POTPISANA TRI SPORAZUMA Premijerka Brnabić na Samitu u Berlinu: Kurti sve prekršio! (VIDEO)
Tanjug

Brnabić predvodi delegaciju Srbije na samitu na kome su potpisana tri sporazuma koja bi trebalo da podstaknu povezivanje Zapadnog Balkana u zajedničko tržište.

POTPISANA TRI SPORAZUMA Premijerka Brnabić na Samitu u Berlinu: Kurti sve prekršio! (VIDEO)

Foto: Alo.rs

 

- Razgovor sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije DŽejmsom Kleverlijem. Razmenili smo mišljenja o bilateralnim odnosima i zajedničkom zalaganju za očuvanje stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana - objavila je premijerka na Instagramu, uz fotografiju susreta.

 

 - Premijerka je naglasila da je potpisano tri sporazuma i da je bitno da region bude povezan i da budemo stabilniji u svakom smislu.

U ovoj godini su ukinuta osnovna ljudska prava i stalno smo meta provokacije, teško je naći snagu i motivaciju. Srbija je pokazala fleksibilnost, a svako zajedničko rešenje je uništeno i uvek smo mi glavni krivci za sve. Užasno je teška sitacija! Srbima su ukinuli pravo glasa na Kosovu, a Kurti se ponaša svojevoljno.

POTPISANA TRI SPORAZUMA Premijerka Brnabić na Samitu u Berlinu: Kurti sve prekršio! (VIDEO)

Tanjug

 

 

Ona je naglasila koliko je  važno sačuvati mir i stabilnost, a glavna tema na samitu je bila da se nađe rešenje za mnogobrojne probleme. 

- Pričala sam i s Lajčakom i s Boreljom. Pričali smo i o tablicama i šta da kažete? Kurti je prekršio sve sporazume... ukinuo je i statusno neutralne KS tablice... Oni se slažu da je to tako, da statusno neutralne tablice treba da postoje i kažu da ne mogu ništa da urade. Meni je to poražavajuće.

U Berlinu su danas potpisani sporazumi o mobilnosti kojima se omogućava putovanje uz ličnu kartu u regionu, međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

POTPISANA TRI SPORAZUMA Premijerka Brnabić na Samitu u Berlinu: Kurti sve prekršio! (VIDEO)

Tanjug

 


"To su važni sporazumi, pre svega za mlade u regionu, o priznavanju akademskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija, koji se sada odnosi na tri profesije - lekara, stomatologa i arhtekti, kao i o priznanju ličnih karata", rekla je Brnabić.

Poručila je da je za Beograd bilo važno da pokaže da je uvek za regionalnu saradnju, da je u interesu Srbije i građana da region bude bolje povezan, da bude bezbedniji, stabilniji, da imamo garantovan mir i stabilnost, da možemo da napredujemo.

Ukazala je da ovakvi sporazumi za Srbiju nije nešto preterano novo, zato što je već urađeno i u to većem obimu u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Brnabić je poručila da je posebno važno da ovi sporazumi ne derogiraju ono što smo dogovorili ili dogoravamo u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

"To je bilo dosta teško ispregovarati, ali uspeli smo. To nema nikakv uticaj na ono što smo dogovorili o ličnim kartama, što zadržava državnost Srbije na KiM i olakšava život Srbima na KIM. To je važno", rekla je Brnabić .

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading