"PUTIN MISLI KAO MILOŠEVIĆ!" Bivši britanski premijer Boris Džonson napravio skandalozno poređenje
Alo

Kolika je to glupost, čak i da zanemarimo sve drugo, dovoljno se vidi samo po tome što su Kosovo i Metohija bili i ostali južna pokrajina Srbije, dok je Ukrajina suverena država.

Džonson je poručio da je Putin napravio fundamentalnu grešku kad je odlučio da napadne Ukrajinu.

- Svi mi u britanskoj vladi pročitali smo njegov suludi esej o Ukrajini koji je objavio prošlog leta. Putin je fundamentalno pogrešno procenio Ukrajinu. Bilo je to kao da čitate Slobodana Miloševića na temu Kosova - rekao je Džonson za Skaj njuz.

BLISKA PARALELA

Nekadašnji britanski premijer je dodao da je Putin napravio istu grešku.

- Milošević je mislio da je Kosovo integralni deo velike Srbije i duhovna domovina srpske nacije. Mislim da Putin misli isto o Kijevu i poreklu pravoslavne vere. To je totalna greška. Ukrajina je slobodna i nezavisna evropska kultura sa vlastitim identitetom i s vlastitim ambicijama i sudbinom. Napravio je fundamentalnu grešku - kazao je Džonson.

Alo

 

Podsetimo, Džonson je i u februaru ove godine kazao da je Putin isto što i Milošević.

Aleksandar Raković, istoričar, svoju ocenu je sumirao u jednoj rečenici:

- Džonson nema ni vaspitanje ni obrazovanje da bi govorio o tim temama.

Nikola Šainović, bivši premijer Srbije, konstatuje da je Zapad modelirao Miloševića kao opšteg neprijatelja, onoga ko drži svoj stav i ne popušta u borbi za ono za šta se zalaže do te mere, da je Hilari Klinton u izbornoj kampanji za Trampa rekla: „On je Milošević zato što se bori za svoje stavove.“ 

RATOVANJE KLIŠEIMA

- I ovo što je sada naveo Boris Džonson je u istoj ravni. Kad se boriš za prava svog naroda, koji ima istorijske, kulturološke tekovine koje ne može da izbriše, oni kažu ti si Milošević. Čak je Putin Milošević, iako su to nemerljive stvari. Dakle, to uopštavanje je radi uopštavanja neprijatelja, svi koji su Milošević, to su naši neprijatelji. Potpuno besmislene stvari. Argumenti Putina za odbranu svojih nacionalnih interesa su njegovi argumenti, dok su argumenti Miloševića za odbranu prava srpskog naroda na Kosovu su Miloševićevi argumenti. Onaj ko to izjednačava ne sluša, u stvari, nikakav argument - ističe naš sagovornik, i konstatuje:

- Teško je kad skup tako moćnih sila tako uprosti svoje ciljeve i onda ih brutalno realizuje. Naravno da Džonson zna da je Kosovo u Srbiji i da je bilo u Srbiji, pa je otimano. On koristi termin velika Srbija za napad na Srbiju. To je ratovanje klišeima. Ja vas stavim pod kliše da ste velikosrbi, da ste Milošević, da ste Putinove sluge i onda ratujem protiv vas, a to mi služi kao opravdanje.

Anđelković: Iskrivljen stav

Dragomir Anđelković, analitičar, iznosi sličan stav:

- Prvo, Džonson je već pokazao da je njegov nastup krajnje ideološki iskrivljen jer govori o velikoj Srbiji, ne o Republici Srbiji. Kosovo je bilo deo Republike Srbije, a ne nekakve imaginarne velike Srbije. Nisu Amerikanci i NATO počinili agresiju na Srbiju jer je htela da okupira Kosovo, ona i nije mogla da ga okupira jer je Kosovo deo naše teritorije i to su i oni sami priznavali. Tako da on tu vrlo jasno pokazuje koliko manipuliše: rat protiv Srbije se pravda velikom Srbijom, a zapravo se radilo o uspelom pokušaju okupacije Kosova. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ranđelović Miroslav

03.11.2022 17:23

Večna slava srpskom heroju Slobodanu Miloševiću!!!