SRBIJA IMA VEĆE PRIHODE, PORAST ZARADA I PROMETA Siniša Mali objasnio: Razlog su realna privredna kretanja
FOTO: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

- Kada smo planirali prihode za 2022. godinu, planirali smo ih konzervativno, što ste vi tada i pohvalili. Treba imati u vidu da smo imali i stimulativne mere od 63 milijardi dinara direktne pomoći za mlade, penzionere, dakle nije samo inflacija doprinela većoj naplati PDV-a, već i te stimulativne mere - rekao je potpredsednik Vlade.

On je dodao da je naplata PDV-a direktno vezana za tržište rada, rast zarada i povećanje zaposlenosti. 

- Rast zarada u našoj zemlji ove godine je u realnom iznosu 3 odsto, u privatnom sektoru on iznosi 5,4 odsto. Dalje, u trgovini je porastao promet 7,1 odsto. Deo većih prihoda jeste izazvan inflacijom, ali imajte u vidu da smo imali i realan porast plata. Da ste u pravu, promet u trgovini bi padao, a mi imamo rast - rekao je Mali.

On je dodao Pavlu Petroviću da je Fiskalni savet zanemario još jednu činjenicu, a to je da je porastao porez na dohodak gradjana za 10,6 milijardi dinara, jer rastu zarade, veća je stopa zaposlenosti, odnosno manja stopa nezaposlenosti.

- Osim toga, kako bi država zaustavila inflaciju, odrekla se dela akcize na gorivo,  što je umanjenje prihoda za budžet od 15 milijardi dinara, i tako zaustavila rast cena goriva - i dizela i benzina - zaključio je potpredsednik Vlade dodajući da su tvrdnje Fiskalnog saveta paušalne i bez argumenata.

Ostavite svoj komentar na Viber kanalu Živela Srbija!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
da ne

06.11.2022 18:46

Laze i laze.Plate iste a cene skocile do neba.

Mile

06.11.2022 20:46

U Srbiji se živi izuzetno dobro i narod ima nikad više para za razliku od bivšeg režima kada se ratovalo, kupovalo na bonove i kada je inflacija bil preko 1000%