KO PARADIRA SA BLINKERIMA, IĆI ĆE PEŠKE! Gašić zabranio zloupotrebu vladinih limuzina
Foto: MUP Srbije

Prema nezvaničnim ali pouzdanim saznanjima, na sednici Vlade održanoj u ponedeljak, Gašić je kritikovao pojedine ministre i državne funkcionere koji koriste blinkere iako na njih nemaju pravo.

- Gašić im je direktno rekao da će Saobraćajna policija strogo proveravati sva vozila sa blinkerima. Onom za koga bude utvrđeno da ih koristi bez ovlašćenja, a takvih i te kako ima, biće oduzet službeni automobil - navodi naš izvor.

Ostavite svoj komentar na Viber zajednici Živela Srbija!

MUP je odmah nakon toga obavestio državne organe i upoznao sa uredbom o korišćenju, a saobraćajna policija je već na terenu i sprovodi kontrole vozila ministara i državnih funkcionera.

- Niko nije protivrečio na sednici vlade, niti se bunio - istakli su izvori za pojedine medije.

Crveno-plava rotacija 
i prepoznatljiv zvuk

Blinkeri su crveno-plava svetla ugrađena u prednju masku vozila koja se naizmenično pale i gase, a prati ih zvučni efekat. Koriste ih automobili pod pratnjom kada moraju da iskoriste prvenstvo prolaza u odnosu na druge učesnike u saobraćaju.

SVE NAPISANO

O zloupotrebama blinkera, podsetimo, u nekoliko navrata je govorio i predsednik Aleksandar Vučić.

- Svaki čovek opsuje majku kada to vidi. Trube sirene, jedan, treći, peti, preko pune linije... Ja nisam imao blinker jer brinem da narod ne kaže: „Što su ovi naprednjaci bahati!“ - poručio je Vučić na jednom glavnom odboru SNS ribajući pojedine bahate naprednjake.

U nekim ranijim periodima blinkeri na automobilima bili su prava moda. Bez ustručavanja su ih koristili ministri, predsednici opština, činovnici, poslanici, direktori preduzeća, estradne ličnosti, čak i obični građani.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović objasnio je da na blinkere nemaju pravo ni predsednici opština ni direktori javnih preduzeća, a ni većina ministara.

Za nezakonito korišćenje blinkera predviđene su kazne od 20.000 do 40.000 dinara za fizičko lice, a za pravno od 60.000 do čak 800.000 dinara.

Ko sme da ih koristi 

- predsednik Republike

- predsednik Narodne skupštine

- predsednik Vlade

- ministar spoljnih poslova

- ministar odbrane

- ministar unutrašnjih poslova

- načelnik Generalštaba

- direktori BIA i VBA

- direktor policije

- najviši strani državnici tokom posete Srbiji

- nosioci najviših pravosudnih funkcija i drugi državni funkcioneri u zavisnosti od procene ugroženosti

- Hitna pomoć i vatrogasci

 

BOGOMDANI

Govoreći o korišćenju blinkera, bivši operativac DB Boža Spasić konstatovao je da se svuda u svetu ministri voze biciklima, gradskim prevozom ili metroom, dok kod nas koriste najskuplje automobile.

- Pojedini ministri misle da su bogomdani i da im fotelja u kojoj su dopušta bahato ponašanje na ulici. Trebalo bi više da se ugledaju na predsednika Vučića, njegovu državničku mudrost i ponašanje prema ljudima - istakao je svojevremeno Spasić komentarišući ovu temu. 

Zaustavili i Mariju Obradović

Kako su mediji pisali, jedna od onih koji su uhvaćeni da neovlašćeno koriste blinkere je i bivša ministarka za državnu upravu Marija Obradović. Navodno, nju je pre dve godine zaustavila Saobraćajna policija, a patrola joj nije progledala kroz prste, bez obzira na to što je tada bila na visokoj funkciji.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading