BRITANCI MALTRETIRAJU KARADŽIĆA KAO ASANŽA Totalna tortura nad Radovanom
Foto: EPA/EPA/ PETER DEJONG

"Od kada je Karadžić otišao na ostrvo Vajt, od kada je deportovan iz Haga, tamo on živi u takvim uslovima. Sada je u samici, kao što je bio i pre nekoliko meseci u samici, kada su objavljena ona njegova pisma, ali i kada nije u samnici on praktično kao da jeste. Jedina razlika je što u toj ćeliji, iz koje inače ne izlazi, ima papir i olovku i može nešto da napiše, ali pod baterijskom lampom jer nema nikakvo osvetljenje. Kada počne prvi sumrak on više ništa ne može da vidi i u tom momentu on više ništa ne može da piše. Može da misli i naravno da spava. Radovan Karadžić nije izlazio nikada u šetnje sa ostalim zatvorenicima, zbog toga što je njegova bezbednost bila ugrožena.

Znamo šta se desilo generalu Krstiću u britanskom zatvoru, kada je bio izboden pa jedva ostao živ. Postoji opasnost i da će se Radovanu Karadžiću to dogoditi. Televizije koje tamo može da gleda, za razliku od Haga, to su isključivo engleske televizije, tako da se on obraduje kada vidi neki kaubojski film koji je gledao kad je bio mlad. Sad naravno to sve ima neki drugačiji utisak na njega, ali to je nešto gde je on mogao da se priseti malo lepših momenata iz svog života. Ali ta snaga koju on pokazuje i u tom zatvoru, i u Hagu naravno kada je bio, tako snažan čovek, ne možeš da ga pomeriš prosto.

Pun optimizma, snage, video je uspeh naše srpske ideje u proteklih nekoliko godina i to ga ispunjava. Pominjali smo Irsku, neki aktivisti su se kandidovali na izborima iz zatvorskih bolnica, ne samo u Severnoj Irskoj nego i u Velikoj Britaniji, nije im bilo osporeno da imaju svoje mišljenje, političko, da se kandiduju, Bobi Sends je pobedio na tim izborima u Severnoj Irskoj i umro u zatvorskoj bolnici u postelji, ali je pobedio. Radovanu Karadžiću zabranjuju da kaže bilo kakvo mišljenje, bilo šta da kaže, oni mu zabranjuju da misli, da piše, da govori, sve mu zabranjuju, zabranjuju mu, evo porodica ne može da mu uplati za lekove koji su mu potrebni za lečenje. Kartice koje prolaze svuda, ne mogu da prođu u tom britanskom zatvoru. To je represija i totalna tortura kojoj je izložen Radovan Karadžić.

Ne samo Karadžić, već i Ratko Mladić, Asanža nisam toliko pratio ali to je isto jeziva tortura. To je takav tip torture. Maštovitost Britanaca kako da muče ljude nema granica zaista. Uzdati se u njihovu dobru volju i „milost“, mislim da od toga nema ništa i da treba u svakom slučaju da pokazujemo snagu. Koliko god da pokazujemo otpor, kao što je bilo u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, onda ćemo imati uspeha, kao što je DPS sada slomljen na ovim izborima i to tek treba da se dokrajče naravno. Radovan Karadžić je time što je slobodno mislio, čak i u njihovom zatvoru pokazao snagu i pokazao svoj slobodarski duh i on će biti upamćen u istoriji srpskog naroda kao stvaralac srpske države zapadno od Drine i kao srpski rodoljub i heroj", rekao je Raković.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Miki

02.11.2022 22:04

Treba im kidnapovati ambasadora i tražiti Radovana nazad