KONTRAUDAR SRBIJE Beograd sprema odgovor ako se lažna država upusti u "opasnu avanturu"
Shutterstock

Jedan od prvih odgovora mogao bi da bude aktiviranje novih povlačenja priznavanja Kosova, i to već od četvrtka, 3. novembra, ukoliko u Savetu Evrope bude pokrenuta procedura za prijem kvazitvorevine.

Naša strana u fioci ima note devet država koje su preinačile odluku o priznavanju Kosova koje u svakom trenutku može da obelodani, a "na čekanju" je i opsežna diplomatska akcija lobiranja za novim povlačenjima priznavanja, koja je bila zamrznuta nakon obavezivanja na moratorijum u Vašingtonskom sporazumu.

 

 

Novi pritisci na Srbiju neće ići samo iz pravca Strazbura i Saveta Evrope, već je izvesno da će se predsednik Aleksandar Vučić i u nemačkoj prestonici, na samitu u okviru Berlinskog procesa koji je tako planiran za 3. novembar, suočiti i sa otvorenim zahtevima za ubrzanim rešavanjem pitanja KiM i hitnog uvođenja sankcija Rusiji.

Članstvo Kosova u SE otvoreno je pitanje otkako je Priština u maju predala zahtev za pristupanje toj instituciji, ali taj prvi pokušaj da ova tema bude "progurana" na dnevni red nije uspeo. Sada se sprema drugi, odnosno da se na ovonedeljnoj sednici Komiteta ministara SE zvanično pokrene proces koji bi trebalo da kulminira prijemom Kosova.

Navodno se čeka da Komitet napusti mađarski član, a dođe litvanski.

Prema najnovijim informacijama, sutra bi trebalo da bude poznato da li će se Priština sa svojim saveznicima upustiti u ovu "opasnu avanturu". Naime, tada se održava sastanak Biroa koji predlaže dnevni red za sednicu Komiteta ministara.

 

 

Inače, od 46 članica Saveta Evrope, nezavisnost Kosova priznalo je njih 34.

Učlanjenje u SE samo je deo paketa prištinskih planova kada je reč o međunarodnim institucijama i organizacijama. Prethodnih dana iz Prištine su najavljivali i kandidaturu za članstvo u EU, a stolica u Ujedinjenim nacijama odavno im je nedosanjani san, kojim bi zaokružili nezavisnost nelegalne države.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading