SRBIJA STABILNA I U SVETSKOJ KRIZI Siniša Mali, potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija, o svim gorućim temama
Printscreen

Njegova poruka je da je najbitnije da novca ima, da balansiramo na svim poljima, upravljamo krizom sa fokusom na tome da Srbija ostane stabilna zemlja, ali ne samo to, već i da nastavi razvoj.

- Zahvalan sam predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ana Brnabić što su mi poverili još jedan mandat u istom resoru, jer to znači da smatraju da sam dobro radio svoj posao. S druge strane, da, novi mandat dolazi u vreme nove svetske krize. Ipak, s obzirom na to da su srpske javne finansije stabilizovane, da čvrsto stojimo na zemlji i znamo šta radimo, u ovom resoru je onda presudan kontinuitet. Kontinuitet upravljanja koji donosi rast plata i penzija, držanje rizičnih faktora za svaku ekonomiju pod kontrolom, kontinuitet rasta priliva stranih direktnih investicija toliko potrebnih svakoj zemlji, naročito u doba kriza, kontinuitet stabilnosti. U tom smislu najopasnije je ne držati svaki konac pod kontrolom. Mi nastavljamo tu gde sam stali, to nam daje vidljive rezultate i zaista sve radimo isključivo u cilju toga da u što manjoj meri osetimo svetske turbulencije. Verujem da ćemo u tome uspeti.

Nova vlada imaće veći broj resora u odnosu na prethodnu, opozicija kaže da je to rasipanje. Da li će nas nova vlada više koštati od prethodne?

- Neće, uglavnom je reč o preraspodelama jer se dele ministarstva i zaposleni iz jednih prelaze u druga. Zatim, npr. Kancelarija za javna ulaganja postaje Ministarstvo za javna ulaganja, tu nemate nove troškove. Zanimljivo je da je priroda politike takva da kada ste u opoziciji sve gledate kroz cenu koštanja jer je opoziciji najjeftiniji politički poen kada izađu sa sumama u koje se ne razumeju, ali lepo zvuče. Sa druge strane, kada imate i odgovornost, sve posmatrate kroz prizmu efekata na život građana. Građane Srbije najviše su koštale neodgovorne vlasti koje nisu donosile prosperitet, rast životnog standarda, smanjenje nezaposlenosti, nove fabrike, puteve, bolnice. To je skupo i tu cenu smo već platili. Iz te lekcije smo naučili da to više ne dozvolimo, jer danas kada smo nezaposlenost spustili na ispod devet odsto, možete samo da se nasmejete kritičarima u čije vreme je svaki četvrti radno sposoban građanin Srbije bio bez posla. To je bila najskuplja politika do sada jer je cena te politike bila prosečna plata oko 300 evra, minimalac nedostojan čoveka, neizvesne penzije, nestabilan kurs dinara, nedostatak novih radnih mesta, nizak ugled zemlje u svetu.

Veliki broj ministara je otišao iz vlade, ko će vam najviše nedostajati?

- Članovi vlade zajedno čine jedan tim, a znate odlično da tim treba i menjati kako biste imali bolji rezultat. Uostalom, kao što kaže i predsednik, zašto se podrazumeva da neko ima zagarantovano mesto ministra godinama… Takođe, često rutina, nedostatak novih ideja dovode do slabijih rezultata. Tada je promena jedino pravo rešenje. To tako funkcioniše i ubeđen sam da svi ministri koji su bili deo prethodne vlade, ali ne i ove, to znaju. Ne bih da imenujem nikoga posebno, ali mogu da kažem da sa svim ljudima sa kojima sam lepo sarađivao uvek rado ostajem u kontaktu.

Ministarka Zorana Mihajlović je na konferenciji za novinare rekla da nije deo nove vlade jer nije pijun. Vi ste u novoj vladi, da li se tako osećate?

- Naravno da ne, da se tako osećam, ne bih ni bio u vladi. Predsednik Vučić i premijerka Brnabić su uvek otvoreni da čuju dobre predloge i sugestije i da ih prihvate. Mi dnevno komuniciramo i to je uvek otvoren i kvalitetan razgovor, s puno ideja. Zajedno dolazimo do rešenja i dogovaramo se o svemu. Svi smo na istom zadatku.

SRBIJA STABILNA I U SVETSKOJ KRIZI Siniša Mali, potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija, o svim gorućim temama

Foto: Alo.rs

 

Kada smo kod zime, da li ćemo imati para da platimo struju i namirnice?

- Rebalans budžeta za ovu godinu će se početkom novembra naći pred narodnim poslanicima, a osim izdvajanja za energente, rebalansom budžeta su obezbeđena sredstva za podršku mladima, zatim tu su mere za povećanje nataliteta, povećane subvencije za poljoprivredu, kao i turistički vaučeri… Što je najvažnije, ove godine imamo veće prihode i primanja koje želimo na pravi način da preraspodelimo. Najbitnije je da novca ima, da balansiramo na svim poljima, upravljamo krizom sa fokusom na to da Srbija ostane stabilna zemlja, ali ne samo to već i da nastavi razvoj. Očekujemo rast BDP-a od oko tri odsto za ovu godinu, u apsolutnom iznosu to će biti istorijski nivo srpskog BDP-a. Dakle, novca ima i možemo da izdržimo sva plaćanja, kao što i radimo godinama.

Mladima je država obećala pomoć pred Novu godinu...

- Tako je, odlučili smo da pružimo dodatnu podršku mladima od 16 do 29 godina, koji će u decembru dobiti još 5.000 jednokratne novčane pomoći. Za tu pomoć će prijava trajati od 1. do 15. decembra na adresi idp.trezor.gov.rs i potrebno je da se svi prijave, bez obzira na to da li su se ranije prijavljivali. Podsećam vas da smo do sada direktnim izdvajanjima nekoliko puta pomagali sve punoletne građane, dodatno i mlade, nezaposlene, penzionere, naše građane na KiM. Dakle, trudili smo se da sredstva raspoređujemo pravično, onda kada je to najpotrebnije. Ukupno smo od početka pandemije koronavirusa izdvojili preko 8,8 milijardi evra za građane i privredu i bukvalno smo na taj način spasli naša preduzeća i radna mesta.

Rastu cene hrane, da li država tu može nešto da učini?

- Inflacija koju beležimo je uvezena inflacija sa kojom nisam zadovoljan naravno, ali sam zadovoljan kako se sa njom borimo. Najvažnije je da smanjimo uticaj inflacije na naše građane, i zato nas odmah na početku godine čeka povećanje plata u javnom sektoru koje uvek isprati i privatni sektor, zatim minimalne cene rada... Takođe, u decembru penzionerima ležu uvećane penzije. Sve što može da se uradi, verujte, uradićemo, ništa se ne prepušta slučaju i o svemu se dobro promisli.

Oprezno, ali hrabro jeste moja ekonomska filozofija

Imamo li razloga da strahujemo od inflacije?

- Preživeli smo hiperinflaciju, preživeli smo devedesete, mi ćemo se na ovim prostorima zauvek plašiti inflacije. Ona razara ekonomiju i posledice su nesagledive, ali su nama, nažalost, poznate. Ipak, taj pesimistični scenario smo već preživeli, ne želim te tonove i sada jer smo realno daleko od takvih scenarija. Inflacija sa kojom se sada borimo je posledica krize, prisutna je svuda u svetu i anuliraćemo njene efekte drugim mehanizmima. Ostaću umereni optimista, oprezno, ali hrabro jeste moja ekonomska filozofija.

Dubravka je preuzela težak resor

Veliko iznenađenje je ministarka Dubravka Đedović Negre, šta vi mislite, da li je ona dobar izbora za taj izuzetno važan resor za zimu koja je pred nama?

- Uvek verujem u dobre procene predsednika Vučića i premijerke Brnabić. Dubravka Đedović je preuzela težak resor, u još težem trenutku, ali s obzirom na njeno raznoliko poslovno iskustvo, verujem da će uraditi dobar posao. Ipak, ono što znam iz svog iskustva, to je da je, i pored obrazovanja i iskustva koje imate, ipak najvažnije da mnogo radite i da mnogo učite svakodnevno, da imate motivacije i energije da nešto promenite. To je ono što pravi razliku.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading