VUČIĆ ODLUČAN Uvek solidarnost sa izbeglicama, ali ne želimo da budemo parking za migrante (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo!

Konferencija je održana uoči drugog trilateralnog samita Mađarske, Srbije i Austrije koji je počeo oko 14:15 časova sastankom predsednika Aleksandra Vučića sa Orbanom i Nehamerom.

Ostavite svoj komentar na Viber kanalu Živela Srbija!

Fokus samita je jačanje zaštite granice i mere za vraćanje ilegalnih migranata.

Na početku obraćanja, Vučić, Orban i Nehamer potpisali su memorandum o razmevanju.

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića

- Dragi prijatelji i gosti, želim vam dobrodošlicu i veliko hvala što ste ovde u Srbiji. To je velika čast i privilegija. Danas smo potpisali važan memorandum o razumevanju, nastavlja se rad na konkretizaciji. O čemu se radi? Veliki broj ilegalnih migranata gotovo je dupliran. Najveći broj lica je iz Avganistana, iz Sirije, Maroka, Burundija, Pakistana. To je ono što imamo registrovano - rekao je Vučić.
 
VUČIĆ ODLUČAN Uvek solidarnost sa izbeglicama, ali ne želimo da budemo parking za migrante (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo!

 

Predsednik kaže da su neki koraci već preduzeti.

- Usaglašavanje naše vizne politike, to je jedna stvar koja nije laka, ali je lakša, moraćemo da imamo isti vizni režim kao i EU. Naše ministarstvo i BIA konstatovali su značajan porast broja ilegalnih migranata u 2022. godini, a kao jedna od najaktivnijih migracionih ruta, na kojoj je konstatovan rast od čak 191 posto više u odnosu na isti period prošle godine, iz smera Severne Makedonije i Republike Bugarske. 51 posto iz S. Makedonije, a gotovo 32 iz Bugarske. Ono što smo se mi dogovorili danas je da mi, uz podršku Mađarske i Austrije, angažujemo veći broj policajaca, uključimo vozila sa termovizijskim kamerama. Mi ugrožavamo svoje disciplinovane i dobre ljude, koji su uigroženi zbog toga što Mađarska želi da zaštiti sebe, mi želimo da tu granicu ulaska u EU pomerimo na jug, time štitimo i čuvamo i Evropu i svoju zemlju - rekao je Vučić.

- Mi smo uvek pokazivali solidarnost prema izbeglicama, ali ne želimo da bude parking za migrante - naglasio je predsednik Srbije. 

Predsednik se zahvalio Viktoru Orbanu na svoj podršci Srbiji. 

 

 

- Mi bismo teško prezimili ovu zimu da nije bilo razumevanja Viktora Orbana. Zahvaljujući njemu, želim da to kažem svim građanima Srbije, teško bismo prezimili da nije bilo Orbana i njihove vlade, da možemo da smestimo gas u njihove kapacitete. Neverovatna je potrošnja struje u Srbiji na ovako lepe dane. Imamo svega i imaćemo svega zahvaljujući razumevanju Viktora Orbana i vlade Mađarske. Želimo da znate da imate zahvalnost svih nas - rekao je predsednik. 

- Želim da se zahvalim kancelaru Nehameru na posvećenosti svemu ovome - rekao je Vučić.

- Pričali smo i o izgradnji naftovoda, preko Azerbejdžanba, Rumunije i Mađarske ići će izvoz zelene električne energije, gledaćemo da se i mi negde prikopčamo, zahvalan sam što sam mnopgo toga mogao da naučim od naših prijatelja i saznam nešto od njih. Dugo nisam bio u Beču i Austriji, sledeći sastanak biće u Beču gde ćemo moći da potvrdimo rezultate ove naše inicijative i rada na koji smo se obavezali.

Obraćanje Karla Nehamera

Nehamer se najpre zahvalio na gostoprimstvu.

- Osnovali smo partnerstvo da se vodi borba protiv ilegalnih migracija. To je važno jer je sistem EU doživeo neuspeh. Pojedinačne države EU su primorane da pronađu nova partnerstva. Od našeg prethodnog susreta se mnogo toga promenilo. Hvala predsedniku Vučiću što je brige Austrije ozbiljno shvatio i što nas nije ostavio na cedilu - rekao je Nehamer.

VUČIĆ ODLUČAN Uvek solidarnost sa izbeglicama, ali ne želimo da budemo parking za migrante (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo!

 

Austrijski kancelar je dodao da će Austrija poslati još 100 policajaca i da će obezbediti dronove i vozila.

- Dosadašnji sistem azila u EU ne funkcioniše. Kod nas se vodi žustra diskusija o tome šta raditi sa migracijama - rekao je Nehamer i dodao da na ovaj način dve članice EU zajedno sa Srbijom šalju jasan signal Briselu.

- Želim da se zahvalim Srbiji i Vučiću na tome što se založio da azilanstki turizam bude okončan. Vučić je ozbiljno shvatio brige Austrije, nije ostavio Austriju na cedili, i to je zaista veoma važno i meni kao kancelaru i Austrijancima - istakao je Nehamer. 

Obraćanje Viktora Orbana

Premijer Mađarske je zahvalio Vučiću i Nehameru na susretu.

- Nalazimo se sa dve strane. Naš sused je Ukrajina, tamo se vodi rat, a iz Srbije imamo pritisak, to znači - migranti. O jučerašnjim događajima, preminuli su državljni Poljske, svi smo u opasnosti, u nešem susedstvu se događa rat, sve nas to ugrožava - istakao je Orban, dodajući da, ako se odvija rat u susednoj zemlji, niko nije bezbedan.

VUČIĆ ODLUČAN Uvek solidarnost sa izbeglicama, ali ne želimo da budemo parking za migrante (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo!

 

- Kada si u opasnosti ti i tvoja zemlja i ekonomija, moraš tu opasnost da eliminišeš, to znači da želimo da razgovaramo o miru. Hvala Vučiću na gostoprimstvu, ima posebnu snagu saradnja između Mađarske i Srbije - rekao je Orban, dodajući da naše dve zemlje dele sudbinu i u dobru i u zlu.

- Treba da sarađujemo da bismo pobedili sve izazove, zahvalan sam predsedniku Vučiću jer sam u njemu upoznao istorijski najboljeg partnera Mađarske - naglasio je Orban.

- Situacija je teška i ovaj susret je od vvažnosti za ceo Balkan - kaže mađarski premijer, dodajući da već dugo vodi rat protiv ilegalne migracije.

- Ne treba da pospešujemo menadžment migracije, već da je sprečimo. Migranti neće probati da pređu granicu samo ako su uvereni da neće da je pređu. Moramo da im pojasnimo da preko naše granice nema prelaska. Migraciju treba zaustaviti - kategoričan je Orban.

On dodaje da je Mađarska potrošila 1,6 milijarde evra od 2015. na zaštitu granice. Srbija, prema njegovim rečima, brani celu Evropu i ključna je u toj borbi.

Pitanja novinara

O potrošnji energenata, predsednik Vučić kaže da je Srbija počela sa potrošnjom gasa jer količina koju imamo nije dovoljna za naše potrebe.

- Napravili smo dobar angažman i sa Bulgargasom juče i kreću nove količine ka Srbiji - kaže Vučić, dodajući da možemo da prezimimo zahvaljujući mađarskim elektranama, a da uz ugalj i hidroelektrane to ne bismo mogli.

- Želim da kažem ljudima u Srbiji da smo se dobro pripremili, računali smo na sve to, mada je 4-5 puta otišla na gore cena gasa u poslednjih 9 dana. Na to računajte i trgovce i transportne troškove. I Austrija i Mađarska će morati da troše svoje rezerve, tako i cena gasa i struje idu naviše - podsetio je Vučić.

On je dodao i da će sutra biti važna konferencija ovde (u Predsedništvu) i da će o tome više govoriti.

Vučić je odgovorio na pitanje kada Mađarska i Austrija vide da će Srbija postati deo EU.

- Što se tiče Vašeg pitanja gostima. Uvek smo zahvalni i znamo da se naši prijatelji bore za Srbiju onoliko koliko se i mi borimo - rekao je Vučić.

Prvi trilateralni samit o ilegalnim migracijama, podsetimo, održan je 3. oktobra u Budimpešti, a Vučić je tada najavio da će Srbija, što je bio rezultat dogovora trojice lidera, do kraja godine u velikoj meri uskladiti viznu politiku sa EU.

Austrijski kancelar Karl Nehamer i mađarski premijer Viktor Orban doputovali su jutros u Beograd na trilateralni samit, a na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ih je ministar finansija Siniša Mali.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (53)

Loading
Mina

16.11.2022 16:11

Aktuelnost tema i pravovremenost informacija, od strane Orbana ,Vučića i Nehamera, je ono što svakako treba propratiti!

Marko

16.11.2022 16:22

Srbija je odgovorna drzava i pouzdan partner svima.

Stefan

16.11.2022 16:23

Srbija odlicno pliva u tim vodama o energetici i finansijski stabilna i jaka bice i boljeg vremena za nasu zemlju u buducnosti.

Biljana

16.11.2022 16:24

Svaki vid saradnje moze samo da nam ide u prilog.

Vesna

16.11.2022 16:25

Svakako,ovakvi sastanci mogu sluziti za primer kako neke zemlje mogu odlicno saradjivati.

Nika

16.11.2022 16:53

Saradnja i jacanje saradnje je preduslov za resavanje ovakvih problema

Nika

16.11.2022 16:54

Predsednik Vucic je mnogo puta pokazao kako se bori za Srbiju i narod. Zahvaljujuci njemu stekli smo dosta prijatelja u svetu.

Nika

16.11.2022 16:56

Saradnja Srbije i Mađarske kao susedskih zemlja je na izuzetnom nivou, zahvaljujući saradnji predsednika dve zemlje.

Tara

16.11.2022 16:57

Važne teme shodno trenutnoj situaciji za ovaj sastanak su energetika, ekonomija i migrantska kriza.

Nika

16.11.2022 16:58

Samo međunarodnom saradnjom može se sprečiti organizovani kriminal i krijumčarenje,neophodno je razviti strategiju u vezi nove migrantske krize koja je na pomolu.

Nada

16.11.2022 18:20

Ova saradnja je značajna za sve tri zemlje, ponaosob, ali i za čitavu Evropu. Moramo se zastiti od ilegalnih migranata, čuvamo stabilnost i mir.

Željko

16.11.2022 18:20

Moramo da zaštitimo pre svega sebe i svoju državu. Pomeranjem odbrambenih granica samo možemo da doprinesemo tom očuvanju, zato je saradnja sa Mađarskom i Austrijom od izuzetnog značaja za sve nas.

Goga

16.11.2022 18:21

Srbija ima podršku od strane Austrije i Mađarske za ulazak u EU, to poštovanje, uzvraća zajedničkim radom u vezi povećanja kontrole na granicama u vezi ilegalnog prelaženja migranata.

Jana

16.11.2022 18:22

Vučić kao predsednik Srbije ima puno pravo da brani svoju zemlju i njene gradjane. Svako ko udje nelegalno u zemlju treba biti vraćen nazad. Migranti nisu ugroženi od strane Srbije ali to nije razlog da je masovno naseljavaju.

Sara

16.11.2022 20:42

Najodgovornije se pristupa problemima koji opterecuju sve tri drzave

Vasa

16.11.2022 20:48

Migranti su zaposeli Evropu zasto ne idu u SAD i Kanadu

Persa

16.11.2022 21:15

Saradnja dve susedske zemlje Srbije i Mađarske je na zavidnom nivou.

Persa

16.11.2022 21:19

Srbija i Mađarska su uvek jedni uz druge i u dobru i u zlu.

Persa

16.11.2022 21:22

Srbija je pouzdan partner ne samo Mađarskoj nego svima,zato svi cene i poštuju Vučića.

Persa

16.11.2022 21:26

Saradnja i jačanje je preduslov za rešavanje svih problema.

Persa

16.11.2022 21:33

Srbija ima podršku od strane Mađarske i Austrije za ulazak u EU.

Zeljko

16.11.2022 22:04

Nema ilegalnih migracija u Srbiji ni kroz Srbiju, to je pokazala i ova saradnja i sa Mađarima i Austrijancima.

Goksi

16.11.2022 22:06

Ova vest dokazuje da policija Srbije odlično radi svoj posao i da svi veliki lideri žele da sarađuju sa Vučićem.

Daki91

16.11.2022 22:08

Saradnja sa prijateljskom Mađarskom i Austrijom pomoći je da sprečimo priliv nelegalnih migranata i svaka časgt Vučiću na još jednoj saradnji sa prijateljskim zemljama.

Simax

16.11.2022 22:09

Mnoge zemlje imaju problema sa migrantima na granicama za razliku od Srbije, Vučić je to sprečio ovakvom saradnjom.

Mario

16.11.2022 22:10

Vučić je najzaslužniji za to što Srbiju zaobilazi svaka kriza ili se barem ta kriza ne oseti toliko, tako je i u slučaju migrantske krize.

Ana

16.11.2022 22:19

Predsednik želi da pomogne Austriji i Madjarskoj ali ne želi da ugrozi Srbiju. Neće da dozvoli da postanemo parking za izbeglice.

Jelena

16.11.2022 23:05

Zajednicko delovanje i sporazum između tri lidera pomoci ce da se održi mir , stabilnost i bezbednost sve tri drzave . 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

Borislav

16.11.2022 23:11

Stav da Srbija nece biti neki novi parking za migrante je izuzetno znacaja, jer se ulaskom Hrvatske u Shengen ocekuje nova naval ilegalnih migranata

Dragan

17.11.2022 02:34

Srbija je odgovorna drzava i pre svega pouzdan partner.

Lena

17.11.2022 02:35

Srbija, Mađarska i Austrija su saglasne po pitanju migranata.

Gagi

17.11.2022 02:36

Svako treba da štiti interese svoje zemlje, kao što to Vučić i radi.

lemmy

17.11.2022 02:37

Migrante treba da rešavaju oni koji su inicirali njihove migracije, a ne mala Srbija.

Gaga

17.11.2022 02:38

Saradnja Srbije, Austrije i Mađarske je jako važna da bismo sačuvali bezbednost i sprečili ilegalne migracije na tlu Evrope.

Milan

17.11.2022 05:31

Saosećamo se mi sa njima ali ne možemo ni mi više da primamo ljude sa strane

Maja

17.11.2022 05:32

Gde god u svetu izbije neki sukob ,meštani traže azil u Srbiji ,svi dolaze kod nas,pa nismo ni mi sigurna kuća

Jovan

17.11.2022 05:33

Mi smo uvek pokazivali solidarnost ali moramo da počnemo da mislimo i na sebe ,da prvo sebe zaštitomo

caca

17.11.2022 06:19

Srbija je odgovorna zemlja koja želi uspešnubsaradnju sa svima!

caca

17.11.2022 06:20

Svaka saradnja je dobra po Srbiju jer jedini tako možemo da imamo veće uspehe u svemu!

caca

17.11.2022 06:22

Uspešni sastanci uvek su dobri za Srbiju!

caca

17.11.2022 06:23

Predsednik Vučić će pomoći svakom,ali neće dozvoliti da neko uništava našu temlju na bilo koji način!

caca

17.11.2022 06:25

Ova konferencija m8že samo dobro da prinese našim državama!

mila

17.11.2022 06:54

Politika Aleksandra Vucica je uvek bila pravi izbor za Srbiju!

Aca

17.11.2022 07:44

Ovo je bio veoma bitan trilateralni sastanak po svim bitnim pitanjima kako za same zemlje učesnice, tako i za ceo region i šire.

Danilo

17.11.2022 07:46

Sa Austrijom i Mađarskom nas vezuje veoma uspešna saradnja. Srbija je spremna za sve što se tiče rešavanja problema migranata.

Nina

17.11.2022 08:12

Zahvaljujući njima ćemo uspeti da prebrodimo ovu energetsku krizu !

jovo

17.11.2022 08:13

Dosta migranata je ove godine prošlo kroz Srbiju shodno tome moramo da radimo na rešavanju tog problema i da obezbedimo bezbednost kako sebi tako i Evropi.

miki

17.11.2022 08:14

Uz podršku Mađarske i Austrije, Srbija povećava kontrolu ilegalnih migranata. Srbija je puna razumevanja za sve izbeglice, ali ne može biti mesto okupljanja istih.

žare

17.11.2022 08:15

Jedna smo od glavnih ruta za prolazak ilegalnih imigranata. Povecanjem policije na granicama štitimo naše gradjane i nasu zemlju.

Nada

17.11.2022 09:01

Srbija će uvek da ima stav prema izbeglicama

SRPKINJA

17.11.2022 09:02

Jako teska situacija istina da je Srbija samo prolazna zemlj za migrante samo nije dobro da se dugo zadrzavaju kod nas u Srbiji .

Kaća

17.11.2022 09:03

Srbija nikada neće da bude protiv migranata ali neće ni da dozvoli da bude parking za njih