SPOLJNU POLITIKU KONGRESA VODIĆE SRPSKI PRIJATELJ Alo! intervju: Vladimir Marinković analizira izbore u SAD
Alo

Vladimir Marinković, funkcioner SNS i doskora narodni poslanik, između ostalog je jedan od najboljih poznavalaca prilika u Americi i kod nas. Zato sa čovekom koji je jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva razgovaramo nekoliko dana nakon završetka takozvanih midterms izbora za Kongres, koji se uvek održavaju na polovini predsedničkog mandata.

Komentarišući izbore u SAD, naš sagovornik naglašava da su rezultati prilično tesni.

- Vrlo je interesantno da još nisu prebrojani glasovi u Nevadi i Arizoni za Senat i u više izbornih jedinica za Kongres, i to se najviše odnosi na glasove koji su pristigli poštom. Rezultati za oba doma su veoma tesni i odugovlačenje sa prebrojavanjem sigurno budi sumnje, koje, naravno, treba i da se dokažu. Očigledno je da Amerika nikada nije bila ovako politički polarizovana, i to predstavlja dobar teren i za demokrate i republikance da se do kraja i gotovo svim sredstvima bore za svako mesto.

Republikanci su gotovo sigurno preuzeli Predstavnički dom, u Senatu je neizvesno. Kakav je vaš komentar?

SPOLJNU POLITIKU KONGRESA VODIĆE SRPSKI PRIJATELJ Alo! intervju: Vladimir Marinković analizira izbore u SAD

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

- Zasada još nemamo finalne rezultate ni za jedan od dva doma. Ova kampanja je do sada bila najskuplja u istoriji SAD, potrošeno je preko devet milijardi dolara i siguran sam da obe partije neće žaliti resurse i novac da osvoje većinu i da za kampanju za Senat u drugom krugu u Džordžiji budu potrošene stotine miliona dolara. Jasno se vidi da su ovi izbori uvod u žestoku bitku za 47. predsednika SAD 2024. Kampanja faktički neće ni prestajati.

U kojoj meri će ovakvi rezultati ograničiti delovanje šefa Bele kuće Džozefa Bajdena? Hoće li za Srbiju nešto biti drugačije?

SPOLJNU POLITIKU KONGRESA VODIĆE SRPSKI PRIJATELJ Alo! intervju: Vladimir Marinković analizira izbore u SAD

Foto: EPA/ Yuri Gripas/POOL

 

 

- Srbija ima prijatelje i partnere koji dolaze iz Republikanske, ali i iz Demokratske partije. Zahvaljujući mudroj politici predsednika Vučića, Srbija je danas poštovana od SAD i oni nas smatraju pouzdanim partnerom i stubom razvoja našeg regiona. Ne treba imati iluziju da će se u zavisnosti od toga ko je na vlasti u Americi, drastično menjati njihov spoljnopolitički kurs, ali je značajno što smo uspeli u tome da to ne bude više autopilot politika, prema kojoj su Srbi uvek strana koju treba pritiskati i koja je remetilački faktor. Danas je sve drugačije, možemo i da vidimo da SAD planiraju otvaranje strateškog dijaloga sa Srbijom. To znači planiranje dugoročne i stabilne bilateralne saradnje, Amerika to ne radi ako ne smatra nekoga za pravog saveznika. Svakako da će za nas biti mnogo bolje ako spoljnopolitički odbor Kongresa bude vodio lični prijatelj predsednika Vučića Erik Svalvel nego neko ko baš i nije zainteresovan za Balkan iz Demokratske stranke.

Donald Tramp je najavio novu kandidaturu, hoće li izbor republikanaca pasti na njega ili možda na Desantisa?

SPOLJNU POLITIKU KONGRESA VODIĆE SRPSKI PRIJATELJ Alo! intervju: Vladimir Marinković analizira izbore u SAD

Tanjug/Ap

 

 

- Mislim da je pobeda Desantisa u trci za guvernera sa preko milion i po glasova razlike u odnosu na protivkandidata svojevrstni gejm-čendžer u Republikanskoj partiji i da se upravo on prirodno nameće kao kandidat na predsedničkim izborima 2024.  Najgori scenario za republikance bi bio da budu podeljeni po liniji Tramp - De Santis.

Šta se generalno promenilo u odnosima Vašingtona prema Srbiji, posebno po pitanju Kosova? Svedoci smo izjava zvaničnika SAD u kojima je Aljbin Kurti na meti kritika.

SPOLJNU POLITIKU KONGRESA VODIĆE SRPSKI PRIJATELJ Alo! intervju: Vladimir Marinković analizira izbore u SAD

EPA/ VALDRIN XHEMAJ

 

 

- Iako Amerikanci nisu promenili svoju fundamentalnu poziciju po pitanju KiM, vidljivo je da su počeli da uvažavaju legitimne interese Srbije i da predstavnici privremenih institucija na KiM ne mogu da rade sve što požele, kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu. Oni pokazuju da im je Srbija važna i ne prenebregavaju činjenicu da su Srbija i predsednik Vučić uvek bili posvećeni kompromisu i dijalogu. Mislim da predsednik Vučić godinama beleži male pobede, osnažuje poziciju Srbije i ma koliko je mali manevarski prostor, on ga maestralno koristi da bi zaštitio našu gotovo nepovratno izgubljenu poziciju po pitanju zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Vaša prognoza zbivanja u Ukrajini. Kada će kraj rata?

- Smatram da u ovom trenutku niko nema odgovor na to pitanje, ali ono što daje nadu da može da dođe do prestanka rata i razaranja su razgovori na visokom nivou između zvaničnika Rusije i SAD.

Samo SNS može da vodi Srbiju

Doskora ste bili poslanik, kako vam se čini ovaj novi saziv Skupštine?

- Ovaj saziv Skupštine pokazuje da jedino SNS ima kapacitet da vodi Srbiju, posebno u ovim teškim i izazovnim vremenima. SNS u parlamentu pokazuje vitalnost, odlučnost i iznad svega patriotizam koji se bazira na rezultatima i boljem životu građana Srbije. Pre svega je za našu zemlju značajno to što SNS kao suštinu svog delovanja ima vođenje nezavisne politike i vodi se isključivo interesima države i naroda.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading