HAOS SE ŠIRI EVROPOM  I PRIBLIŽAVA SRBIJI Događaji u Turskoj, Poljskoj i Mađarskoj briga i za nas
Foto: ALO/Aleksandar Nalbantjan

U kratkom roku imali smo stravičan teroristički napad u Turskoj, pad rakete u Poljskoj koji je ubio dvoje ljudi, a za šta su zapadni mediji odmah optužili Rusiju da je napala zemlju NATO, iako se ispostavilo da je reč o ukrajinskom projektilu, kao i prekid isporuke ruske nafte preko Ukrajine ka Mađarskoj, zbog čega je premijer Viktor Orban sazvao hitnu sednicu saveta za nacionalnu bezbednost te zemlje...

Kada gledamo mapu Evrope, čini se da se haos iz Ukrajine polako širi ka unutrašnjosti Starog kontinenta, a obruč se, voleli mi to ili ne, polako steže oko svih zemalja, pa i Srbije. Nas, na sve to, dodatno opterećuju dva stalna bureta baruta - Kosovo i Metohija i Bosna i Hercegovina, sa konstantnim trvenjima na relaciji Sarajevo-Banjaluka.

MNOGO BRIGA

Da razloga za brigu i te kako ima, potvrđuju reči Darka Tanaskovića, bivšeg ambasadora i vrsnog poznavaoca geostrateških pitanja. Kako je ocenio profesor Tanasković, Srbija bi, nažalost, mogla biti u centru novog obračuna velikih sila.

HAOS SE ŠIRI EVROPOM  I PRIBLIŽAVA SRBIJI Događaji u Turskoj, Poljskoj i Mađarskoj briga i za nas

Alo

 

 

- Na teritoriji Srbije prelamaju se završni impulsi raspadanja Jugoslavije, kao i zaglušujući ratni bubnjevi novog razračunavanja velikih sila. To razračunavanje ogleda se u konfiguraciji sudara kolektivnog Zapada i Rusije, sa Kinom u pozadini, i perspektivom uspostavljanja još jednog novog svetskog poretka - istakao je Tanasković za Pravoslavlje, list Srpske patrijaršije, i dodao:

- To je nimalo zavidna situacija za jednu malu i neutralnu zemlju. Nikola Pašić je 1915. godine izgovorio čuveno: "Spasa nam nema, propasti nećemo". Valja se nadati da i danas ima bar onoliko razloga koliko ih je on imao tada za te proročke reči.

Sa stavom profesora Tanaskovića slaže se i izvor našeg lista iz bezbednosnih struktura. Kako objašnjava, ceo Balkan je trenutno zona pojačanog interesovanja i delovanja velikih sila.

- Posebno je to vidljivo na Kosovu, ali naše službe imaju mnogo informacija o njihovim aktivnostima i na teritoriji centralne Srbije. Nije predsednik Vučić nedavno slučajno uporedio Srbiju sa Kazablankom tokog Drugog svetskog rata. Problem je što se situacija oko nas usložnjava bukvalno svakodnevno i što postoji veliki broj bezbednosnih faktora na koje mi ne možemo da utičemo - kaže naš sagovornik.

Za razliku od prethodnih sagovornika, bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović ne smatra da je sve što se poslednjih dana izdešavalo nužno međusobno povezano. Ali, on konstatuje da smo mi u problemima koji su nastali pre 20-30 godina.

HAOS SE ŠIRI EVROPOM  I PRIBLIŽAVA SRBIJI Događaji u Turskoj, Poljskoj i Mađarskoj briga i za nas

Alo

 

 

- Na meti smo zbog Republike Srpske i Kosova i Metohije, zbog naše političke nezavisnosti i vojne neutralnosti. Te stvari bodu oči zapadnim silama duže vreme. Prema tome, ova situacija sa nama će trajati i posle Ukrajine - ističe Jovanović.

BONUS VIDEO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading