ŠPIJUNIRAJU NAS DRONOVIMA, PLAŠE SE SRPSKE VOJSKE! Nekoliko bespilotnih letelica danima nadletalo i snimalo administrativnu liniju i prelaze
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

On je za RTS kazao da će po naredbi vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, ukoliko se opet uoče letelice, one biti eliminisane ili stavljene pod kontrolu VS.

- Ne samo juče, prethodna tri dana naša vojska je uočila bespilotne letelice koje se kreću na liniji administrativnog razdvajanja centralne Srbije i KiM, ali i s povremenim ulazima na teritoriju centralne Srbije sa pokušajima da se vrši osmatranje položaja jedinica Vojske Srbije i određenih kasarni - naveo je juče Vučević, precizirajući da su uočene letelice u pravcu kretanja iznad Topličkog i Nišavskog okruga.

ŠPIJUNIRAJU NAS DRONOVIMA, PLAŠE SE SRPSKE VOJSKE! Nekoliko bespilotnih letelica danima nadletalo i snimalo administrativnu liniju i prelaze

Instagram

 

MIGOVI VRŠILI REDOVNU KONTROLU

Ministar nije mogao da kaže koliko je letelica uočeno, već samo da ih je bilo više, kao i da sve to nije bilo tokom jednog naleta. On je istakao da „migovi 29“ nisu patrolirali zbog dronova, već su, kaže, vršili redovno policijsko patroliranje i kontrolu. Ukazao je na to da postoje druge procedure kako se postupa u tim situacijama i navodi da VS može i s avionskim mitraljezima, topovima i drugim sredstvima naprednije generacije da odgovori na te izazove.

- Ne mogu da vam kažem čiji su dronovi, ali mogu da kažem da dolaze s teritorije pokrajine KiM. Sve se to odvija u kontekstu nadzora, kontrole ili pokušaja praćenja aktivnosti Vojske Srbije, i to na našoj teritoriji i sasvim je prirodno da Vojska Srbije ima svoj program rada, da postupa u skladu s naredbama vrhovnog komandata - naveo je Vučević.

ŠPIJUNIRAJU NAS DRONOVIMA, PLAŠE SE SRPSKE VOJSKE! Nekoliko bespilotnih letelica danima nadletalo i snimalo administrativnu liniju i prelaze

Tanjug/Ministarstvo odbrane

 

Ljuban Karan, potpukovnik KOS-a u penziji, poručuje za za Alo! da ovi dronovi mogu pripadati KFOR-u, takozvanom KBS-u, pošto su i oni naručili iste takve američke „puma“ dronove.

INFORMACIJE VAŽNE KAO I ORUŽJE

- Ako pretpostavimo da je reč o KFOR-u, postavlja se pitanje zašto su zainteresovani za našu vojsku. Oni su nadležni za KiM i nikako ne bi smeli da osmatraju centralnu Srbiju. Ovi moderni ratovi pokazuju da su obaveštajne informacije jednako važne kao i oružje, džaba oružje ako nema preciznog pogotka. Oni žele da u svakom trenutku imaju locirane mete što se tiče Vojske Srbije, hoće da znaju da li je vojska u kasarnama, da li je raspoređena na terenu, gde na terenu i da fiksiraju te lokacije kao unosne ciljeve u eventualnom sukobu. Postoje realne pretnje, ako naša vojska bude intervenisala kako bi zaštitila narod na KiM, da NATO kao mentor KFOR-a upotrebi silu. A šta će upotrebiti drugo od te sile nego vazdušne udare, krstarećim raketama ili avijacijom, uglavnom, u svakom trenutku žele da imaju locirane ciljeve što se tiče naše vojske, a posebno da znaju gde se nalaze naše jedinice, koje bi prve mogle biti upotrebljene, 72. specijalna brigada i 63. padobranska brigada - naveo je on, i dodao da su ovi dronovi nenaoružani, izviđački, ali su opasni utoliko što mogu da doprinesu preciznosti pogodaka.

DOBRO JE DA JE SPREČENO

- Osim toga, oni izviđaju pravce kojima bi naša vojska eventualno mogla da uđe na KiM ako naš narod bude ugrožen fizički, da bi na tim pravcima postavili protivoklopne zasede sa prenosnim protivoklopnim sredstvima, „džavelin“ i neke slične. Nije naivno, ali upozorenje naše države je bilo dosta odlučno i mislim je uz stav državnog vrha jak faktor odvraćanja - ističe Karan, i dodaje:  

- Jednom su se opekli što se tiče naše vojske, doživeli su da ne mogu da nas poraze ni kao najjača vojna sila na svetu. Zato su sada vrlo oprezni i očekivao sam nešto ovakvo, da neće sebi dozvoliti da ne znaju tačne ciljeve. Glavna naša odbrana u odbrani Kosova i uopšte Srbije bila je disperzija jedinica i maskiranje. Oni sada unapred hoće da znaju gde su jedinice u svakom trenutku. Dobro je da je ovo izviđanje iz vazduha sprečeno. A osim dronovima, mogu izviđati satelitski, zatim avionima, ali i obaveštajcima, koje sigurno imaju.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading