KO PARADIRA SA BLINKERIMA, IĆI ĆE PEŠKE! Gašić zabranio zloupotrebu vladinih limuzina
Foto: MUP Srbije

Prema nezvaničnim ali pouzdanim saznanjima, na sednici Vlade održanoj u ponedeljak, Gašić je kritikovao pojedine ministre i državne funkcionere koji koriste blinkere iako na njih nemaju pravo.

- Gašić im je direktno rekao da će Saobraćajna policija strogo proveravati sva vozila sa blinkerima. Onom za koga bude utvrđeno da ih koristi bez ovlašćenja, a takvih i te kako ima, biće oduzet službeni automobil - navodi naš izvor.

Ostavite svoj komentar na Viber zajednici Živela Srbija!

MUP je odmah nakon toga obavestio državne organe i upoznao sa uredbom o korišćenju, a saobraćajna policija je već na terenu i sprovodi kontrole vozila ministara i državnih funkcionera.

- Niko nije protivrečio na sednici vlade, niti se bunio - istakli su izvori za pojedine medije.

Crveno-plava rotacija 
i prepoznatljiv zvuk

Blinkeri su crveno-plava svetla ugrađena u prednju masku vozila koja se naizmenično pale i gase, a prati ih zvučni efekat. Koriste ih automobili pod pratnjom kada moraju da iskoriste prvenstvo prolaza u odnosu na druge učesnike u saobraćaju.

SVE NAPISANO

O zloupotrebama blinkera, podsetimo, u nekoliko navrata je govorio i predsednik Aleksandar Vučić.

- Svaki čovek opsuje majku kada to vidi. Trube sirene, jedan, treći, peti, preko pune linije... Ja nisam imao blinker jer brinem da narod ne kaže: „Što su ovi naprednjaci bahati!“ - poručio je Vučić na jednom glavnom odboru SNS ribajući pojedine bahate naprednjake.

U nekim ranijim periodima blinkeri na automobilima bili su prava moda. Bez ustručavanja su ih koristili ministri, predsednici opština, činovnici, poslanici, direktori preduzeća, estradne ličnosti, čak i obični građani.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović objasnio je da na blinkere nemaju pravo ni predsednici opština ni direktori javnih preduzeća, a ni većina ministara.

Za nezakonito korišćenje blinkera predviđene su kazne od 20.000 do 40.000 dinara za fizičko lice, a za pravno od 60.000 do čak 800.000 dinara.

Ko sme da ih koristi 

- predsednik Republike

- predsednik Narodne skupštine

- predsednik Vlade

- ministar spoljnih poslova

- ministar odbrane

- ministar unutrašnjih poslova

- načelnik Generalštaba

- direktori BIA i VBA

- direktor policije

- najviši strani državnici tokom posete Srbiji

- nosioci najviših pravosudnih funkcija i drugi državni funkcioneri u zavisnosti od procene ugroženosti

- Hitna pomoć i vatrogasci

 

BOGOMDANI

Govoreći o korišćenju blinkera, bivši operativac DB Boža Spasić konstatovao je da se svuda u svetu ministri voze biciklima, gradskim prevozom ili metroom, dok kod nas koriste najskuplje automobile.

- Pojedini ministri misle da su bogomdani i da im fotelja u kojoj su dopušta bahato ponašanje na ulici. Trebalo bi više da se ugledaju na predsednika Vučića, njegovu državničku mudrost i ponašanje prema ljudima - istakao je svojevremeno Spasić komentarišući ovu temu. 

Zaustavili i Mariju Obradović

Kako su mediji pisali, jedna od onih koji su uhvaćeni da neovlašćeno koriste blinkere je i bivša ministarka za državnu upravu Marija Obradović. Navodno, nju je pre dve godine zaustavila Saobraćajna policija, a patrola joj nije progledala kroz prste, bez obzira na to što je tada bila na visokoj funkciji.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading