ŠIPTARI ĆE POSLATI DRON ZA UBIJANJE! Diković i Drecun upozoravaju na opasnost od terorizma
Alo

A to nešto ozbiljnije moglo bi biti slanje naoružanog drona na nebo iznad centralne Srbije, pa čak i neka vrsta terorističkog akta pomoću bespilotne letelice.

Prema informacijama do kojih je naš list došao u bezbednosnim strukturama, sigurno je da mnogi koji ne žele dobro Srbiji imaju raznorazne opasne planove. Jedan od njih, svakako, podrazumeva i slanje naoružanih dronova.

- Poznato je da te bespilotne letelice mogu da nose određenu količinu eksploziva. Baš zbog toga, svi sistemi osmatranja neba su maksimalno podignuti i doslovno ni ptica ne može da prođe a da je ne primetimo - objašnjava izvor Alo!.

POKRET JEDINICA

Da opasnost od ozbiljnijih provokacija i te kako postoji, saglasni su i sagovornici našeg lista.

Bivši načelnik Generalštaba Ljubiša Diković naglašava da savremeni dronovi imaju višestruku namenu.

- Uz opremu za osmatranje prostora radi prikupljanja podataka o neprijatelju, njegovom rasporedu, pokretu jedinica, oni mogu nositi i naoružanje i ispoljiti dejstvo čak i po oklopnim sredstvima, utvrđenim zgradama, bunkerima, podrazumeva se, i pešadiji. Budućnost je u dronovima, i po pitanju obaveštajnih podataka, ali i po pitanju udara po snagama neprijatelja - kaže Diković, i objašnjava:

ŠIPTARI ĆE POSLATI DRON ZA UBIJANJE! Diković i Drecun upozoravaju na opasnost od terorizma

Alo

 

 

- Što se tiče izviđanja, dron je bolja varijanta od satelitskog snimka u mnogim slučajevima, pre svega u izviđanju manje uočljivih detalja, poput pešadije ili artiljerije, oni lete na nižim visinama i opremljeni su najsavremenijim kamerama, koje uveličavaju po nekoliko puta i mogu da snime i najmanje detalje.

Ljuban Karan, potpukovnik KOS-a u penziji, ističe da će tek istraga otkriti čiji je dron koji je oboren iznad Raške.

- Ti dronovi koji su poslati u špijunažu mogu pripadati KFOR-u. Ali, i kosovskim bezbednosnim snagama, pošto su i oni naručili iste takve američke puma dronove, dalje dronove imaju i hrvatski kontingent i mađarski kontingent u KFOR-u. Ako pretpostavimo da je reč o KFOR-u, postavlja se pitanje zašto su zainteresovani za našu vojsku. Oni su nadležni za KiM i nikako ne bi smeli da osmatraju centralnu Srbiju. Ovi moderni ratovi pokazuju da su obaveštajne informacije jednako važne kao i oružje.

ŠIPTARI ĆE POSLATI DRON ZA UBIJANJE! Diković i Drecun upozoravaju na opasnost od terorizma

Alo

 

 

HRANA, GORIVO...

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ističe da je opasno što je oboreni dron snimao kritičnu vojnu i civilnu infrastrukturu.

- Vojnu - kada se radi o položaju i rasporedu naših jedinica, kojim naoružanjem i opremom raspolažu. Civilnu infrastrukturu - magacine gde se čuva hrana, gorivo, to su sve kritični objekti i možda neko želi da isplanira neku diverziju, neku terorističku akciju nad tim objektima ili nad ljudstvom - rekao je Drecun.

Bajraktari i šahidi

Dronovi su u punu borbenu upotrebu masovno ušli poslednjih godina. Prvo u sukobu jermenskih i azerbejdžanskih snaga u Nagorno Karabahu, a zatim i u Ukrajini. U rukama azerbejdžanskih snaga moćnim su se pokazali turski „bajraktari“, dok Rusi najviše koriste iranske dronove „šahid“, ali preimenovane u „geran“.

Dronovi u ratu

 

PREDNOSTI

1. Jeftini, pa nije velika šteta ni kad budu oboreni

2. Mogu se navoditi i na mete u pokretu

3. Imaju veliku razornu moć

 

MANE

1. Dosta su spori, pa dobar PVO sistem može da ih obori

2. Mogu se oboriti i elektronskim ometanjem sa zemlje

3. Imaju karakterističan zvuk, pa neprijatelj može unapred znati da stižu

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading