AMERIKANCI I EU PRITISNULI PREMIJERA LAŽNE DRŽAVE: Kurti podvio rep i pristao da odloži preregistraciju
Foto: EPA/EPA

Albanijan post navodi da je postignut načelni dogovor o deeskalaciji situacije na severu i da će o tome „obe strane više govoriti u petak“.

Prema našim saznanjima, Kurti je tvrdoglavo odbijao ultimatum EU i SAD da povuče odluku o preregistraciji, ali je sateran u ćošak i na kraju je popustio. Naš izvor navodi da je Kurti od međunarodnih posrednika tražio da se ta informacija ne objavljuje do kraja nedelje.

- Nije imao kud, pritegli su ga sa svih strana jer je svetu postalo jasno da na severu može doći do ozbiljne eskalacije. Kurti je najavljivao da će mesta u policiji popuniti albanskim policajcima, što nije u skladu sa sporazumima i moglo bi da dovede do ozbiljnih problema. Zato su ga Amerikanci i EU pritisli i na kraju ga i primorali da promeni odluku - kaže naš izvor.

Kurti je međunarodne posrednike molio da ne objavljuju da je pristao da odloži rok za preregistraciju kako bi imao vremena da na to pripremi javnost u tzv. Kosovo. Albanijan post navodi da Priština trenutno traži modalitet kako bi Srbi sa KIM mogli da budu vraćeni u institucije koje su napustili nakon što se nisu složili s odlukom o registarskim tablicama.

„Biće teško pronaći rešenja za one koji su napustili svoje političke funkcije, poput poslanika i gradonačelnika četiri opštine na severu, ali ne toliko teško za administraciju, policiju, pravosuđe“, navodi ovaj albanski medij.

Ukoliko, ipak, budu održani izbori na severu KIM, Srpska lista na njima neće učestvovati. Ova partija okuplja oko 95 odsto Srba, pa bi njenim bojkotovanjem izbornog procesa svi oni koji bi eventualno na tim izborima bili izabrani, odnosno koje bi Priština nametnula srpskom narodu, bili nelegitimni. 

Kastrati traži više od 123
miliona za naoružanje

Bivši komandant tzv. KBS Kadri Kastrati kaže da bi 123 miliona evra, koliko iznosi budžet za narednu godinu vojske nepriznate države, trebalo utrošiti na kupovinu opreme, ali da taj iznos nije dovoljan za naoružanje.

- Čelik je poskupeo, kao i drugi materijali koji se koriste za proizvodnju naoružanja. Sada bi vlada trebalo da razmišlja i o vazduhoplovstvu, kao što su helikopteri. Trebalo bi razmišljati i o drugoj individualnoj i kolektivnoj opremi, koja je veoma skupa. Čak i ono oružje koje KBS sada ima je zastarelo. Mislim da bi vlada morala da izdvoji preko 200 miliona evra ili poveća za 1,7 odsto bruto društvenog proizvoda - rekao je on.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ja

17.11.2022 08:09

Sa takvim lazima i svih tih godina se nemoze nikuda !