U TOKU NAJVEĆE KRIZE SRBIJA POBEĐUJE!" Zaseda Skupština Srbije, na dnevnom redu rebalans budžeta (VIDEO)
Foto: Printscreen/instagram

Predlog rebalansa je prošle sedmice usvojila Vlada Srbije i njime su predviđeni ukupni prihodi i primanja od 1.709,5 milijardi dinara, a rashodi i izdaci od 1.988,5 milijardi dinara.

Pet razloga za rebalans

Pet je osnovnih razloga zbog kojih predlažemo rebalans budžeta, rekao je danas u Skupštini Srbije ministar fiansija Siniša Mali predstavljajući rebalans budžeta za ovu godinu i naveo da je prvi razlog to što su u prvih 10 meseci ove godine ostvareni prihodi veći od planiranih za 180 milijardi dinara, a drugi rast cena energenata.

"Koliki je taj rast najbolje pokazuju podaci da je u septemrbru na 2019. godine megavat struje koštao od 38 do 60 evra, a ove godine košta između 327 i 556 evra“, rekao je Mali i dodao da nam zato treba dodatni novac za energente.

U TOKU NAJVEĆE KRIZE SRBIJA POBEĐUJE!

Tanjug

 

Kao treći razlog za rebalans naveo je pomoć mladima od 16 do 29 godina u iznosu od po 5.000 dinara, čiji početak isplate je najavio za 16. decembar.

U TOKU NAJVEĆE KRIZE SRBIJA POBEĐUJE!

Printscreen

 

Peti razlog za rebalans su, kako je naveo, podrška merama nataliteta koje se ogledaju u isplati od po 100.000, 200.000 i 300.000 dinara za prvorođeno, drugođeno i trećerođeno dete kao i pomoć majkama u rešavanju stambenog pitanja u iznosu do 20.000 evra.

U TOKU NAJVEĆE KRIZE SRBIJA POBEĐUJE!

Tanjug

 

Novac će biti obezbeđen rebalansom

Novac za ovu svrhu će, prema rečima ministra Malog, biti obezbeđen rebalansom.

Mali je naveo da su rebalansom budžeta za 2022. godinu predviđeni ukupni budžetski prihodi u iznosu od 1.709,5 milijradi dinara što je za 192,7 milijardi ili 12,7 odsto više u odnosu na iznos predviđen originalnim budžetom za 2022. godinu.

Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1.490,6 milijradi dinara, što predstavlja povećanje od 172,7 milijardi, a neporeski u iznosu 199,7 milijradi dinara, što je povećanje od 24,2 milijardi dinara.

Dodao je da je za kapitalne investicije izdvojeno je 419,2 milijardi dinara, odnosno 5,9 odsto BDP-a i pozvao poslanike da usvoje predloženi rebalans kako bi se obezbedio novac za nabavku energenata, za mlade i penzionere, kao i podržale mere nataliteta u Srbiji.

"I dalje rastemo"

Ministar Siniša Mali naveo je pet razloga za rebalans budžeta i govorio je o stanju u ekonomiji.


“I dalje rastemo, uprkos krizi koja se dešava u Evropi. Skoro duplo smo povećali vrednost roba i usluga za samo 10 godina... Ogroman novac smo uložili u energente... Sačuvali smo makroekonomsku stabilnost... Daleko smo ispod nivoa Mastrihta, što smo dogovirili i sa MMF-om”, kazao je Mali.

Naveo je da nikada nismo imali nižu stopu nezaposlenosti i da se u periodu najveće ekonomske krize u svetu otvaraju fabrike u zemlji i nova radna mesta.

“Imamo 301 milijardu na računu, potpuno smo likvidni... Nikada nismo imali nižu stopu nezaposlenosti, a to je posledica odgovorne politike gde je Srbija izgradila kredibilitet kada je reč o investicijama... Otvaraju se fabrike, nova radna mesta, otuda povećanje prihoda. Povećanje penzija neće se finansirati iz budžeta, već iz PIO fonda ”, naveo je on.
U TOKU NAJVEĆE KRIZE SRBIJA POBEĐUJE!

Tanjug

 

Puna skladišta gasa

Obavestio je da smo napunili skladišta u Banatskom dvoru, dva koja smo rentirali u Mađarskoj. "U najgorem slučaju, da nema dotoka kroz Južni tok, imali bi gasa za 60 dana", rekao je.

"Najavili smo 12 miliona evra ulaganja u energetski sektor. Idemo i sa ulaganjem u obnovljive izvore energije, kako bismo bili što nezasivnisji od ostatka sveta. Nije ni pitanje struje, pitanje je da li možete da kupite struju - većina zemlaja zabranjuje protok struje u slučaju krize (princip više sile)", rekao je.

 

Plate i penzije

Što se povećanja penzija tiče, istakao je da je prosečna penzija 2012. godine bila 204 evra, sa ovim nadolazećim povećanjem u novembru biće 325 evra.

Mali je opet podsetio da će od 1. decembra od 15. decembra trajati prijave mladih za pomoć, i to će moći da se na sajtu Trezora prijave. Takođe je najavio da bi od 16. decembra odnosno u naredna dva, tri dana taj novac trebalo da bude isplaćen toj kategoriji stanovništva Srbije.

U TOKU NAJVEĆE KRIZE SRBIJA POBEĐUJE!

Tanjug

 

Obezbeđen novac za pomoć majkama

Zatim je istakao u šta je sve država uložila novac. Rekao je da je obezbeđen novac za prvorođenu, drugorođenu, trećerođenu decu - pomoć majkama.

Istakao je da budžet za poljoprivredu nikad nije bio veći. Da su 2010. ukupna izdvajanja za poljoprivrednike bila 14,9 milijardi, a 2022. godine - 61,6 milijardi. Rekao je da je za podsticaj turističkoj industriji izvojeno 4,3 milijarde dinara, da je obezbeđeno 1,6 milijardi za zapošljavanje diplomaca u zdravstvu - ističući da se klinički centri grade širom Srbije. Što se tiče sporta, kazao je da je izdvojeno za svetsko prvenstvo u veslanju, rvanju, izgradnje stadiona po celoj Srbiji, kao i trening centra za odbojku.

Komentarišući sklanjanje Starog savskog mosta, on je istakao da je kredit povoljan i da će Beograd dobiti novi most. On je, takođe, naveo da će biti izgrađen i tunel koji će ići od Ekonomskog fakulteta do Ulice desporta Stefana.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading