle Kruševca, do septembra naredne godine. Deonica Adrani – Preljina biće puštena u prvoj polovini 2024. godine, a deonica od Koševa do Adrana, koja omogućava izlazak Trstenika, Vrnjačke Banje i Kraljeva na auto-put, u prvoj polovini 2025. godine. Ja sam rođen u Kruševcu, a odrastao sam u Kraljevu, i otkad znam za sebe priča se o tom putu. Samo je predsednik Vučić uspeo da ga napravi.

Ostavite svoj komentar na Viber kanalu Živela Srbija!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (65)

Loading
Мијо

20.11.2022 08:16

Председник наше државе је увек водио одговорну политику и захваљујући таквој одговорној политици наша држава је данас економски војно и дипломатски јака. Једини човек који има визују и који нашу државу мења на боље је управо Александар Вучић од њега нема нити ће икада имати бољи председник државе.

Mirko

20.11.2022 08:17

Duznost nasa kao naroda Srbije je da zastitimo svog predsednika.

Maja

20.11.2022 08:18

Ne smemo dozvoliti da se istorija ponovi.

Алекса

20.11.2022 08:19

Захвалан сам председнику Вучићу на свему што је досада урадио за нашу државу то је једини човек који се свим срцем бори за нас све грађане и на томе му бескрајно много хвала.

Dragica

20.11.2022 08:20

Hvala ministru, na ovakvim porukama koje šalju. Sačuvati predsednik znači očuvati državni poredak.

Boris

20.11.2022 08:21

Svesni smo situacije u kojoj se nalazi nas predsednik. Naravno da ga trebamo zastititi, to je nasa duznost kao gradjanina nase drzave.

Mikica

20.11.2022 08:22

Minstarstva unutras jih poslova i mnogi drugi trebaju dati svoj maksimum kako bi zivot predsednika drzave postao bezbedan.

Jasna

20.11.2022 08:22

Sigurna sam da policija vec ima neki trag o nalogodavcima atentata na Vucica, ali nece da otkrivaju detalje. Mnogima se Vucic zamerio zato sto je toliko dobrog ucinio za nasu zemlju i objavio rat kriminalu...

Nikola

20.11.2022 08:23

Nikad nije bilo lako, održati red i mir jedne zemlje. Verujem u našu vladu kao i u Ministarstva Unutrašnjih poslova.

Sasa

20.11.2022 08:23

Najvaznije je u ovom trenutku da policija u sto kracem roku pronadje nalogodavce atentata na predsednika...

Una

20.11.2022 08:24

Bivsi ghradonacelnik Beograda se odlicno snasao na novoj poziciji, sto mi je izuzetno drago.

Jaca

20.11.2022 08:24

U pravu je Vesic. Toliko se toga izgradilo, Srbija je procvetala u proteklih nekoliko godina.

Milos

20.11.2022 08:25

Nekom ocigledno smeta procvat Srbije pod Vucicevim vodjstvom...

Elena

20.11.2022 08:25

Država se gradi na trudu i radu svih nas. Hvala predsedniku što nam postavlja ciljeve ka tome da uvek idemo napred. Čuvamo ga i branimo.

Elena

20.11.2022 08:27

Pokažimo koliko smo jaka i dobra zemlja. Čuvamo mir i stabilnost. Živeo Vučić

Милорад

20.11.2022 08:30

Вучићу нема ко раван нити ће му икада ко бити раван то је човек који је нашу државу препородио и сваки крај у нашој држави је опорављен захваљујући Вучићу и његовој политици

Boban

20.11.2022 08:30

Koliko i ja vidim vrlo slično, isti šablon koji koriste nalogodavci. Prvo medijska hajka, iskoriste ljude iz podzemlja, pa i da padnu glavnih organizatora nema nogde i to je to. Sve jasno kao dan i ko god malo bolje poznaje ovu oblast njemu je sve jasno!

Милорад

20.11.2022 08:33

Ова земља је безбедна док имамо таквог човека на месту председника Републике. Једини човек који је ову нашу лепу земљу Србију препородио је Александар Вучић и његова политичка визија и на томе као грађанин ове земље сам му бескрајно захвалан.

Kosta

20.11.2022 08:35

Veoma je bitno da bezbednosne službe dobro rade svoj posao i da se ne dozvoli da kriminal bude jači od države

Славиша

20.11.2022 08:35

Вучић треба да буде доживотни председник наше државе јер је он то заслужио својим великим и марљвим радом је нашу државу препородио.

Vidan

20.11.2022 08:41

Očigledno, Vučić je trn u oku mnogima. Čuva srbstvo i Srbiju i drži se interesa države i sopstvenog naroda. Zato i jeste meta napada. Uzdamo se u nadležne službe da će dobro čuvati predsednika!

Zorka

20.11.2022 08:44

Pitevi su život,što nam je Vučić i dokazao kroz realizaciju sopstvenih vizija. Hvala ..

Jadranka

20.11.2022 08:50

Srbija i srpski narod su kao feniks. Dižemo se iz pepela. Ovo vreme će biti zapamćeno kao Vučićevo vreme. Ujedinio nas je i pomerio granice mogućeg. Vratolomno grabimo napred u teškim vremenima za ceo svet.

Sara

20.11.2022 09:01

Pojedinima se ne svidja sto Vučić radi za dobrobit naroda.

Jelena

20.11.2022 09:02

Nadam se da službe bezbednosti mogu da identifikuju naručioce

Miro Đ

20.11.2022 09:15

Verujem da naše bezbednosne službe maksimalno brinu o bezbednosti predsednika Vučića i njegove porodice.

Veso S

20.11.2022 09:17

Sve pretnje naše službe ozbiljnom shvaćaju i preduzimaju sve mere da je predsednik potpuno bezbedan.

Sonja

20.11.2022 09:19

Sigurna sam da će Goran Vesić biti odličan ministar u resornog ministarstvu koje mu je povereno.

Veso S

20.11.2022 09:19

Znaju kriminalci ko im je glavna smetnja u njihovim kriminalnim radnjama i zbog toga su i planirali da predsednika fizički uklone. Želja im se neće ispuniti.

Dana

20.11.2022 09:20

Ako bude vodio resorno ministarstvo kao što je bio u gradu Beogradu sigurna sam da uspeh neće izostati.

Filip

20.11.2022 09:22

Sigurna sam daće nadležni organi uspeti da spasu predsednika Vučića od kriminalaca.

Mišo N

20.11.2022 09:22

Planirani izvršioci su se našli iza rešetaka, a verujemo da će im se vrlo brzo pridružiti i nalogodavci.

Sara

20.11.2022 09:23

Nadležni organi u našoj zemlji odlično rade svoj posao predsednik Vučić je siguran.

Jasna

20.11.2022 09:24

Uverena sam da nadležni organi u našoj zemlji odlično rade svoj posao i da će predsednik Vučić biti bezbedan.

Ana

20.11.2022 09:29

Svi znamo kako je Đinđić završio jer niko nije ozbiljno shvatao pretnje njemu upućene

Mina

20.11.2022 09:31

Vučić im smeta jer se bori protiv kriminala.

Anica

20.11.2022 09:31

Mi smo jednog državnika izgubili zbog neozbiljnosti bezbednosnih službi sada ne sme da se napravi ista greška

Joka

20.11.2022 09:31

Ne treba se kockati sa nečijim životom,Vučić se mora zaštiti

Niki

20.11.2022 09:32

Predsednik Vučić se od početka bori protiv kriminalnih organizacija, zato i smeta kriminalcima.

Luka

20.11.2022 09:34

Sada je prioritet zaštititi predsednika i njegovu porodicu.

Viki

20.11.2022 09:37

Ne smemo dozvoliti da se ponovi ono što se dogodilo sa Đinđićem.

Mila

20.11.2022 09:39

Bezbednost građana na čelu sa predsednikom, pre svega.

Misterija nemoguca

20.11.2022 09:42

Prijatelji me zovu radoholičarem, a ja samo želim da efikasno i temeljno izvršim zadatke koji su mi povereni. A kada ste ministar i radite za narod i državu koju najviše volite, onda ste posebno motivisani da se borite za najbolje rezultate. Dakle, moje slobodno vreme je uveče. To vreme provodim sa prijateljima, gledamo fudbal, slušamo ploče, idemo u pozorište. Recimo, naredne nedelje je u Narodnom pozorištu premijera meni posebno dragog Šekspirovog dela „Magbet”. Noću pišem, i to me odmаrа.

Djole

20.11.2022 09:54

Vucic je veliki lider i borac za pravdu, za bolji zivot svih gradjana Srbije.

Tanja

20.11.2022 09:56

Mi kao narod ne smemo dozvoliti da se desi isti scenario. Moramo zaštiti predsednika

Djole

20.11.2022 09:57

Vucic radi i gradi za Srbiju, ne za svoje licne interese. A oni mesetari sto im je na meti su cisti materijalisti koji misle samo na svoj dzep.

Slavica

20.11.2022 09:58

Svesni smo da mnogi žele da naude predsedniku, naša je obaveza da pružimo podršku i zaštitu predsedniku

Miroslav

20.11.2022 10:01

Vesic je izneo cinjenice, a opozicija te pretnje ismeva.

deran

20.11.2022 10:02

Goran Vesic ima pravo, a tajkunski mediji jos Vucicu crtaju i metu na celu.

Djole

20.11.2022 10:03

Pretnje su stvarne, a sto je najgore opozicija bi zelela da se one i ostvare.

analiticar

20.11.2022 10:04

Vucic radi u interesu Srbije i njenih gradjana, zato i smeta tajkunima i njihovim planovima.

Sale

20.11.2022 10:04

Sačuvati predsednik znači očuvati državni poredak.

Helena

20.11.2022 10:05

Predsednik radi sve kako bi unapredio zivot u Srbiji, obracunao se sa mafijom, i zato mu je zivor ugrozen, ali to je rizik koji je preuzeo na sebe.

Dusan

20.11.2022 10:06

Verujem u našu vladu kao i u Ministarstva Unutrašnjih poslova.

Sale

20.11.2022 10:09

Država se gradi na trudu i radu svih nas.

Kokolo

20.11.2022 10:19

Odgovornom politikom koju vodi naš predsednik Aleksandar Vučić je pokazao da Srbija može i hoće da napreduje i to očigledno nekim smeta .

Iv

20.11.2022 10:56

Svaki napad na predsednika Srbije je pokušaj destabilizacije Srbije.

Iv

20.11.2022 10:59

Vučić je svima trn u oku, jer se bori za jaku i stabilnu Srbiju.

Iv

20.11.2022 11:00

U ovom trenutku je najvažnije da se bezbednost predsednika podigne na što viši nivo.

Iv

20.11.2022 11:01

Vučić je rešen da stane na put organizovanom kriminalu i zato i jeste meta napada.

Iv

20.11.2022 11:03

Sve detalje oko napada na predsednika ispitati i sankvionisati sve one koji su deo plana.

Marina

20.11.2022 11:09

Ne smemo dozvoliti da nam se ruzna istorija opet ponovi.

Gavrilo

20.11.2022 11:35

Najvažnije je i veoma je bitno da naše bezbednosne službe dobro rade svoj posao i da se ne dozvoli da kriminal bude jači od države.