RUSIJA OTKRILA STAV O KOSOVU "Alarmirani smo..."
Foto: Alo!

"Alarmirani smo zaoštravanjem situacije oko Kosova, gde takozvane prištinske „vlasti“ ponovo namerno eskaliraju tenzije – uz saučešće ili čak direktnu podršku svojih pokrovitelja u liku Vašingtona i njegovih evropskih saveznika. Bez ikakvih efektivnih koraka da se stane na kraj provokacijama radikala kosovskih Albanaca, zapadnjaci otvoreno guraju situaciju ka direktnom sukobu.

RUSIJA OTKRILA STAV O KOSOVU

EPA/ MAXIM SHIPENKOV

 

Zauzvrat, Beograd dosledno pokazuje konstruktivan pristup, poziva na rešavanje novonastalih pitanja kroz dijalog i sprovođenje postojećih sporazuma. Mirni miting u Kosovskoj Mitrovici 6. novembra potvrdio je masovnu podršku naroda ovoj liniji srpskog rukovodstva. Istovremeno, smatramo povlačenje kosovskih Srba iz regionalnih struktura, uključujući policiju, kao dokaz njihove nespremnosti da budu saučesnici u zločinačkom kursu tzv. kosovskih „vlasti“ nad srpskim stanovništvom, koji je i proteran iz svoje rodne zemlje etničkim čišćenjem.

Još jedno zaoštravanje dešava se u uslovima kada Evropska unija, kojoj je Generalna skupština UN dala ulogu posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, zapravo ostaje ravnodušna, ne želi ili ne može da deblokira proces.

Polazimo od apsolutnog prioriteta Kosovara da ispune svoje obaveze, utvrđene uz učešće EU, pre svega u smislu stvaranja Zajednice srpskih opština sa punim izvršnim ovlašćenjima kao vid zaštite prava i sloboda lokalnih Srba, a u zapravo, faktor njihovog fizičkog opstanka.

Kao i do sada, ne vidimo alternativu postizanju od strane Beograda i Prištine održivog i obostrano prihvatljivog rešenja zasnovanog na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, koje mora nužno biti u skladu sa međunarodnim pravom i biti odobreno od strane Saveta bezbednosti UN", navela je Zaharova.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading